Mexico-Stad

Mexico
Lokale tijd in Mexico-Stad -
Het weer in Mexico-Stad 18°C onbewolkt
MEX

Doe zaken in Mexico-Stad

Mexico-Stad is het politieke en economische centrum van Mexico en het is bovendien de rijkste stad van Latijns-Amerika.

Stel je vraag

Stats about City

+
Mexico
Nederland

Om te zien of hoe deze stad (land) het economisch doet, hebben we een aantal belangrijke economische indices op een rijtje gezet. De data is afkomstig van de Wereldbank, dus betrouwbaar en altijd up-to-date, want het wordt automatisch ververst. Je kunt ook de gegevens van deze stad vergelijken met die van de andere Cities of Opportunity. Klik op het plusje rechtsboven de grafiek en selecteer het betreffende land.

Datasource Mexico Nederland Updated
Economische Groei (GDP Growth) World Bank - 1,66 % 2022 vs 2021 - 0,38 % 2022 vs 2021 19-09-2023
Bruto Nationaal Product (GDP) World Bank + 141,35 $ 2022 vs 2021 (miljarden) - 20,68 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 19-09-2023
Ease of doing business index World Bank + 0,05 Ranking 2019 vs 2018 + 0,01 Ranking 2019 vs 2018 19-09-2023
Bruto nationaal inkomen (GNI) World Bank + 112,02 $ 2022 vs 2021 (miljarden) + 49,24 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 19-09-2023

Feiten en cijfers Mexico

Hoofdstad Mexico-stad (8.500.000 inwoners)
Andere belangrijke steden Guadalajara (4.800.000 inwoners), Monterrey (4.500.000 inwoners)
Gemiddelde leeftijd 29,3 jaar
Oppervlakte 1.964.380 km² – 2018
Aantal Inwoners 124.700.000 inwoners – 2018
Tijdsverschil -7 uur op de Nederlandse zomertijd en -6 uur op de Nederlandse wintertijd
Munt Mexicaanse peso (MXN)
Staatshoofd President Andrés Manuel Lopez Obrador
Voertaal Spaans

Sectoren met kansen

Energie & Maritiem  Mexico’s energiehervorming heeft een aantal veranderingen in gang gezet die de energiesector van het land nog steeds revolutionair veranderen.
 
Bekijk hier meer over de sector:
Meer over energie & maritiem
Agri-food & Tuinbouw Mexico is door de overvloed aan landbouwgrond en betaalbare arbeid één van de wereldleiders in tuinbouwproductie.
 
Bekijk hier meer over de sector:
Meer over agri-food & tuinbouw
Life Science & Health De gezondheidszorg is één van de topprioriteiten van Mexico. Het ontwikkelen van de zorg door middel van technologie creëert veel kansen voor ondernemers.
 
Bekijk hier meer over de sector:
Meer over life science & health
Sustainability & Water management Om de watervoorziening van het land in evenwicht te brengen is er een Nederlands-Mexicaanse samenwerking op het gebied van waterbeheer.
 
Bekijk hier meer over de sector:
Meer over sustainability & water management
Advanced Manufacturing Mexico staat wereldwijd in de top 10 als fabrikant van auto-onderdelen en lichte voertuigen. In Nederland staat de productiesector tussen de ‘topsectoren’ van de economie, wat voor een interessante match zorgt.
 
Bekijk hier meer over de sector:
Meer over advanced manufacturing

Tips voor zaken doen in Mexico

Bron: rvo.nl

Wees niet te direct

Gebruik geen Nederlandse humor. Sarcasme en directheid kunnen worden opgevat als beledigend. Een humoristisch verhaal, zelfspot en woordspelingen worden gewaardeerd. Mexicanen staan wel bekend om passie en emoties. Een Mexicaan laat het zeker weten als hij zich gelukkig of juist boos voelt. Mexicanen zeggen niet graag nee. Een aarzelend ja valt het beste te interpreteren als een nee.

Wees niet te gehaast

Wees op tijd, maar ga er niet vanuit dat uw Mexicaanse zakenpartner dat ook is. Na wat smalltalk zal er over zaken worden gepraat. Details worden liefst vermeden, het gaat meer om visie en grote lijnen. Reken erop dat een zakelijk overleg uitloopt. Mexicanen nemen graag de tijd. Ga niet haastig richting een deal en oefen geen druk uit.

Negeer de hiërarchie niet

Toon respect voor de hiërarchie. In Mexico heeft de onderhandelende partij vaak een duidelijke leider. Ondergeschikten mengen zich in de discussie, maar zijn vaak terughoudend. Let goed op wie bevoegd is om bepaalde beslissingen te nemen. Mexicanen proberen andersom ook uit te zoeken wie de leider is. Dit kan ongemakkelijk zijn.

Bouw een band op

Mexicanen hechten aan een persoonlijke relatie. Wees niet afstandelijk, maar vriendschappelijk, zelfs aan het begin van het contact. Vraag naar familie en zoek naar overeenkomsten in het persoonlijke leven. Mexicanen doen eerder zaken op basis van loyaliteit en vertrouwen dan om puur economische redenen.

Wees positief over Mexico

Prijs het land, de toeristische bestemmingen en het eten. Mexicanen horen dit graag. Het is enorm belangrijk om niet neerbuigend over te komen bij het beschrijven hoe het in Nederland gaat. Een betere benadering is 'samen zoeken naar oplossingen en leren van elkaars ervaringen'.

Bouw een netwerk op

Begin direct met netwerken. Het helpt om geïntroduceerd te worden door een persoon die al gewerkt heeft met de zakenpartner. Zeker als deze persoon invloedrijk is en status heeft zorgt dit voor een goede start. Dit kan ook een zojuist op een beurs opgedaan contact zijn.

Groet op zijn Mexicaans

Mexicanen zijn warmer in de omgang dan Nederlanders. Het veiligste is wel om alleen met een handdruk te groeten, zeker als man. Als de handdruk gevolgd wordt door een kus op de wang, wees dan niet verrast en ga erin mee. Verwacht meer fysiek contact, zoals schouderklopjes. Ook oogcontact is belangrijk.

Gebruik de goede aanspreekvorm

Gebruik de aanspreekvorm 'usted' (u) bij een eerste ontmoeting. Vaak volgt dan de uitnodiging om 'tú' (jij) te gebruiken. Wees bewust van de status van familie en titels in Mexico. Gebruik in geschreven communicatie de titel, zoals 'profesor' of 'doctor', gevolgd door de achternaam. Indien er geen sprake is van een titel, is 'señor' (meneer) of 'señora' (mevrouw) gebruikelijk.

Huur een tolk in

Spreek Spaans of schakel een tolk in. Spaans is de officiële taal van Mexico. Weinig mensen in de zakenwereld spreken Engels. Alleen in het noorden komt dit meer voor. Daar zijn mensen ook wat directer in de omgang.

Lise Hordijk

Wil je meer weten over Mexico-Stad

Onze steden experts kunnen je daarbij helpen
Lise Hordijk Teamlead International Business