Interviews23 juni 2021

Interview: Rob Muller, commercieel directeur Senzora, over netwerken en groeiambities

Download interviews

Eind vorig jaar is wasmiddelenproducent Senzora lid geworden van ondernemersvereniging MKB Deventer. De reden is dat het bedrijf flink wil groeien: gestreefd wordt naar een verdubbeling van de omzet in komende drie jaren. Commercieel directeur Rob Muller vertelt er in dit interview over: “Dit gaat niet vanzelf, je moet daarvoor via je netwerk veel lijnen uitzetten om zo resultaat te boeken. MKB Deventer is een actieve vereniging die een prima netwerkpartner is gebleken bij onze groeistrategie”.

Over Senzora

Senzora is een familiebedrijf dat met ruim zestig medewerkers tientallen miljoenen kilo’s waspoeder per jaar produceert waarvan de helft bestemd is voor export. Op bedrijventerrein Kloosterlanden staat een moderne zeepfabriek die in de zomer van 2018 werd uitgebreid voor moderne sodaproductie.In Nederland en het Verenigd Koninkrijk heeft Senzora een sterke positie op de private labelmarkt voor waspoeders. In Nederland mag Senzora bijna alle supermarktketens tot haar klantenkring rekenen. Naast levering van private labels heeft Senzora ook onder andere de merken Tricel en Klok.

Bezoek Landenmanager Polen aan Senzora

De samenwerking startte met een bezoek van landenmanager Polen Elro van den Burg aan Senzora. NLinBusiness vroeg MKB Deventer of zij drie bedrijven wist die wat met Polen wilden aangezien hun landmanager een paar dagen in Nederland was. Door snel te schakelen en met hulp van het landenoverzicht
van het exportboek Made in Deventer werd snel een afspraak en rondleiding bij Senzora geregeld. Dankzij de contacten van Elro is Rob Muller inmiddels bij acht potentiële relaties op bezoek geweest in Polen en zit het bedrijf nu dicht tegen de eerste omzet aan.

Schakelen met stagiaires

Als maakbedrijf in Deventer heb je de verantwoordelijkheid om ook stagiaires een plek te geven in je bedrijf vindt Rob Muller. “Via MKB Deventer kwamen we in contact met de opleiding International Business (IBS) van Saxion. We hadden
de behoefte aan een marktonderzoek naar de Russische markt. We konden via IBS een Russische studente bij ons dit marktonderzoek laten uitvoeren. Het mooie is dat zij nu bij ons een contract heeft gekregen om dit onderzoek ook in de praktijk te brengen. Dit ziet er veelbelovend uit. De stageportal vindstages.nl helpt daarbij goed”.

Zoomsessies met Zuid-Amerika

Zuid-Amerika was een continent waar Senzora in het verleden weinig naar keek: te ver weg en daarmee te duur. Dit veranderde toen een concrete aanvraag uit Chili kwam en dit ook in order gaat komen. Toen MKB Deventer zoomsessies met overzeese posten van NLinBusiness in Colombia en Mexico aanbod hoefde Rob niet lang na te denken en meldde hij zich aan. De sessie met het Holland House Bogota mondde zelf uit in een online sessies met de inkoper van de grootste supermarktketen van Colombia. Dit leverde veel informatie op en leidde weer naar nieuwe leads. Op dit moment loopt een traject met een Chileense partner en zodra dit is afgerond worden de aangeboorde contacten in Colombia en ook Mexico weer opgepakt. Rob: “belangrijk is veel lijnen uit te zetten, niet alles wat je uitzet is ook raak. Je kunt zo ook zaken wat meer temporiseren, zoals nu met Colombia. Met de opgedane ervaring in Chili en de verdere informatie kan Colombia nu snel en ook beter opgepakt worden”.

Samenwerking met Rostock

MKB Deventer heeft een samenwerking met de Unternehmenverbande Rostock. Via zogenaamde “Steckbriefen” kunnen elkaars leden zichzelf presenteren en een zoekvraag stellen. Vervolgens wordt matchmaking toegepast voor de antwoorden in elkaars ledenbestand. De Senzora “steckbrief” leidde tot eerste contact in Duitsland en verrassend ook tot een waardevolle contact in Rusland waar Rostock ook mee samenwerkt. Ook hier is het van belang te zaaien en zorgen dat je op het netvlies komt van de mensen daar. Zo vergroot je de trefkans. 

IT-ondersteuning

Senzora had een kleine uitdaging op IT-gebied. In plaats van kostbare eigen tijd te spenderen naar de oplossing activeerde Rob zijn netwerk. Deze zoekvraag kwam ook bij MKB Deventer terecht. De door MKB Deventer aangedragen partij bleek verassend dichtbij en ook spot on te zijn. Het mooie dat MKB Deventer ook nog de tip gaf van een subsidieregeling van provincie Overijssel dat 50% van het gekozen IT-traject vergoedde.

Online verkoop

Eén van de merken van Senzora Klok wordt ook online verkocht. Hierbij wordt nauw samengewerkt met fulfilmentpartner Davo. Onlangs hield MKB Deventer een sessie over zaken doen met Amazon. Rob: “we waren helaas verhinderd voor deze workshop, maar de inhoud van de workshop is inmiddels gedeeld en we zijn in contact gekomen met de workshopgever die ons belangeloos van extra tips en trucs heeft voorzien. We weten nog niet of we hier op door gaan zetten, maar weten nu heel goed wat dit kan betekenen en wat daar voor nodig is”.

Zaken doen met je Buren

Via MKB Deventer werd Senzora getipt op dit exportprogramma van GO4export. Duitsland was altijd het land waar de grootste concurrenten van Senzora zaten en weinig tot geen klanten. Via deelname aan dit programma moet daar verandering in komen. De eerste leads zijn inmiddels gekomen en worden nu opgevolgd.

Meer inzet op marketing

Senzora heeft veel kennis en kunde gestopt in de producten. Deze staan als een huis en blinken uit in wasresultaten. Rob: “we zijn in Nederland wel eens te bescheiden hierover. In het buitenland willen ze juist de Nederlandse vlag op de verpakking zien. We zijn hofleverancier en de toevoeging van het kroontje bij de vlag maakt het helemaal compleet. De consument op de winkelvloer ziet in de Nederlandse vlag een kwaliteitskeurmerk en kiest daar vervolgens voor. Wij gaan naast productfocus ook meer inzet plegen op marketing. Ons verhaal kunnen we nog beter voor het voetlicht brengen met campagnes op o.a. social media. Op het door MKB Deventer georganiseerde congres Deventer Grows Digital kwamen we in contact met een Deventer social media bureau die ons weer veel nieuwe inzichten heeft gegeven welke we willen gebruiken voor toekomstige campagnes”.

Ga lokaal netwerken!

Bovenstaande voorbeelden geven aan door het stellen van de hulpvraag en het meedoen aan de organiseerde activiteiten er veel mogelijk is. In Deventer (en ook daar buiten) zit enorm veel kennis, kunde en netwerk en MKB Deventer kan
dit voor je ontsluiten.