Onafhankelijk advies
Wereldwijd Nederlands netwerk
Ruim 7 jaar ervaring
Inspiratie19 juni 2020

Interview met Erik van Geffen: een bedrijf runnen in Roemenië

Wat zijn de belangrijkste leerpunten van een Nederlandse ondernemer die al meer dan 16 jaar een bedrijf runt in Roemenië? 

We vragen het aan Erik van Geffen, die zich met zijn bedrijf EMTECH sinds 2004 bezighoudt met de productie van gecompliceerde mechanische onderdelen. Dit doen zij door middel van CNC-technologie, computergestuurde machines om halffabricaten en materialen te bewerken. EMTECH levert deze onderdelen voornamelijk aan Nederlandse bedrijven. 

In 16 jaar tijd is Erik van Geffen met zijn bedrijf EMTECH sterk gegroeid en heeft hij momenteel meer dan 50 personen in dienst. We zijn benieuwd naar de succesfactoren voor deze groei in Roemenië, de uitdagingen die erbij komen kijken én we hopen enkele tips op te vangen voor als ook jij een bedrijf wil gaan starten in Roemenië. 

  

De start in Roemenië 

De eerste vraag die we Erik stellen is waarom hij twee decennia geleden de stap naar Roemenië heeft gemaakt. “Na 15 jaar bij Philips ben ik voor mezelf begonnen als freelance projectmanager. Ik accepteerde een klus in Roemenië voor een Nederlands bedrijf in de metaalsector. Na dat project kwamen er meer opdrachten binnen van Nederlandse bedrijven en ook zoekopdrachten voor het uitbesteden van fijnmechanische CNC-onderdelen. Ik vond in die tijd geen Roemeense bedrijven die ik kon aanbevelen, dus kwam ik op het idee mijn eigen productiebedrijf te starten.

Na een marktanalyse en het opstellen van een businessplan heb ik een voormalige vrachtwagengarage omgebouwd tot fabriek (inclusief een aantal tweedehands machines) en ben ik inclusief 5 medewerkers van start gegaan.”

Kwaliteit en vertrouwen 

We kunnen er kort over zijn. Bedrijven die onderdelen laten maken in Roemenië, doen dit mede door de competitieve prijzen. Erik stelt echter dat je alleen succesvol bent als je ook kwaliteit levert. En voor deze kwaliteit is een strak productieproces nodig en een gedegen organisatie.

“Mijn toegevoegde waarde in een land als Roemenië is het vermogen om te plannen en te structureren. Roemeense werknemers hebben over het algemeen meer sturing nodig. Ik steek veel tijd in het trainen van structureel- en kwaliteitsdenken.” 

"Ik steek veel tijd in het trainen van mijn medewerkers"

Kwaliteit kunnen leveren vanuit je productiebedrijf in Roemenië is één. Maar hoe ga je potentiële klanten ervan overtuigen om zaken met je te doen. Erik besteedt ook hier veel aandacht aan.

“In mijn optiek verkoopt kwaliteit automatisch. Met kwaliteit bedoel ik niet alleen producten conform specificatie, want leverbetrouwbaarheid en reactiesnelheid zijn minstens net zo belangrijk.  Een bedrijf dat met ons een partnerschap wil aangaan willen we eerst goed leren kennen, wat betekent dat zij eerst een bezoek aan ons brengen. We accepteren ook geen orders van derden. Wederzijds vertrouwen is een belangrijke basis voor een partnerschap. Dit is ook nodig als je vanuit Roemenië naar bijvoorbeeld Nederland wil exporteren.” 

Niet alleen door de fabrieksbezoeken probeert Erik te anticiperen op een eventuele lagere kwaliteitsreputatie van fabrieken in Roemenië. “Ik geloof dat het heel belangrijk is om kwaliteitsstandaarden te kunnen overleggen. Zo zijn onze ISO-certificaten erg belangrijk bij het internationaal zakendoen.”

“Ik geloof dat het heel belangrijk is om kwaliteitsstandaarden te kunnen overleggen. Zo zijn onze ISO-certificaten erg belangrijk bij het internationaal zakendoen.”

Omgaan met Roemeense werknemers 

Toen Erik net begon in Roemenië zag hij direct het potentieel van de mensen. Maar ook merkte hij – zeker 16 jaar geleden - dat alles organisatorisch nog op een laag niveau stond. Hij vertelt dan ook uitgebreid hoe híj zich heeft aangepast bij het werken met lokaal personeel. 

“Je moet rekening houden met (cultuur)verschillen in de omgang met je werknemers. Roemenen zijn warme mensen, spreken een Latijnse taal en hebben culturele overeenkomsten met Zuid-Europese landen. Ook zijn er Russische invloeden. Ze zijn emotioneler van aard dan wij nuchtere Nederlanders. Het is belangrijk dat wanneer je ze corrigeert, om ze in hun waarde te laten.” 

Oppassen met Nederlandse directheid, het komt vaker voor bij internationaal zakendoen. We vragen Erik om hier iets meer over te vertellen. 

“Een Roemeen laat graag zien wat hij of zij heeft. En de ander mag hierbij niet zomaar weten of dit moeite heeft gekost. Wanneer je een Roemeen aanspreekt op dit - voor ons Nederlanders - 'showgedrag', wordt dat niet in dank afgenomen."

"Deze vorm van gezichtsverlies kan een relatie bekoelen. Sterker nog, ik heb zelfs meegemaakt dat een Roemeense werknemer de volgende dag niet meer op kwam dagen. Dit terwijl ik een boodschap in mijn optiek nog voorzichtig en vriendelijk overgebracht dacht te hebben.” 

Ik heb zelfs meegemaakt dat een Roemeense werknemer de volgende dag niet meer op kwam dagen.”

(Rechts)zekerheid 

In Roemenië heb je op een aantal vlakken meer (ondernemers)vrijheid, maar de keerzijde is dat er minder zekerheid bestaat dan dat wij in Nederland kennen. Erik vertelt over mondelinge toezeggingen en veranderende regels. 

“Toezeggingen in Roemenië worden niet altijd nagekomen. Ook al staat het contractueel vast, deze hebben minder waarde dan in Nederland. Een andere uitdaging is dat (wettelijke) regels - die een behoorlijke impact hebben op je bedrijf – plotseling veranderen. 

Hoe gaat Erik hiermee om? 

“Allereest moet je een dikke huid hebben. Maar belangrijker nog is een goede boekhouder. Of misschien zelfs boekhouders. Door de bureaucratie is er in Roemenië voor de administratie minimaal 50% meer arbeidskracht nodig hebt dan in Nederland.”

Door de bureaucratie is er in Roemenië voor de administratie minimaal 50% meer arbeidskracht nodig hebt dan in Nederland.”

Hulp van de Netherlands-Romanian Chamber of Commerce (NRCC) 

De bureaucratie en veranderende regels vragen om partijen die je bedrijf kunnen helpen. Gelukkig heeft de NL Business Hub in Roemenië, de NRCC, een sterk netwerk met dienstverleners. Ook het nauwe contact van de NRCC met de autoriteiten is een voordeel. Erik sluit zijn verhaal af. 

“Een partij als de NRCC kan je helpen om contact te krijgen met autoriteiten wanneer er regels veranderen die je business raken. Daarnaast heeft deze organisatie in Boekarest en omstreken een sterk netwerk van boekhouders en advocaten. Betrouwbare partners die je in Roemenië goed kunt gebruiken.” 

Meer kennis en inspiratie over ondernemen in Roemenië? Bekijk onze stedenpagina.

Succesvol(ler) zakendoen in Roemenië?

Stel je vraag aan NLinBusiness en we brengen je met de juiste personen, instanties of dienstverleners in contact!