Boekarest

Roemenië
Lokale tijd in Boekarest -
Het weer in Boekarest 19°C onbewolkt

Doe zaken in Boekarest

Boekarest ontwikkelt zich in een razendsnel tempo. Het is de hoofdstad en tevens het industriële en commerciële centrum van Roemenië.

Stel je vraag

Stats about City

+
Roemenië
Nederland

Om te zien of hoe deze stad (land) het economisch doet, hebben we een aantal belangrijke economische indices op een rijtje gezet. De data is afkomstig van de Wereldbank, dus betrouwbaar en altijd up-to-date, want het wordt automatisch ververst. Je kunt ook de gegevens van deze stad vergelijken met die van de andere Cities of Opportunity. Klik op het plusje rechtsboven de grafiek en selecteer het betreffende land.

Datasource Roemenië Nederland Updated
Economische Groei (GDP Growth) World Bank - 1 % 2022 vs 2021 - 0,38 % 2022 vs 2021 19-09-2023
Bruto Nationaal Product (GDP) World Bank + 15,86 $ 2022 vs 2021 (miljarden) - 20,68 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 19-09-2023
Ease of doing business index World Bank + 0,82 Ranking 2019 vs 2018 + 0,01 Ranking 2019 vs 2018 19-09-2023
Bruto nationaal inkomen (GNI) World Bank + 25,39 $ 2022 vs 2021 (miljarden) + 49,24 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 19-09-2023

Feiten en cijfers Roemenië

Hoofdstad Boekarest (1.883.425 inwoners)
Andere belangrijke steden Constanta (283.800 inwoners) en Cluj-Napoca (411.400 inwoners)
Gemiddelde leeftijd 41,3 jaar
Oppervlakte 238.397 km²
Aantal inwoners 19.360.000 – 2019
Tijdsverschil +1 uur op de Nederlandse zomertijd en wintertijd
Munt Roemeense leu (RON)
Staatshoofd President Klaus Johannis
Voertaal Roemeens

Tips voor zaken doen in Roemenië

Bron: rvo.nl

Weet welke taal de zakenpartner spreekt

Check van tevoren welke taal de zakenpartner spreekt. De jongere generatie spreekt meestal goed Engels. Verder komt het ook voor dat zakenpartners alleen Roemeens, of als 2e taal Duits of Frans spreken. Regel wanneer nodig een goede tolk. Ook is het goed om te weten dat het Roemeens een Romaanse taal is, net zoals het Frans en Italiaans. Roemenen zijn hier trots op, omdat dit hen onderscheidt van andere Oost-Europese landen.

Wees persoonlijk

Vertrouwen en persoonlijke relaties zijn essentieel in Roemenië. Roemenen praten daarom vaak eerst over koetjes en kalfjes, voordat ze ter zake komen. Een goede zakenrelatie opbouwen kost tijd, maar kan veel deuren openen. Complimenten komen goed over. Onpersoonlijkere manieren van contact leggen, zoals 'cold calling', werken minder goed dan kennismaken via een kennis of op evenementen. Onderhoud ook na het 1e contact de zakenrelatie goed.

Volg de etiquette tijdens diners

Bij een uitnodiging voor diner is het netjes om op tijd te komen. Draag nette kleding en wacht tot de gastheer- of vrouw een stoel aanwijst. Begin pas met eten nadat hij of zij 'pofta buna' (eet smakelijk) zegt. Het is beleefd om erop te staan dat men vol zit. Dit zien Roemenen als beleefd, maar nemen zij niet serieus.

Respecteer de hiërarchie

Ouderen hebben veel aanzien in Roemenië, ook in het zakenleven. Binnen het bedrijf zien Roemenen hen als degenen die het beste de beslissingen kunnen nemen. Ook titels en opleidingen zijn belangrijk. Toon respect voor deze zaken bij Roemeense zakenpartners.

Geef een geschikt relatiegeschenk

Promotiegeschenken, bloemen of bonbons zijn geschikte relatiegeschenken. Roemenen stellen deze altijd op prijs. Geef bij bloemen wel een oneven aantal. Een even aantal is namelijk voor begrafenissen.

Draag geen informele kleding

De zakelijke dresscode in Roemenië is vrij formeel. Een (mantel)pak of andere nette kleding is daarom een must. Niet alleen bij vergaderingen, maar bijvoorbeeld ook tijdens zakendiners. Bij twijfel is het niet vreemd om na te vragen of informelere kleding past bij een bepaalde gelegenheid. Let er verder op dat een tas niet op de grond staat. Dit brengt volgens Roemenen ongeluk.

Delegeer niet bij onderhandelingen

In Roemeense bedrijven beslist altijd de hoogste in rang. Onderhandel daarom alleen met gelijken in rang, anders kan het zijn dat de gesprekspartner geen beslissingen mag nemen. Delegeer het onderhandelen ook niet aan iemand uit het eigen bedrijf die als lager in de hiërarchie gezien kan worden.

Wees niet onbeleefd

Bij Roemenen staat beleefdheid en hoffelijkheid hoog in het vaandel. Ze zijn erg gastvrij en open. Toon hen dezelfde beleefdheid. Dit kan bijvoorbeeld door opbouwende kritiek in een vergadering altijd op de groep als geheel te richten, en niet op individuele personen.

Begroet op de juiste manier

Geef een stevige handdruk en kijk de zakenpartner in de ogen bij een begroeting. Spreek hem of haar aan met 'domnul' (mijnheer) of 'doamna' (mevrouw) en daarna de achternaam. Spreek een zakenpartner pas aan met zijn of haar voornaam, als de zakenpartner zelf aangeeft dat dit mag.

Foto Marijke

Wil je meer weten over Boekarest

Onze steden experts kunnen je daarbij helpen
Marijke van Liemt Manager Operations