Onlangs verscheen de 44ste editie van Analyse. Een uitgave van European Media partner die gedistribueerd wordt met het Financieele Dagblad. Het thema van deze editie is International Business & Future of Mobility. Edo Offerhaus, algemeen directeur van NLinBusiness mocht het voorwoord doen.
De digitale uitgave vind je hier: Analyse.
Verover de wereld in 2020, dat is de rode draad van deze boeiende special. Als algemeen directeur van NLinBusiness, dat de ambities van het internationaal opererende midden- en kleinbedrijf ondersteunt, is dat een leitmotiv waarin ik me prima kan vinden.
De potentie van ondernemers heeft vaak een grotere reikwijdte dan zij zich realiseren: een kwestie van kansen identificeren. Tijdens handelsmissies – dit jaar werden er meerdere missies aangevoerd door minister-president Rutte en minister Kaag, verantwoordelijk voor Buitenlandse Handel – én tijdens individuele trajecten met ondernemers merk ik steeds weer dat de kansen over de grens legio zijn. Soms dichtbij huis, zoals in Duitsland. Daar boeken Nederlandse ondernemers met hoogwaardige digitale kennis successen met 3D-printing in de auto-industrie. Ook op ‘exotische’ plekken kunnen Nederlanders verschil maken: zo vertrouwt Colombia voor stadsdistributie vandaag de dag op bakfietsen van Hollandse makelij. In Vietnam, waar steden dichtgeslibd zijn, wordt CO2-vrij transport gerealiseerd door elektrische scooters, made in Holland.
De inventieve plannen van individuele ondernemers verrassen mij elke keer. Die plannen nemen een nog grotere vlucht met wat hulp van een organisatie als NLinBusiness, met ‘hubs’ in groeimarkten die de lokale markt goed kennen. Een voorbeeld van hulp bij internationale groei is het vertalen van handelsverdragen naar ondernemerskansen. Een dergelijk verdrag dat onlangs met Japan werd gesloten, biedt grote mogelijkheden voor vleesexporteurs. Het succesvol implementeren van een exportplan vraagt echter om een gedegen marktverkenning vanuit een langetermijnplanning, en daar komen wij in beeld.
Succes ontstaat ook door krachtenbundeling, om zo lokale uitdagingen te adresseren. Nederlanders stonden ooit vooral bekend om hun kennis op het vlak van watermanagement & agro. Die expertise is inmiddels flink uitgebreid met projecten rondom smart cities en innovatieve industriële processen. Op die kennis en kunde kan Nederland enorm kapitaliseren en gelukkig vinden ondernemers elkaar steeds makkelijker in succesvolle consortia. Zo maken ze samen een vuist om echte impact te realiseren.
Aan de basis van elk succes staat de Hollandse mindset, eigenlijk ons exportproduct nummer één. Van München en Warschau tot Ho Chi Minh en Mexico-Stad: ik ken geen plekken waar ons positieve, innovatieve en ondernemende karakter in combinatie met onze mentaliteit van stevig doorpakken niet gewaardeerd wordt. De wereld is groot en Nederland is klein, daarom is het noodzaak maar vooral ook buitengewoon opwindend om van de wereld onze afzetmarkt te maken.
Deze publicatie verscheen eerder op analysenederland.nl en in de 44e print-editie van Analyse.
Ook de stap maken naar internationaal ondernemen? Bij NLinBusiness helpen we je graag op weg. Neem contact op via het contactformulier.