Gepubliceerd op 18 maart 2024

Podcast: Een elektrische snelweg dwars door Europa & volop ondernemerskansen op Aruba

Als je wil ondernemen over de landsgrenzen, kun je dat soms zelfs gewoon in het Nederlands doen. Zoals op Aruba. Daar zijn ze hard op zoek naar Nederlandse ondernemers die in het eiland willen investeren, vooral als het gaat om de horeca. We spreken de Arubaanse minister van Economische Zaken, Geoffrey Wever, die volop opportunities ziet op Aruba.

Elektrische vrachtwagens

Waar het elektrisch rijden voor personenauto's al een flink slag heeft gemaakt, staat elektrisch vrachtvervoer op de lange afstand nog in de kinderschoenen. Heliox -een spin off van Philips- maakt laadpalen voor bussen en vrachtwagens, en CEO Michael Colijn ziet het liefst een grote corridor van Rotterdam naar Warschau. Een lange snelweg met genoeg laadpalen om ook vrachtwagens elektrisch te laten rijden. Technisch is het mogelijk, maar logge overheden die moeizaam samenwerken zijn een belemmering.

Aan de randen van Europa heeft Heliox weer met heel andere problemen te maken. Het bedrijf heeft een fabriek in Moldavië, precies het land waarvan de provincie Transnistrië heeft aangegeven dat ze liever bij Rusland willen horen. Hoe het loerende oog van Vladimir Poetin dus zelfs een bedrijf in Best raakt...

Luister de podcast hier.

Bron: BNR.