Gepubliceerd op 29 juni 2020

Zakendoen in Zuid-Amerika - Alle ins en outs over ondernemen in Zuid-Amerika

Op 24 juni 2020 organiseerde MKB-Deventer een webinar in samenwerking met Holland House Colombia en NLinBusiness. Onder leiding van directeur van het Holland House Colombia, Jan Willem van Bokhoven, werden de zakelijke kansen in de regio besproken. Hierbij werden Colombia en Peru in het bijzonder naar voren geschoven als landen met kansrijke markten voor de Nederlandse ondernemer. 

Het succesverhaal van de Colombiaanse en Peruviaanse economieën

De Colombiaanse en Peruviaanse economie staan veel beter op de kaart dan de stereotypen vaak laten zien. Zo zijn het gediversifieerde economieën met sterk groeiende middenklassen en timmeren ze hard aan de weg om buitenlandse handel te vergroten. Beide landen kennen open handels- en investeringsregelingen zodat hun economie beter in de wereldwijde markt kan worden geïntegreerd. De internationale handel werd versterkt door de ondertekening van een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie in 2013. Hierdoor werden beide markten veel toegankelijker en nam export en import toe. Zo verdrievoudigde de Nederlandse export naar Colombia in 7 jaar tijd. Er zijn dus nog veel mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers op deze markten.

Het gemak van zakendoen

De Colombiaanse en Peruviaanse economieën hebben zich de afgelopen jaren sterk gepositioneerd op de “Ease of Doing Business Index”. De focus van beide landen verschuift steeds meer naar Europa, en in vergelijking met andere Latijns Amerikaanse landen is het relatief makkelijk zakendoen. Zo is de markt transparant, goed gereguleerd en is het relatief makkelijk om een bedrijf op te zetten. Beide markten zijn toegankelijk en er is grote vraag naar Nederlandse technologieën. Voornamelijk door de explosief groeiende middenklasse zijn Colombia en Peru goede startmarkten, omdat een groot deel van de bevolking nu een grotere koopkracht heeft.

Het Holland House Colombia ondersteunt samen met NLinBusiness Nederlandse ondernemers met het vinden van kansen in deze landen. Met bijna 250 leden en meer dan 1000 Nederlandse exporteurs ondersteund te hebben, behoort Holland House Colombia tot de top-3 van  belangrijke bilaterale kamers van koophandel in Colombia.

Benieuwd naar tips om te ondernemen in Colombia? Lees het hier.

Belangrijke sectoren

Jan Willem van Bokhoven gaf aan dat de toekomst van deze landen in de agrosector ligt. Steeds meer agrarische producten worden vanuit Colombia en Peru over de wereld geëxporteerd. Er liggen dus veel kansen voor Nederlandse ondernemers om deze sector verder te professionaliseren door bijvoorbeeld het verbouwen van gewassen efficiënter te maken, of verbreding van het soort gewassen te introduceren. De agrosector is duidelijk op export gefocust; hiervoor is goede agro infrastructuur nodig die er momenteel niet is. Daarom liggen er ook grote kansen in de sector transport en logistiek, waar veel naar Nederlandse kennis wordt gekeken. Daarnaast is ook de gezondheidszorg een kansrijke sector, zo bevinden zich 25 van de beste ziekenhuizen in Latijns-Amerika in Colombia.

Ben je benieuwd naar de specifieke kansen per sector? Er bestaan hier actuele rapporten over, bekijk ze hier.

Impact van Corona

Drie weken nadat Europa werd getroffen door het Coronavirus was ook Latijns Amerika aan de beurt. Peru en Colombia namen gelijk al vrij strikte maatregelen om de impact van het virus te doen verkleinen. Doordat de regio vrij laat werd getroffen zijn de economische cijfers van het eerste kwartaal van 2020 nog vrij positief; zo was er nog een kleine groei van 1,1% in Colombia.

Door de omstandigheden als gevolg van het Covid-19 virus, zijn Latijns-Amerikanen veel enthousiaster om meetings in te plannen via een video call. Waar voorheen alles persoonlijk moest, kan er nu veel gemakkelijker digitaal contact worden gelegd. Zo is er in de toekomst niet altijd meer een urenlange vliegreis nodig om een nieuwe zakenrelatie te ontmoeten en kunnen Nederlandse bedrijven makkelijker toegang krijgen tot deze nieuwe markt. 

Al met al waren de aanwezige ondernemers erg enthousiast over marktkansen en wilden ze graag gebruik maken van het uitgebreide netwerk van Holland House Colombia, om zich zo mogelijk te positioneren op deze kansrijke markten in Latijns Amerikaanse.

Krijg je hier nou geen genoeg van? Op 26 Augustus 2020 organiseert MKB-Deventer een soortgelijk webinar, waarbij dieper wordt ingegaan op de Spaanse en Portugese markt. Houd hiervoor de website in de gaten.

Ook ondernemen in Colombia? 

Wil jij ook graag jouw kansen ontdekken op de Colombiaanse markt of in Zuid-Amerika in het geheel? NLinBusiness en de NL Busines Hub in Bogotá, Holland House Colombia, helpen je graag. Neem contact met ons op via het contactformulier