Gepubliceerd op 2 juli 2019

Geslaagde PreMeet India

Maandagmiddag 1 juli organiseerde NLinBusiness in Utrecht samen met haar partners voor 60 ondernemers en andere geïnteresseerden een succesvolle bijeenkomst over zakendoen in India. De aanleiding was de grote handelsmissie die de RVO in oktober 2019 naar India organiseert. Hierbij wordt de Netherlands-India Tech Summit in Delhi bezocht, de NLinBusiness City of Opportunity Mumbai en ook Bangalore. De bijeenkomst is een onderdeel van het gezamenlijke traject waarin NLinBusiness, namens het Nederlandse bedrijfsleven, en de overheid een meerjarige strategische economische programmering op India ontwikkelen. 

Lees hieronder een kort verslag over de verschillende presentaties van interessante sprekers uit het bedrijfsleven, de financiële sector en de overheid. De bijeenkomst werd op goede wijze aan elkaar gepraat door Maarten van der Schaaf van Indiaconnected.

Consul-Generaal te Bangalore Gert Heijkoop informeerde de aanwezigen over de geplande handelsmissie naar de Netherlands-India Tech Summit en de mogelijkheden die deze biedt. Daarnaast stond hij uitgebreid stil bij de zakelijke mogelijkheden, maar ook de moeilijkheden zoals bureaucratie, corruptie, cultuurverschillen en de grootte van het land met al haar verschillende talen, gebruiken en wetten. 

Gert Heijkoop, Consul-Generaal Bangalore aan het woord

Vervolgens presenteerde Daniëlle Strating-Geijteman van Rabobank de diensten die Rabobank biedt aan Nederlandse ondernemers met interesse in India. Daniëlle krijgt vaak vragen van ondernemers die al exporteren naar India, maar interesse hebben om zich daar te vestigen. Rabobank, met een kantoor in Mumbai en een vlak buiten Delhi en in totaal 100FTE lokale staf, ondersteunt ondernemers met onder meer financiering, trade services en cash management solutions. Wil je hier meer over weten of contact met Daniëlle opnemen?

Download hier de presentatie

Geen ondernemersbijeenkomst zonder ondernemers aan het woord. Eerst vertelde Jelke Schippers van Smartshore hoe hij zijn softwareontwikkelingsbedrijf in Ludhiana in Noord-India opzette. Hier wordt een deel van het productiewerk uitgevoerd. Waarom in het Noorden en niet in Bangalore? Omdat je in Bangalore moet concurreren met bedrijven als Google en IBM. Jelke ontdekte dat overal in India slimme IT’ers worden opgeleid en dat zij vervolgens naar Bangalore vertrekken om geld te verdienen. In hun geboorteplaats zijn namelijk vaak niet voldoende banen op niveau. Toch blijft hun hart altijd bij hun familie. Jelke speelt daar goed op in door gericht te werven op afgestudeerde IT’ers van de universiteit in Ludhiana. Voor hen is dit een win-win: een goede baan én dicht bij hun familie. Voor Jelke betekent het dat hij in Nederland zijn diensten tegen lagere tarieven kan aanbieden. 

Barry Schwarz van Addikt aan het woord

De laatste spreker was Barry Schwarz van het digitale branding bureau Addikt. Addikt heeft campagnes ontwikkeld voor grote Indiase klanten als Tata Motors en de Indian Premier League (Cricket), na de Olympische Spelen en het WK het grootste sportevenement ter wereld. Barry was nooit van plan in India actief te worden, maar het gebeurde toch omdat hij zijn klanten achterna reisde. Zo begon het in een bar in Mumbai en eindigde het in een jarenlang succesvol avontuur dat volledig is gefinancierd met de opbrengsten uit India. Over India wordt vaak gezegd dat prijs doorslaggevend is. Barry is het daar niet mee is: hij positioneert Addikt bewust als de duurste, maar met de meeste value for money. Dit lijkt te werken.

Tot slot gaf de Indiase Ambassadeur Venu Rajamony een korte speech waarin hij de samenwerking tussen India en Nederland roemde, stabiliteit in India beloofde en de ondersteuning van de Indiase ambassade voor alle ondernemers aanbood. Wel waarschuwde hij dat Nederland niet het enige land is dat India in de gaten houdt, we moeten dus niet achterover leunen!

Edo Offerhaus, Managing director van NLinBusiness aan het woord

Vragen over India? Neem contact op met flin@nlinbusiness.com 

Heb jij interesse in de handelsmissie die de RVO organiseert naar de Tech Summit in India in oktober 2019? Houd dan deze pagina in de gaten.