Gepubliceerd op 2 november 2022

6 tips voor ondernemers die meer omzet in het buitenland willen

Nederland heeft maar 0.2% van de wereldbevolking en 0.8% van de wereldeconomie, dus je grootste kans op omzetgroei zit in export! Soms start het bijna per ongeluk, de eerste orders uit Duitsland of Vlaanderen komen bij bedrijven als een soort van bijvangst bij Nederlandse orders. Maar als dat nu smaakt naar meer, als je veel meer potentie zit in het buitenland, hoe pak je dat aan? Hier zijn wat gouden tips voor succes in het buitenland:

  1. Ook met weinig geld op de bank of als klein bedrijf kun je doorbreken in andere landen. Zorg dan dat je zo veel mogelijk met plaatselijke agenten of distributeurs werkt. Zeker als het om fysieke producten gaat, is het vaak belangrijk om plaatselijk iemand te hebben.
  2. Zet je afspraken met die distributeurs of agenten op schrift. Hoe verdeel je de omzet? Of wat is de prijs waar zij bij jou voor kopen? Wie is er aansprakelijk als een klant klaagt? Wie betaalt er voor het transport? Voor hoe lang loopt het contract? Dat is niet alleen handig als het op een juridisch conflict zou uitlopen, maar juist ook voor een positieve relatie vanaf dag 1 waarin duidelijk is wie wat doet.
  3. Let er op dat je product of dienst past bij wat de klant in het land vereist of verwacht. Wet en regelgeving kan al veranderen zodra je naar Emmerich of Leuven gaat, laat staan als je naar niet EU-landen gaat (zoals het VK sinds Brexit). Van wettelijke verpakkingseisen, klantenservice in de taal van de klant of prijspunt.
  4. Selecteer je doellanden zorgvuldig en doe dit proactief. Voor veel bedrijven is het makkelijker gewoon af te wachten waarvandaan de aanvragen komen. Of om eerst dicht bij huis te beginnen, met landen rond Nederland. Je merkt als snel dan of je je service of product moet aanpassen en het kost minder tijd en moeite. Maar voor bepaalde producten is er gewoon meer vraag of minder concurrentie in de VS, Kenia of Brazilië. 
  5. Bescherm je intellectueel eigendom goed. Dus nog voordat je naar het buitenland gaat, denk na welke domeinnamen, merkregistraties, octrooien of designs je wilt hebben om je concurrentiepositie te verstevigen. Een octrooi of design is niet altijd noodzakelijk en kan duur zijn, maar is in sommige gevallen cruciaal!
  6. Zorg dat je interne organisatie ook stevig staat bij groei! Als je exportplannen succesvol zijn, zal je omzet ineens sterk groeien. Dat zet ook druk op je cash flow, je personeel etc. Het zou zonde zijn als je die nieuwe buitenlandse klanten die je met veel moeite hebt binnengehaald moet teleurstellen omdat je niet kunt leveren.

Bron: Informatie over dienstverlener Brilliant Work | NLinBusiness