Agri-food & Tuinbouw in Mexico

Agri-food & tuinbouw zijn veelbelovende sectoren in Mexico. Holland House Mexico heeft naar aanleiding hiervan uitgebreid marktonderzoek gedaan naar de kansen voor Nederlandse ondernemers en vond daarbij veel mogelijkheden.

Bovendien liggen er kansen in de hightech tuin- en landbouw, duurzame landbouw op het gebied van zaden en sperma, en kennis over productie en verwerking. Tot slot is Mexico, als belangrijke exporteur van groenten en bloemen naar de VS, een interessante markt, en is er dus behoefte aan kennis.

Ben je actief in de Agri-food of tuinbouw sector? Op deze pagina vind je meer informatie over deze sectoren in Mexico en welke kansen er liggen voor jou als Nederlandse ondernemer. De pagina is opgesplitst in de volgende onderwerpen:

 • Hightech tuin- en landbouw
 • Duurzame landbouw
 • Food

Hightech tuin- en landbouw

Dat er in deze sector veel kansen liggen, blijkt uit het feit dat er al meerdere Nederlandse bedrijven actief zijn, grotendeels in en rond Querétaro. Een voorbeeld van een actief bedrijf is Ridder, een bekend bedrijf dat actief is in Mexico. Ridder biedt oplossingen voor land- en tuinbouw en is gespecialiseerd in vee.

Hightech tuin- en landbouw

Duurzame landbouw

In de Mexicaanse landbouwsector zijn inmiddels meerdere Nederlandse marktleiders actief. Maar dit betekent niet dat er geen kansen meer zijn voor nieuwe bedrijven op de markt. Op basis van een onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de kansen voor Nederlandse organisaties als volgt: er is groeiende belangstelling voor Nederlandse kennis over agro-parken en agro-logistiek; zoals verbetering van productieketens van tropisch fruit, avocado’s en limoenen. Daarnaast is er groeiende belangstelling voor glastuinbouwtechnologie.

Duurzame landbouw

Land- & Tuinbouw kansen

Waarom er kansen liggen in land- en tuinbouw voor Nederlandse ondernemers in Mexico? Een overzicht:

 • Mexico is de belangrijkste leverancier van de VS van landbouw producten met een omzet van 27 miljard dollar in 2018
 • Mexico is een grote importeur van oliehoudende zaden en vlees (rundvlees, varkensvlees en gevogelte)
 • De Verenigde Staten is de belangrijkste exportmarkt voor Mexicaans bier, mout, tomaten, avocado, bessen, okkernoten, komkommers
 • Vrijwel alle ontbijten en maaltijden die worden geserveerd in de Verenigde Staten bevatten verse producten gemaakt in Mexico (of geproduceerd in de Verenigde Staten door Mexicaanse bedrijven). Denk aan gebakken goederen, worstjes, avocado’s, tomaten, sla en verse groenten, uien, paprika’s, aardbeien en bessen, bier, mezcal en tequila.

Behoefte Mexicaanse markt:

 • Expertise betreft agroparken en agro logistiek
 • High-tech tuin- en landbouw
Land- & Tuinbouw kansen

Evenementen of webinars in Agri-food & Tuinbouw

Wil je je netwerk uitbreiden of sparren met collega-ondernemers in jouw sector? Bekijk dan alle evenementen en webinars in de Agri-food & Tuinbouw sector op onze website.

Food

De Mexicaanse markt is om verschillende redenen erg interessant voor Nederlandse voedselproducenten. De kwaliteit van Europese producten wordt hoog ingeschat en er is veel belangstelling voor biologische, gezonde en duurzame producten. Nederlandse ondernemers actief in deze sector worden aangeraden zich te richten op gebieden met een hoog inkomen en hun waren als gourmet producten aan te prijzen.

Holland House Mexico heeft de productcategorieën Brood & Bakkerij, Zuivel, en Vlees & Vleesvervangers onder de loep genomen.

Food

Brood & Bakkerij en Zuivel

Voor wat betreft de sectie Brood & Bakkerij consumeren Mexicanen veel witbrood, zoet brood, koekjes en gebak. Er liggen veel kansen voor Nederlandse producenten van koekjes, bakmixen en zoetwaren.

Daarnaast wordt er in Mexico ook veel zuivel geconsumeerd. Ben jij een Nederlandse ondernemer actief in de kaasindustrie? Richt je in Mexico op kwaliteitskaas, Nederlandse kaas heeft een goede reputatie in het land. Ook liggen er kansen voor Nederlandse poeder- en ingeblikte zuivelproducten.

 

Brood & Bakkerij en Zuivel

Vlees

Tot slot is vlees het belangrijkste element in het Mexicaanse dieet. Een groot aandeel van het geconsumeerde vlees wordt in eigen land geproduceerd. Er liggen echter ook mooie kansen voor Nederlands rundvlees en varkensvlees. Voor deze producten komt een hernieuwde handelsovereenkomst tussen Mexico en de EU die nog afgerond moet worden.

 

Vlees

Kansen in de food sector

Waar liggen de kansen in de voedselindustrie voor Nederlandse ondernemers? Een overzicht:

Of bekijk het webinar van Holland House Mexico waar de kansen in de Food & Beverage sector worden belicht.

 • Gourmet producten
 • Biologische producten
 • Doelgroep midden-hoog inkomen en hoog inkomen

Denk aan:

 • Lactosevrij / glutenvrij / suikervrij
 • Donker volkorenbrood
 • Koekjes, cake- & koekjesmix, zoetwaren
 • Kwaliteitskaas
 • Poeder- en blikzuivel
Kansen in de food sector

Holland House Mexico organiseerde een webinar over kansen en trends in de Mexicaanse Food & Retail sector. Bekijk het webinar hieronder!

Marktrapport food en retail

Leer meer over de kansen in de Mexicaanse food retail sector. Download onderstaand rapport.
Het rapport is in het Engels.

Interessante artikelen

Op NLinBusiness.com hebben we allerlei relevante (inspiratie) artikelen staan over zakendoen in Mexico. Hieronder vind je een selectie van interviews, podcasts of video's uit deze sector die je mogelijk interessant vindt.

Tjerk Opmeer - Mexico-Stad

In Ondernemen Wereldwijd bespreekt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de kansen voor ondernemers in Mexico. Benieuwd?

Lees verder

Koen Houwen - Mexico-Stad

Koen Houwen won tijdens de Dag van de Ondernemer het HHM award 'Entrepreneur of the year 2019'. Benieuwd naar zijn verhaal?

Lees verder

Fabio Shimada - Mexico-Stad

Ben je benieuwd naar de Mexicaanse voedselindustrie? Sales Export Manager Fabio Shimada vertelt je erover in dit interview met Holland House Mexico.

Lees verder

De NL Business Hub in Mexico

NL Business Hubs bieden Nederlandse bedrijven operationele ondersteuning bij het betreden van een internationale markt en ontsluiten een sterk zakelijk en sociaal netwerk van lokale contacten.

Holland House Mexico is de NL Business Hub in Mexico. Wil jij weten wat Holland House Mexico lokaal voor je kan betekenen? Op onze website vind je meer informatie over deze hub en over hoe je in contact kunt komen met hun.

Ga naar de NL Business Hub Mexico pagina