Gepubliceerd op 8 maart 2019

'Wij zijn in Colombia een soort vliegende kiep voor het Nederlandse bedrijfsleven'

Colombia staat in november voor even midden in de schijnwerpers. De handelsmissie naar het land, waarbij een grote delegatie ondernemers meereist in het kielzog van Premier Rutte, zet het land op de kaart. De delegatie is zwaar te noemen: minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport zijn van de partij. En Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, fungeert als zakelijk missieleider. Ook Steven Martina, de Curaçaose minister van Economische Ontwikkeling en Xiomara Ruiz-Maduro, de Arubaanse minister van Financiën, Economische Zaken en Cultuur, nemen aan de missie deel. Nog een reden voor feest: Holland House Colombia is het eerste Holland House ter wereld met een accreditatie van NLinBusiness op zak. 

Jan Willem van Bokhoven is directeur van Holland House Colombia en zetelt in de hoofdstad Bógota. “De handelsmissie is natuurlijk erg belangrijk, het gebeurt niet elke dag dat zoiets je ten deel valt, ook al is het één van meerdere instrumenten in een aantal stappen om aandacht op een land en de mogelijkheden te vestigen. Er gaan 120 bedrijven mee en 60% daarvan is met de eerste exportstappen bezig. Dat is een prachtig aantal. De aandacht die de missie krijgt is goed voor Colombia, de ondernemers hier en natuurlijk de meereizende ondernemers uit Nederland”. 

 

Jan Willem van Bokhoven, directeur Holland House Colombia

Kansrijke markt

“We zijn 5 jaar geleden begonnen, er lag een uitdaging, Colombia werd (en wordt) gezien als een kansrijke markt. Maar het was onbekend waarom. Je moet dat dus gaan uitdragen. Holland House Colombia was de eerste vestiging die onder die noemer ging opereren. Toen we begonnen waren circa 40 Nederlandse bedrijven met een vestiging in Colombia aanwezig. De grote multinationals zoals Shell, Akzo, Makro en dergelijke. Inmiddels staat de teller op 200 bedrijven, waarbij de groei volledig voor rekening van mkb bedrijven komt, groot en klein. Sommigen hebben een lokaal verkoopkantoor, anderen een regionale Zuid- en Midden Amerikaanse sales office die op meer landen in de regio is gericht. “De export naar Colombia zit flink in de lift, vandaar dat we het bezoek van de Nederlandse delegatie als een bevestiging zien dat we het goed doen en dat deze markt potentie heeft”, aldus Jan Willem van Bokhoven.    

Hij vervolgt: “Colombia is in vergelijking met een aantal landen uit de regio stabiel te noemen. Accreditatie door NLinBusiness is voor ons heel belangrijk. In de eerste plaats is het een vorm van erkenning. Het is een kwaliteitsstempel. Het is belangrijk voor de lokale Colombiaanse en Zuid-Amerikaanse ondernemers die zaken willen doen in Nederland, er is voor hen één entiteit. Voor exporterende ondernemers uit Nederland geldt hetzelfde. Er is sprake van te veel versnippering, zowel in Nederland als in de buitenlanden. Als je in één land goed geholpen bent, kun je juist in een ander land compleet verdwalen. De frustraties bij opkomende markten zijn onder ondernemers vaak het grootst. Die moet je proberen weg te nemen, of voor te zijn. De accreditatie biedt ook bescherming, het is iets officieels. Daarnaast levert het schaalvoordeel op. En tenslotte is voor ons het netwerk van NLinBusiness natuurlijk ook erg waardevol”.  

 

Handelsbevorderd detacheren

Hulp bieden, daar draait het om. Jan Willem van Bokhoven: “Vanuit Nederland zaken regelen in Colombia is soms best lastig. Het tijdsverschil, de Spaanse taal en diverse andere barrières, je moet soms echt over engelengeduld beschikken, maken het ondernemers moeilijk. De Ambassade biedt de eerste ondersteuning, maar de ondernemer heeft verdergaande raad en daad nodig. Wij helpen om dat makkelijker te maken. Zo doen wij aan een vorm van handelsbevorderend detacheren, je kunt als ondernemer iemand die bij ons op de payroll staat voor je laten werken, als een soort hulpkracht: Salesman for a day. Dat kan van bijvoorbeeld 1 dag in de week, maar ook 4! Wij factureren alleen de tijd die zo iemand eraan besteedt. Aangezien de lonen hier lager liggen, kost dat per saldo niet veel. Zo fungeren we als een vliegende kiep voor Nederlandse bedrijven die hier voet aan de grond proberen te krijgen en willen opschalen. 

 

Colombia Fietsland nummer 1 in Zuid-Amerika

Colombia zit in de lift en wil het roerige verleden graag achter zich laten. Niet altijd makkelijk, met een buurland als Venezuela waar de spanningen met de dag oplopen. Jan Willem van Bokhoven: “Er zijn meer dan een miljoen Venezolanen naar Colombia gevlucht, gelukkig heeft dat hier niet tot anarchie geleid. Dat zegt wel wat over dit land, de bevolking laat zijn humane kant goed blijken. De economische groei vlakt weliswaar af, dat was eerst 5%, nu zitten we tussen 2 en 3%. Sommige sectoren zijn echt op weg naar volwassenheid in hun relatie met Nederland, zoals landbouw en de gezondheidssector. Ook zoiets, duurzaamheid is een hot item op de agenda! De Colombianen hebben het fietsen ontdekt. En is nu fietsland nummer 1 in Zuid-Amerika. Alleen accessoires en dergelijke ontbreken nog, dus daar liggen kansen. Buiten de gebaande paden, zoals watermanagement en logistiek, valt er nog heel veel te ontdekken in Colombia”.