Gepubliceerd op 19 maart 2020

Wat doet de Netherlands Romanian Chamber of Commerce (NRCC)?

De Netherlands Romanian Chamber of Commerce (NRCC)

De Netherlands Romanian Chamber of Commerce (NRCC) ondersteunt en promoot de Nederlands-Roemeense business community. Ze biedt een bilateraal netwerk van ruim 200 leden, waar zakelijke kansen gecreëerd worden en een groot aantal activiteiten georganiseerd wordt. Bovendien fungeert de NRCC als belangenbehartiger voor het bedrijfsleven richting de Roemeense overheid. De NRCC doet dit in nauwe samenwerking met de Nederlandse ambassade in Roemenië. Ook richt de NRCC zich op Roemeense bedrijven welke de Nederlandse markt willen verkennen. 

De NRCC als ledenorganisatie

Vier en een half jaar geleden had de NRCC nog zo’n 60 leden en in 4 jaar zijn ze uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 200 leden. De voordelen en services die leden ontvangen zijn allemaal hetzelfde, met uitzondering van de grootste bedrijven (Corporate Patron Members). Zij worden elk jaar uitgenodigd voor het exclusieve CEO-diner. De rest van leden profiteert op dezelfde manier. Daarnaast kan ieder lid zichzelf naar voren brengen tijdens de algemene vergadering voor een bestuursfunctie binnen de NRCC.

Wat haal je uit een lidmaatschap?

Met haar grote ledenaantal probeert de NRCC ieder lid tevreden te stellen. Ze gaan hierbij niet voor kwantiteit maar kwaliteit. Een grote valkuil als organisatie met meer dan 200 leden, is dat je zoveel mogelijk leden per evenement wilt aantrekken. Echter heeft elk lid van de kamer, ondanks dat ze hun netwerk en bedrijf willen vergroten, verschillende behoeftes. Dus als de NRCC met een groep van acht leden naar Bulgarije gaat en iedereen geïnteresseerd is in het verkennen van de Bulgaarse markt, dan is het voor de NRCC een succes, ook al zijn het maar acht leden. Je hebt daarom als lid een groot een scala aan dingen waaruit je kunt kiezen. Variërend van het helpen van Nederlandse bedrijven om beter in Roemenië te opereren, tot de NRCC TV waar je een professioneel interview krijgt dat wordt verspreid door de NRCC. 

Taskforces NRCC

Om de belangen van alle leden te vertegenwoordigen heeft de NRCC verschillende taskforces op deelgebieden in het leven geroepen. Deze Task Forces zijn ledengestuurde en branchegerichte werkgroepen waarbij de focus ligt op IT&C, Transport & Logistiek en Landbouw industrieën en HR. Deze Task Force-leden komen regelmatig bij elkaar om hun krachten, knowhow en visie te bundelen en daarmee de ontwikkeling van deze sectoren in Roemenië te bevorderen. De NRCC begeleid ook haar NGO leden middels een NGO Task Force, welke speciale aandacht heeft in het ontwikkelen en ondersteunen op zakelijk gebied.

Werkt de NRCC samen met de Roemeense overheid?

Officieel is de NRCC een zakelijke gemeenschap een spreekt ze zich alleen uit over overheidskwesties wanneer het bedrijfsgerelateerd is. Echter raken bedrijfsleven en politiek in Roemenië vaak verstrikt. Zo heeft de NRCC een meerdere afgevaardigden in de “coalitia”, een lobbygroep van internationale handelskamers uit verschillende werelddelen, die gezamenlijk direct in contact staan met de Roemeense overheid. Op die manier vertegenwoordigt de NRCC de belangen van haar leden.

NLinBusiness en de NRCC

NLinBusiness heeft wereldwijd 40 Cities of Opportunity geselecteerd. In deze steden bouwen we actief aan NL Business Hubs, sterke netwerken van Nederlandse ondernemers en lokale dienstverleners. Ook in Boekarest is er een NL Business Hub aanwezig; de NRCC. In samenwerking met de NRCC bieden wij Nederlandse ondernemers die de Roemeense markt willen betreden de juiste ondersteuning, zowel online als offline, in Nederland én lokaal, om zo het ondernemen in Roemenië nog makkelijker te maken.

(Bron: NRCC.ro)