Gepubliceerd op 9 april 2024

NL Business Hub Network: Hongkong

Het NL Business Hub Netwerk is hét wereldwijde netwerk van, voor en door Nederlandse ondernemers. Het verbindt hen met lokale partners en Nederlandse collegaondernemers met praktische ervaring. Zo komen ze sneller tot internationaal succes. In deze serie vertellen de directeuren van de verschillende NL Business Hubs over hun werk. Dit keer: Tom Bakker, directeur van de Dutch Chamber of Commerce in Hongkong.

Vertel eens over jullie organisatie.     

‘Onze chamber bestaat al 33 jaar en heeft 150 leden, voornamelijk Nederlandse bedrijven, van groot tot klein. Matchmaking is de belangrijkste reden dat bedrijven zich bij ons aansluiten. Als Dutch chamber en als onderdeel van de Europese en internationale chambers hebben we een groot lokaal netwerk. We werken samen met het Nederlands consulaat, het kantoor van de Europese Unie, de Hongkongse overheid, Invest Hongkong – vergelijkbaar met de RVO in Nederland – en met specialisten op het gebied van bijvoorbeeld vergunningen, vestigingsvoorwaarden en belasting.

We organiseren 55 evenementen per jaar, waar leden elkaar kunnen ontmoeten en worden bijgepraat over relevante onderwerpen. Verder doen we aan lobby en belangenbehartiging. Leden die aanlopen tegen wet- en regelgeving, brengen we in contact met de betrokken overheidsinstanties. Vrij uniek is dat wij – samen met de chambers van andere landen – drie keer per jaar aan tafel zitten bij de overheid. Dan krijgen we de kans om commentaar te geven op de wetten en regels die voor het bedrijfsleven van belang zijn. Soms heeft dat ook resultaat. Zo is het door versoepeling van de visumplicht gemakkelijker geworden om buitenlands talent aan te trekken. Zelf ben ik eind 2020 aangekomen in Hongkong. Mijn vrouw werkt in de financiële sector en kreeg hier een baan aangeboden. Sinds 2021 heb ik deze functie.’

Hoe omschrijft u het huidige economische klimaat?  

‘Als vrij uitdagend. De economische groei in China bedroeg in 2023 nog altijd 5,2 procent, maar een aantal markten heeft het moeilijk. Ze hebben last van de golf van protectionisme die de wereld overspoelt, de vastgoedprijzen zakken en consumenten houden hun hand op de knip. Toch is er nog steeds veel potentie.

Hongkong is een goede uitvalsbasis voor China en de rest van Azië. Kansen liggen er in de financiële sector, agrifood en tech. En in de culturele sector, op het vlak van architectuur, design en kunst. Hongkong is na New York en Londen de derde kunststad van de wereld. Verder is men echt op zoek naar oplossingen en technologieën voor de circulaire economie en energietransitie. 

Wat is jullie meerwaarde voor Nederlandse ondernemers?

‘Het is cruciaal om hier de juiste contacten en zakelijke partners te hebben. In China is een joint venture soms zelfs een voorwaarde om zaken te kunnen doen. Grote, internationale bedrijven zetten die stappen zelf wel, maar voor mkb’ers kunnen wij een belangrijke rol spelen. Ze kunnen een beroep doen op ons netwerk en onze kennis over het economische speelveld in Hongkong en China. Dat speelveld is namelijk heel dynamisch, met consumenten die mondiger worden, geavanceerde technologieën en lokale bedrijven die de concurrentie aangaan met internationale producenten van onder meer smartphones en elektrische auto’s.

Overigens zijn wij er ook voor Nederlandse bedrijven die interesse hebben in Hongkong en nog geen lid zijn. Wij voorzien kosteloos in een ‘soft landing’: we geven hun een eerste beeld van Hongkong en voor meer specialistische informatie verwijzen we ze door naar de service providers in ons netwerk.’

Welke successen boeken jullie?

‘Het is altijd leuk om te horen dat leden via ons samenwerkingspartners of opdrachtgevers vinden. Laatst sprak ik bijvoorbeeld een Nederlandse onderneemster die op een van onze events aan een opdracht was gekomen om duurzame verpakkingen voor een Chinees bedrijf op de Europese markt te brengen. Daarnaast houden we regelmatig briefings voor delegaties van Nederlandse bedrijven die hier een bezoek brengen aan hun Aziatische hoofdkantoor. Zij volgen de berichtgeving over Hongkong in de Europese media, maar als boots on the ground kunnen wij een genuanceerder beeld schetsen. Na afloop zijn mensen dan vaak best verrast.’

Welke evenementen staan er op de agenda?

‘Op 12 april hadden we een mooi event op het vliegveld van Hongkong. Toen was de Canton Fair in Guangzhou – een van ’s werelds grootste handelsbeurzen – en waren heel veel Nederlandse inkopers en handelaren hier aanwezig. Wij hebben hen bij elkaar gebracht om te netwerken en ze te informeren over de aanstaande Europese wet- en regelgeving die de invoer vanuit China naar Europa gaat beïnvloeden.

In mei organiseren we voor onze leden een bezoek aan het innovatiecentrum van Build Your Dreams – een Chinees bedrijf actief in oplaadbare batterijen en elektrische auto’s – in Shenzhen, hier net over de grens. In juni hebben we de traditionele haringparty – een van onz weinige niet-inhoudelijke bijeenkomsten – en in november het Finance Dinner voor vertegenwoordigers van de financiële instellingen in Hongkong. In de tussentijd zijn er allerlei kleinere events, dus houd onze agenda in de gaten.’

Bron: VNO-NCW / MKB-Nederland