Gepubliceerd op 1 oktober 2020

Tips voor zakendoen in Singapore: Benader de Singaporezen met een 'no-nonsense' attitude

Singapore, het kleinste land van Zuidoost-Azië, maar wel een land met een sterk groeiende economie. Hierdoor is de welvaart hoog en liggen er veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Het land heeft een van de grootste havens ter wereld en de beurs van Singapore is een van de belangrijkste in de ASEAN regio. 

Wat zijn nu dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je in Singapore gaat ondernemen? Lees onze tips en tricks hieronder, en neem bij vragen contact met ons op via content@nlinbusiness.com.

1. No-nonsense

Singaporezen houden van een no-nonsense houding. Je kunt al voorafgaand aan een afspraak of vergadering aangeven wat het onderwerp gaat zijn, waar je voor komt en wat je wilt vragen en of weten. Kleed je tijdens een zakelijke afspraak netjes, maar niet te warm, want Singapore heeft een tropisch klimaat. Kom ook echt op tijd, Singaporezen zijn punctueel. De afspraak mag je ook al ver van tevoren inplannen.

2. Visitekaartjes zijn een must

Een visitekaartje uitwisselen is in Singapore heel gebruikelijk, zorg dan ook dat je deze mee hebt. Deze moet je bij voorkeur met twee handen uitwisselen, en vervolgens goed bewaren. 

3. Lees en luister tussen de regels door

Net als in andere landen in Zuidoost-Azië betekent een 'ja' niet altijd een ja. Dit kan ook 'nee' of 'misschien' betekenen. Wij zijn altijd direct en vertellen het hoe het is, de Singaporezen vinden dit niet prettig en zullen dus af en toe niet antwoorden wat ze echt willen antwoorden. Toon bereidheid je hierin te willen verdiepen en houd hier rekening mee, dat wordt enorm op prijs gesteld.

4. Relatiegeschenken doen het goed in Singapore

De geschenken die uitgewisseld worden, worden nooit opengemaakt waar de gever van het geschenk bij is. Aan Chinezen geen cadeaus geven in setjes van vier. Dit getal staat voor de dood. Geschenken geef je om deze reden dan ook niet in zwart of heel donker papier. Een horloge geef je ook niet als geschenk, ze zien dit in Singapore als iets heel negatiefs, namelijk dat je dagen (uren) geteld zijn.

5. Onderhandel!

Over geld en contracten kan in Singapore lang worden onderhandeld. Dit is gebruikelijk en er wordt van je verwacht dat je mee onderhandelt. Is een contract uiteindelijk rond, dan wordt deze in Singapore meestal wel goed nageleefd. Wanneer je onderhandelingen positief uitpakken, word hier dan niet zelfingenomen van. Dit kunnen de Singaporezen niet waarderen. 

Dit is een aantal bruikbare tips wanneer je zaken gaat doen in Singapore. Wil je meer weten over zakelijke gebruiken, of heb je andere vragen over zakendoen in Singapore? Neem dan contact op met de ADB-Dutcham. Zij kunnen je helpen bij al je vragen!