Je hebt plannen om met jouw bedrijf te groeien in België en je staat op het punt een werknemer in België aan te nemen. Maar hoe pak je dit aan op contractueel en administratief gebied? In deze blog zullen we enkele contractuele en administratieve aspecten behandelen bij het aannemen van een collega in België.
Is het noodzakelijk om onmiddellijk een bedrijf in België op te richten?
In veel gevallen is het antwoord nee. Laten we dit illustreren met een voorbeeld: je hebt de ambitie om je afzetmarkt in België uit te breiden en wilt een eerste Belgische sales collega aanstellen om de markt te verkennen, te analyseren, de eerste contracten met potentiële klanten af te sluiten en geleidelijk aan een klantenbestand op te bouwen. In deze fase gaat het om business development en is het niet direct noodzakelijk om een Belgisch bedrijf op te richten. Je nieuwe Belgische Business Developer kan op de loonlijst van je Nederlandse B.V. staan. Dit is ook volgens de Belgische wetgeving toegestaan. Pas wanneer je bedrijf aanzienlijke omzet in België genereert en je Belgische team groeit, is het raadzaam en wordt het verwacht door de Belgische overheid om een bedrijf in België op te richten.
Arbeidscontract onder Nederlands of Belgisch recht
De keuze of je een arbeidsovereenkomst onder Nederlands of Belgisch arbeidsrecht sluit, is aan jou. In de praktijk wordt in 99% van de gevallen in België een arbeidscontract onder Belgisch arbeidsrecht gesloten. Dit komt omdat werknemers die in België wonen en werken, doorgaans een arbeidscontract onder Nederlands recht niet zullen accepteren. Ze zijn niet vertrouwd met de Nederlandse wetgeving en geven de voorkeur aan het Belgisch arbeidsrecht en het beschermende sociale zekerheidsstelsel dat daarmee samenhangt.
Het Belgische arbeidscontract
Het Belgische en Nederlandse arbeidscontract, net als het Belgische en Nederlandse arbeidsrecht, verschillen aanzienlijk van elkaar. De loonkosten voor de werkgever liggen in België relatief hoger dan in Nederland door o.a. relatief hoge sociale zekerheidspremies. De proeftijd is maximaal 3 maanden in het geval van een Bedienden statuut, dat van toepassing is bij de aanwerving van een Accountmanager, Sales Manager of Country Manager. Belgische werknemers ontvangen 1/12 van hun bruto loon aan vakantiegeld en daarnaast geldt een verplichte 13e maand. Kortom, er zijn grote verschillen.
Korting bij aanname eerste werknemer in België
Wanneer je een eerste werknemer aanneemt in België, biedt de Belgische overheid jouw als werkgever een RSZ korting. Dit betreft een korting op de werkgeversbijdragen voor sociale zekerheid, welke kan oplopen tot enkele duizenden Euro’s per kwartaal. De hoogte van de korting wordt berekend op basis van het bruto loon van de werknemer.
Raadpleeg experts
Het opstellen van een correct Belgisch arbeidscontract vereist gedegen kennis van het Belgisch arbeidsrecht. Dit geldt ook voor de loonadministratie en aanverwante verplichtingen. We raden je dan ook aan om contact op te nemen met specialisten op dit gebied. Een juridisch adviseur of een administratiekantoor kan je helpen bij het opstellen van het Belgische arbeidscontract, je adviseren over deze kwesties, de eventuele RSZ korting voor je aanvragen, de loonadministratie voor je verzorgen en mogelijk in de toekomst ondersteunen bij de oprichting van je bedrijf in België.
Conclusie
Het aannemen van een Belgische werknemer lijkt wellicht ingewikkeld, maar met de juiste specialisten op het gebied van arbeidsrecht en loonadministratie wordt dit proces aanzienlijk eenvoudiger. Laat je daarom goed adviseren.
Overweeg je om een Belgische sales collega aan te nemen? Wij zijn er om je te helpen bij het vinden van de juiste persoon in België. Bovendien brengen we je in contact met ons netwerk van Nederlandstalige specialisten op het gebied van Belgisch arbeidsrecht, loonadministratie en bedrijfsoprichting.
Bron: Oryx