Gepubliceerd op 7 maart 2021

5 redenen om in Frankrijk zaken te doen

Frankrijk is een aantrekkelijk land om te leven, denk even aan de gastronomie, het fraaie landschap en het cultureel erfgoed. Wat heeft Frankrijk op zakelijk gebied te bieden? Wij geven je 5 redenen om in Frankrijk zaken te doen.

 1. Investeringsklimaat
  Naast de gastronomie, de fantastische landschappen en het zachte klimaat, is het fiscale klimaat aantrekkelijk voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Er zijn talrijke regelingen en vrijstellingen die het uitvoeren van onderzoek en ontwikkelingsactiviteiten in Frankrijk mogelijk maken. Gekoppeld aan een grote ondernemingszin, kunnen succesvolle onderzoek en ontwikkelingsprojecten snel in concrete successen worden vertaald.

 2. Afstand en ligging
  Frankrijk heeft een grote interne markt met 67 miljoen inwoners en is gelegen op een zeer korte afstand van Nederland. Deze 7e economie ter wereld heeft een aantal interessante en geconcentreerde markten zoals Île de France; het gebied rond Parijs met meer dan 12 miljoen inwoners op 2% van het Franse grondgebied. Geografisch gezien, is Frankrijk het kruispunt in West-Europa en heeft het land een zeer goede infrastructuur met een modern wegennet, het langste Europese railnetwerk en een groot aantal internationale en regionale vliegvelden.

 3. Startups
  Entrepreneur is niet voor niets een Frans woord. De Franse president Emmanuel Macron heeft de ambitie om van Frankrijk een “Startup nation” te maken. Macron kondigde in september 2019 een publiek private investering aan €5 miljard met het doel om startups te helpen. Tijdens de pandemie werd dit nog eens versterkt, toen de Franse president in september 2020 een stimulus package voorstelde van €7 miljard waarvan €3,7 miljard naar de startups gaat. Station F, de grootste startup incubator ter wereld, is gesitueerd in Parijs. Daarnaast kondigde Macron ook de PACTE law aan. Dit is een actieplan om MKB’s te laten groeien, externe markten te veroveren en om banen te creëren. 

 4. Talent
  De hoogopgeleide arbeidsbevolking is een belangrijke factor in de Franse concurrentiekracht. Frankrijk heeft één van de beste universiteiten ter wereld. Daarnaast heeft Frankrijk een hoge arbeidsproductiviteit. Het land staat hoog genoteerd in de OECD Compendium of Productivity Indicators, boven Duitsland, het Verenigd Koningkrijk én Nederland. 

 5. Sectorleider
  Frankrijk is wereldleider in een aantal sectoren zoals in luxe en mode, toerisme (90 miljoen toeristen per jaar), auto-industrie, lucht- en ruimtevaart, gastronomie en de vrije tijds sector zoals kunst en cultuur. Zakendoen in Frankrijk biedt een unieke mogelijkheid om dicht bij deze mondiale trendsetters te opereren. Frankrijk is, bijvoorbeeld, de 2e grootste producent van duurzame energie en is hard op weg om in 2050 C02 neutraal te zijn.

Last but not least, Frankrijk heeft een jonge, dynamische en veerkrachtige samenleving met vele interessante toekomstige evenementen, zoals de Olympische Spelen in 2024.

Wellicht kan het niet spreken van de taal of de administratieve barrières een reden zijn om af te zien van de Franse markt. Juist daar kan de NLBC helpen, zodat de Nederlandse ondernemer kan profiteren van deze voordelen.

Rick Floore NLBC