Gepubliceerd op 1 mei 2023

3 handige tips om (extra) financiering te krijgen - en tegelijkertijd een beter bedrijf te worden

Veel ondernemers hebben een extra handelsfinanciering nodig. Middels zo’n financiering komt er extra werkkapitaal vrij, waarmee zij hun handel kunnen voorfinancieren. Voordat een financiering gegeven kan worden vindt er eerst een kredietcheck plaats om te bepalen of de onderneming in staat zal zijn de lening terug te betalen. Hieronder een aantal tips waar je als ondernemer op moet letten.

Een veel voorkomende vraag van ondernemers is daarom waar er op gelet wordt bij een interne kredietcheck. Een ervaren risico analist, David Wortman, geeft hier drie tips om makkelijker (extra) financiering te krijgen – en tegelijkertijd een beter bedrijf te worden.

1. Geld voor privégebruik

Wij zien dat veel ondernemers bedrijfsgelden gebruiken voor privégebruik. Bijvoorbeeld om een verbouwing te financieren of om etentjes met bevriende ondernemers te betalen. Hier kunnen fiscale voordelen aan zitten. Bedenk echter dat dit voor de onderneming (en voor externe financierders) betekent dat er vermogen uit het bedrijf is gehaald. Dit heeft negatieve invloed op de solvabiliteit van het bedrijf.

2. Goed voorraadbeheer

Veel ondernemingen verkopen uit voorraad. Hierdoor kunnen klanten zo snel mogelijk de goederen ontvangen die zij gekocht hebben. Een “nee” verkopen gaat vaak tegen de natuur van een ondernemer in. Te veel voorraad is ook niet goed – dit drukt het werkkapitaal en drukt je liquide middelen. Schrijf daarom de voorraad af die je denkt niet meer te verkopen. Zo ontstaat er een realistisch beeld voor jezelf en de financierder.

3. Goed debiteurenmanagement

In een ideale wereld word je als verkoper direct betaald op het moment dat je iets verkoopt. In praktijk komt het echter vaak voor dat er een betalingstermijn wordt afgesproken. Ervoor zorgen dat klanten op tijd betalen geeft extra ruimte in de liquide middelen. Strak debiteurenbeheer zorgt voor een goed en gezond bedrijf. Dit klinkt als een open deur, maar de waarde hiervan wordt door ondernemers vaak onderschat.

*Bonustip*

Tot slot, misschien wel het belangrijkste: wees eerlijk en open over je onderneming naar jezelf en de financierder.

Deze content wordt u aangeboden door onze serviceprovider Ebury. Bekijk alle aangesloten serviceproviders van NLinBusiness.