inspiratie Gepubliceerd op 29 oktober 2019

Informatiesessie over de kansen in Polen op het gebied van (offshore) energie tijdens de OEEC

Dinsdag 7 en woensdag 8 oktober vond de Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) plaats. NLinBusiness was hierbij aanwezig om te laten zien wat wij met onze NLBusiness Hubs kunnen betekenen voor de ondernemer. Één van de business hubs die vertegenwoordigd werd op de beurs was de Netherlands Polish Chamber of Commerce (NPCC) in Warschau. Op 8 oktober is er op het Holland Paviljoen door de NPCC een presentatie gegeven over de energie sector in Polen. Wat is de huidige situatie in Polen op het gebied van (duurzame) energie, wat zijn de prognoses en waar liggen uitdagingen voor Polen. 

vlnr: Elro van den Burg, Sander van Helvoort en Ben van de Vrie

Huidige Poolse Economie

Ben van de Vrie (NPCC Nederland) gaf als eerst een goed beeld van de huidige economie in Polen en hoe deze ten opzichte van België en Nederland hard groeit, zelfs zo hard dat deze in de komende 10 jaar Nederland en België voorbij streeft. Ook vertelde hij over de koopkracht die alsmaar groter wordt in Polen en waardoor er veel kansen liggen voor de Nederlandse ondernemer. Polen heeft veel inwoners dus er is een grote behoefte waardoor de verwachting is dat de productiecapaciteit in veel sectoren verder groeit. Ook zijn er natuurlijk de uitdagingen in de Poolse markt. De recente verkiezingen die zijn gehouden kunnen instabiliteit veroorzaken, de bevolking verouderd en er komen veel werkers uit Oekraïne Europa in die werk oppakken. Kortom, een goede presentatie over de huidige economie van Polen.

Van kool naar duurzame energie

Elro van den Burg (Managing Director-NPCC Warschau) vertelde hierna hoe de situatie is omtrent (duurzame) energie in Polen. Momenteel is 80 procent van de energie afkomstig uit kool en maar 11 procent uit duurzame energiebronnen. Elro, zelf woonachtig in Polen, ruikt in de winter zelfs alle koolkachels! Polen moet hier flinke stappen zetten want er zijn bepaalde Europese richtlijnen waar zij aan moeten voldoen. In 2030 bijvoorbeeld moet 32 procent van de energie uit duurzame energiebronnen worden gehaald. Hier liggen dan ook veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Er moet op het gebied van energie een hoop veranderen waar aan kan worden bijgedragen.

Zoek lokale partners om je positie in Polen te versterken

Als laatste vertelde Sander van Helvoort (Peterson Energy Logistics) over de offshore windparken die in Polen gerealiseerd kunnen worden. In 2025 moet het eerste windpark op zee af zijn, het feit dat de technologie hiervoor nog in de beginfase zit is een barrière. Daarnaast is er ook nog geen duidelijkheid omtrent de regelgeving. Hierdoor is een afwachtende cultuur gecreëerd. Zijn tips om in deze sector in Polen te ondernemen: Laat je zien in de markt en zorg dat je lokaal een sterke identiteit krijgt, werk hierbij samen met lokale partners!

Ook ondernemen in Polen?

Bij NLinBusiness helpen we jouw om de stap naar internationaal ondernemen zo makkelijk mogelijk te maken. In samenwerking met de Netherlands-Polish Chamber of Commerce (NPCC) zorgen wij voor een lokaal netwerk van dienstverleners in Polen, maar ook dat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in het land en de cultuurverschillen.