COVID-19 update: Zoals we allemaal  ondervinden, heeft Corona grote impact op het international zaken doen. Mocht je nu tegen issues aanlopen die specifiek met Corona te maken hebben, neem dan met ons contact op of bekijk de coronapagina.

Marktrapport Gepubliceerd op 8 juni 2020

Verdieping in Duitsland - Customer Journey onderzoek van NLinBusiness en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat

NLinBusiness liet in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoek uitvoeren door Panteia. In dit onderzoek werd ingegaan op de 'customer journeys' van de ondernemer die naar België, Duitsland, Frankrijk of Polen afreist. In onderstaand artikel gaan we specifieker in op Duitsland. Ook kan je onderaan dit artikel het addendum van het onderzoek downloaden. Hier vind je per land de belangrijkste bevindingen van de ondernemersreizen en de conclusies die getrokken kunnen worden door deze resultaten.

Duitsland

Duitsland heeft een aantrekkelijke markt voor Nederlandse ondernemers. Het is economisch sterk (in het bijzonder de regio München/Zuid-Duitsland ) en er is veel potentieel. Men ziet Duitsland als een makkelijk land om te betreden met weinig culturele verschillen. Ondernemers denken dat het land (van de onderzochte landen) het meest vergelijkbaar is met Nederland op het gebied van zakendoen. 

Regelgeving 

Er is meer regulering en er is strengere handhaving, dit maakt het zakendoen af en toe lastiger. Er wordt meer bureaucratie ervaren, specifiek de trage procedures die worden veroorzaakt door langzame administratieve projecten. Ondanks dat Duitsland wordt gezien als modern en innovatief, is het ook een behoudende cultuur. De processen zijn traag en hier wordt niet heel innovatief op gehandeld. 

Culturele verschillen

Met zakelijke klanten wordt in Duitsland op een formele en zakelijke manier omgegaan. Ook de omgang met medewerkers in Duitsland is formeler en zakelijker van aard dan in Nederland. In duitsland geeft men graag de voorkeur aan producten met een hoge mate van kwaliteit, degelijkheid en zekerheid. Het zijn belangrijke factoren om je te onderscheiden en geaccepteerd te worden. 

Lees alle bevindingen in het rapport wat via de button te downloaden is. 

Ook het uitgebreide onderzoek bekijken naar aanleiding van deze beknopte versie met de verschillen per land? Klik dan hier

Nog een laatste stap...

Vul onderstaande gegevens in zodat het downloaden kan beginnnen

Bij NLinBusiness gaan we vertrouwelijk om met je gegevens. Door je gegevens achter te laten geef je NLinBusiness toestemming om contact met je op te nemen via e-mail.

Bedankt voor je aanvraag! Het rapport wordt nu gedownload.
Komt het rapport niet in beeld? Bekijk dan je download folder of neem contact op via marketing@nlinbusiness.com.