Gepubliceerd op 2 december 2019

4 take-aways van de inspiratiebijeenkomst Hannover Messe 2020

Van maandag 20 april tot en met vrijdag 24 april vindt de Hannover Messe 2020 plaats. Met ruim 6.000 exposanten en meer dan 200.000 bezoekers is de Hannover Messe ’s werelds grootste vakbeurs voor Industriële technologie. Een bezoek aan deze beurs staat vrijwel gelijk aan meer business.

Op 25 november ’19 organiseerde NLinBusiness in samenwerking de Topsector HTSM (FME, Koninklijke Metaalunie, Holland High Tech, 4TUniversiteiten Nederland, Smart Industry, Automotive), RVO, de Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Ministerie van Buitenlandse Zaken een inspiratiebijeenkomst voor ondernemers die meer te weten wilden komen over deze beurs en over de voordelen van het exposeren op de beurs. Tijdens de bijeenkomst deelden sprekers van onder andere VDL, Smart Industry en Eneco eMobility hun ervaringen met het exposeren bij de Hannover Messe en lichtten ze toe waarom deze beurs zo belangrijk is voor hun. De algemene conclusie? Indien je goed voorbereid bent op de beurs, levert deze altijd meer (internationale) business op!

Maar hoe bereid je je voor op deze beurs? Wij vatten de belangrijkste take-aways voor je samen in dit artikel.

 

Lees ook: Waarom je als ondernemer in Zuid-Duitsland moet zijn

 

1.    Een goed begin is het halve werk

Wil je echt iets uit de Hannover Messe halen? Dan is een goede voorbereiding essentieel. Duitsers gaan heel planmatig te werk. Waar wij een maand van tevoren starten met de voorbereidingen, beginnen ze in Duitsland al een half jaar van tevoren met het plannen van hun bezoek. Een goede planning is essentieel om efficiënt aan de slag te kunnen gaan op deze immense beurs.

Ga je exposeren? Zorg dat je je bedrijf zo snel mogelijk aan de Hannover Messe linkt. Op de website van de Hannover Messe worden exposanten opgenomen in de Exhibitor & Product Search pagina. Dit is de meest bezochte pagina van de website. Hoe eerder je met jouw bedrijf hierop staat, hoe groter de kans dat je gevonden wordt, en hoe meer bezoekers er gericht naar jouw stand komen.

 

2.    Investeer in de beurs

Wil je naar een beurs in Duitsland? Dan moet je een lange termijn plan hebben. Eenmalig op de Hannover Messe staan gaat je weinig opleveren. Nieuwe business is gebaseerd op vertrouwen, en vertrouwen moet je eerst winnen. Dennis Lepelaar, Global Sales Manager bij VDL Groep, gaf aan dat je minimaal 5 jaar achter elkaar op de Hannover Messe moet staan om het optimaal te kunnen benutten. Eenmaal het vertrouwen gewonnen? Bereid je voor op maandenlang aanvragen via Social Media en nieuwe business wereldwijd. Op de Hannover Messe staan betekent namelijk je bedrijf op de kaart zetten.

 

3.    Gebruik de Hannover Messe om meer dan alleen producten te verkopen

Beurzen zijn goede momenten om je producten te benchmarken. Op de beurs kun je namelijk ook het product van je concurrenten zien. Ga op onderzoek en leer van je concurrent. Richard Buss, Partner Manager Duitsland bij Eneco eMobility, gaf aan dat het deelnemen aan de Hannover Messe hun naast meer business ook marktkennis oplevert, uitbreiding van hun internationale netwerk en zorgt voor leuke samenwerkingen tussen de deelnemende bedrijven.

 

4.    Sluit je aan bij een Holland High Tech Paviljoen op de beurs

Als Nederlandse ondernemer kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan de beurs en op één van de Holland High Tech Paviljoens te staan. Nederland staat goed op de kaart tijdens de Hannover Messe. Een plek op een Holland High Tech Paviljoen betekent voor jou meer bereik, marketing ondersteuning, internationale bijeenkomsten met bundesländers, thema workshops waar je marktkennis op kunt doen en niet geheel onbelangrijk: veel gezelligheid.

Op de Hannover Messe zijn 4 Holland High Tech Paviljoenen. De Paviljoenen hebben ieder een thema en bevinden zich in de volgende hallen:

De Holland High Tech Paviljoenen worden georganiseerd door FME, Koninklijke Metaal Unie en FIER Automotive in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), de Nederlandse ambassade in Berlijn en het consulaat-generaal in München.

Meer weten over de Hannover Messe, of je aanmelden voor één van de Holland High Tech Paviljoens? Klik op bovenstaande links of ga naar de website van de RVO.