Nieuws Gepubliceerd op 18 juni 2020

NOM-051: Nieuwe richtlijnen voor de etiketteringseisen van voedingsmiddel en non-alcoholische dranken in Mexico

Met ingang van 1 oktober 2020 implementeert Mexico een nieuwe etiketteringsnorm voor alle voorverpakte voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken, een wijziging van de verordening die bekend staat als de NOM-051. Deze officiële Mexicaanse norm is ontwikkeld door de minister van Economische Zaken om Mexicaanse consumenten beter te informeren en de volksgezondheid te helpen. Hieronder vind je meer informatie over wat dit betekent voor Nederlandse producten.

Lees meer over de kansen en trends in de Mexicaanse food sector

 

Waarom de NOM-051?

Momenteel wordt voedingsinformatie weergegeven op alle verpakkingen op basis van het equivalent van een enkele portie. De controverse ligt in het feit dat de grootte van elk deel wordt bepaald door de fabrikant, in plaats van een gestandaardiseerde maatstaf. De Mexicaanse regering stelt dat deze praktijk het voor consumenten moeilijk maakt om voedingswaarde-informatie te interpreteren en te vergelijken en dus weloverwogen beslissingen te nemen.

De wijziging is bedoeld om consumenten te helpen gemakkelijk voedselproducten te identificeren die elementen bevatten die bij overmatig gebruik negatieve gezondheidseffecten kunnen hebben.  Zo zijn onder andere suikers, verzadigde vetten, transvetten en natrium gespecificeerd in de NOM-051.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

  • Op de voorkant van elke verpakking wordt een waarschuwingstekst weergegeven door achthoekige vormen van dezelfde grootte met voedingswaarden
  • Alle voedingswaarde-informatie is gebaseerd op porties van 100 gram
  • De NOM-051 is van toepassing op alle voorverpakte voedingsproducten en niet-alcoholische dranken die worden verkocht op het Mexicaanse grondgebied. Zowel nationale als buitenlandse producten moeten aan de eisen voldoen
  • Het is niet langer toegestaan ​​om aantrekkelijke afbeeldingen op verpakkingen te gebruiken voor producten gericht op kinderen. Alle afbeeldingen van tekenfilms, personages, animaties, beroemdheden, sporters, huisdieren en interactieve elementen zoals QR-codes zijn verboden onder de nieuwe regelgeving.
Nieuwe labels - Bron: Holland House Mexico

Hoe kan ik me voorbereiden op implementatie?

De regelgeving treedt in werking op 1 oktober 2020. Echter hebben verschillende grote spelers uit de industrie om uitstel van de implementatiedatum verzocht om de extra druk op de voedselindustrie tijdens de gezondheidscrisis van COVID-19 weg te nemen en tijd te geven om de huidige voorraden te verminderen. Daarom is tot en met 31 maart 2021 een aanpassingsperiode van zes maanden toegestaan.

Desalniettemin moet de achthoekige voedingsinformatie op basis van porties van 100 gram aanwezig zijn op 01 oktober 2020. Bedrijven mogen de huidige voedingsinformatie bijwerken door stickers te gebruiken die de verouderde informatie bedekken om te voldoen aan de nieuwe regelgeving.

Heb jij nog vragen over de nieuwe etiketteringseisen? NLinBusiness en de NL Business Hub in Mexico, Holland House Mexico, helpen je graag verder.  

Neem deel aan het webinar Change and opportunity for Mexico’s food retail sector

Wil jij meer weten over de nieuwe ettiketeringseisen, en wil je weten welke kansen en trends er liggen voor Nederlandse ondernemer in de food sector in Mexico? Lees dan een beknopte samenvatting over de het webinar ‘Change and opportunity for Mexico’s food retail sector’.

Meer over dit webinar