Zakendoen in Maleisië, gaat heel anders dan in Nederland. Om jou op weg te helpen, vragen we regelmatig andere ondernemers om hun persoonlijke ervaringen te delen. Dankzij deze handige tips en inzichten, hoef jij niet opnieuw het wiel uit te vinden. Zo hou je meer tijd over om te ondernemen! We geven je 5 belangrijke tips voor zakendoen in Maleisië.
Een goed zakelijk netwerk is heel belangrijk. Daarmee vertellen we je niets nieuws. Maar het opbouwen van zakelijke relaties gaat in Maleisië anders dan in Nederland. Wij Nederlanders staan erom bekend dat we to-the-point zijn en snel ter zake komen. In Maleisië moet je eerst aan de relatie werken en pas dan ga je zakendoen. Dat betekent vele etentjes bijwonen en het geven van (relatie)-geschenken.
Werken aan jouw zakelijk netwerk gaat een stuk beter als je een paar woordjes Bahasa spreekt. Zo open je deuren en harten. Hieronder hebben we een paar handige woorden op een rij gezet
Kom je voorlopig niet verder dan “Selemat pagi?”. Geen groot probleem hoor. Met alleen Engels kom je in Maleisië ook een flink eind. Het land was vroeger een Britse Kolonie. Engels is dan ook de meest gebruikte taal in de handel, het onderwijs en de rechtspraak.
De eerste contacten gelegd? Goed bezig? Nu is het tijd om een flinke stap vooruit te zetten. Door aan te sluiten bij een business council leer je snel veel mensen kennen. Van zakelijke partners, tot lokale dienstverleners. De Malaysian Dutch Business Council is dé business heb om jouw ondernemersreis te starten in Maleisië. Door je aan te sluiten bij de MDBC leer je andere ondernemers kennen, waarmee je ervaringen kunt uitwisselen. Daarnaast organiseert het MDBC, samen met NLinBusiness, regelmatig business mixers waar je lokale professionele dienstverleners ontmoet zoals een belastingspecialist, maar ook advocaat of talentvolle stagiaires.
Goed nieuws: Kuala Lumpur is onlangs toegevoegd aan ons groeiende netwerk van kansrijke business hubs. Een kwaliteitskeurmerk dat jou als ondernemer het vertrouwen geeft dat het MDBC een belangrijke startplek is voor Nederlandse bedrijven die op de Maleisische markt aan de slag willen gaan.
Geloof is belangrijk voor Maleisiërs. Een zorgvuldig opgebouwde relatie kan zomaar verpest worden door een verkeerde opmerking over het geloof. De soennitische islam is de officiële godsdienst van Maleisië. Religieuze grappen worden niet gewaardeerd. Hou er tijdens een business meeting bovendien rekening mee dat je moslimvrouwen niet zomaar een hand kan geven. Wachten totdat de ander een hand uitsteekt, is dan vaak de beste en meest veilige optie.
Tot slot een praktische tip. Zo vroeg mogelijk uit de veren om alles uit je dag te halen? In Maleisië denken ze daar anders over. Maleisiërs starten over het algemeen vrij laat met hun werkdag. Voor 9 uur bereik je niet zoveel mensen. Verder is het vrij normaal als mensen na 18.00 uur of in het weekend nog werk gerelateerde e-mails en appjes sturen. Dat moet je in Nederland vaak juist niet doen!