Gepubliceerd op 14 augustus 2019

Nexus-rapport: Dit zijn de grootste kansen voor jou als ondernemer in de Golf

Water, energie en voedsel. Dat zijn de sectoren met enorme kansen voor Nederlandse ondernemers in de Golf-regio. De Nederlandse Ambassade in Dubai schreef een reeks uitstekende rapporten over De Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein en Kuwait. Must-read voor elke ondernemer (met interesse) in de Golf!

Van woestijnstaat naar moderne economie

Met de ontdekking van olie in de VAE in 1958 veranderde het land razendsnel van een woestijnstaat, naar een modern en goed ontwikkeld land. Ook Bahrein en Koeweit maakte deze ontwikkeling door. Door de snelle groei van de bevolking en economie ontstaat een behoefte aan hulpbronnen die de natuurlijke draagkracht van de regio ver overstijgt. Dat vraagt dus om slimmer gebruik van eigen bronnen, middelen van buitenaf en slimme oplossingen.

Slimme watervoorzieningen

Zo groeit de behoefte aan water in de VAE enorm en is de vraag in 2055 hoogstwaarschijnlijk verdubbeld. Ook in Bahrein en Koeweit is watervoorziening enorm belangrijk. De vraag is hoe de stap wordt gemaakt naar een duurzame en innovatieve vorm van waterwinning. Dat is hard nodig voor drinkwater, maar ook om voor akkerbouw. Nederlandse bedrijven kunnen hierin een belangrijke rol in spelen.

Innovatieve energie-oplossingen

Woningen en commerciële gebouwen zijn met afstand de grootste energieslurpers. In de VAE is de energieconsumptie van gebouwen al 80% van de totaal opgewekte elektriciteit in het land. Het merendeel van die consumptie gaat naar koeling. En als de economische ontwikkeling zich zo doorzet, dan neemt dit alleen maar toe. De regio zet in de toekomst steeds meer in op hernieuwbare en zonne-energie.

Efficiëntere en energiezuinige landbouw

Tot slot de voedselvoorziening. Zelf voedsel verbouwen is nu vaak minder efficiënt dan voedsel importeren. Voedselproductie in bijvoorbeeld Koeweit is enorm energie-intensief. Om goede lokale landbouw te bedrijven, moet brakke grond worden ontzilt. Dat proces kost veel energie, tijd en middelen. Er is de komende jaren behoefte aan energiezuinige, innovatieve landbouwmethoden.

Download rapporten 

Ontdek zelf waar voor jou als ondernemer de grootste kansen liggen in de sectoren water, energie en voedsel. Hieronder vind je de uitgebreide rapporten: