Inspiratie Gepubliceerd op 17 april 2019

6 goede redenen om zaken te gaan doen in Dubai

Dubai is veel meer dan alleen een leuke stedentrip of zonvakantie. De miljoenenstad is vooral voor de belangrijke groeisectoren bouw, handel, toerisme en transport een extreem belangrijke zakenhub. Maar wist je dat Dubai eigenlijk al eeuwenlang een handelstad is? We vragen ondernemers in Dubai regelmatig waarom ze juist hier zakendoen en  hebben 6 goede redenen op een rij gezet.

 

1. Eeuwenoude cultuur van handelen

We horen wel eens dat Dubai toch pas sinds kort een belangrijke handelstad is. Maar in Dubai vind je juist al honderden jaren een cultuur van handelaren en ondernemers. Over de beginperiode is niet veel bekend, maar vanaf de vijftiende eeuw ontstond op de plek waar nu Dubai ligt een handelspost op de belangrijke handelsroute tussen India en Europa.

De laatste jaren is Dubai enorm gegroeid door slim in te spelen op de ontwikkelingen in de olie en gasindustrie en welvaartsgroei in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en buurlanden. Ondernemers geven aan dat het nergens makkelijker is om een bedrijf te starten, dan in Dubai. Soepele regels en een ondernemende mindset: een échte handelscultuur dus.

 

 

2. Dubai is meer dan een overdaad aan rijkdom

Nog een paar vooroordelen over Dubai: explosieve economische groei, megalomane bouwprojecten en een overdaad aan rijkdom. Daar zit een kern van waarheid in, maar het is wel kort door de bocht. Want Dubai is veel meer dan dat, zeggen ook veel ondernemers. In Dubai vind je expats uit de hele wereld harmonieus samenleven in een veilige en multiculturele samenleving. De stad vormt het kloppend hart van een gebied tussen de economische zones van Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië.

 

3. De plek om het verschil te maken als ondernemer

De regio verkeert door de lagere olieprijzen van de laatste jaren in een periode van economische stagnatie en dat maakt bedrijven extra scherp op hun uitgaven en investeringen. Juist nu is het tijd voor ondernemers die het efficiënter en beter kunnen doen. Ondernemers kiezen juist nu voor Dubai, omdat hun innovatie de regio kan transformeren, zodat de hele stad en het land een volgende stap kunnen zetten.

 

4. Dubai is dé hub naar de rest van het Midden-Oosten

Met carriers zoals Emirates, Etihad en FlyDubai, die hun thuisbasis hebben in de VAE, kun je vanuit Dubai zowat iedere bestemming in Afrika, Azië, Oceanië en Europa dagelijks bereiken. Net als veel bestemmingen in Noord- en Zuid-Amerika. Daarnaast behoort de haven van Dubai, Jebel Ali, tot een van de 10 meest toonaangevende containerterminals ter wereld.

 

Bekijk al onze evenementen

5. Open werkvisa

Of je nu op zoekt bent naar top IT-programmeurs uit India, accountants uit de Filippijnen of Russischsprekende sales professionals. Je vindt het allemaal in Dubai. De VAE hebben volgens de ondernemers die we spraken wereldwijd een van de meest open werkvisa-procedures en daar profiteren mondiaal georiënteerde werknemers en bedrijven van.

 

6. Ondernemen in Dubai is veilig

In tegenstelling tot de buurlanden, is Dubai een heel veilig land om zaken te doen. Veel Nederlandse expats zullen beamen dat de VAE zelfs veiliger zijn dan veel Nederlandse steden. Op het chaotische verkeer na dan, dat blijft even wennen voor de nuchtere Hollandse ondernemer. Vanwege de relatief veilige situatie kiezen veel bedrijven met focus op het Midden-Oosten en Afrika ervoor om het hoofdkantoor in Dubai onder te brengen. Vanuit Dubai coördineren zij dan de zaken op de markten in de buurlanden.

Meer weten over ondernemen in Dubai? Bekijk de website van de council: https://nbcdubai.com/