Dubai

Verenigde Arabische Emiraten
Lokale tijd in Dubai -
Het weer in Dubai 22°C onbewolkt
VAE

Doe zaken in Dubai

Dubai groeit maar door. En dat is logisch ook, met een ideaal belastingklimaat, een prettige manier of ‘doing business’ en de strategische ligging.

Stel je vraag

Stats about City

+
Verenigde Arabische Emiraten
Nederland

Om te zien of hoe deze stad (land) het economisch doet, hebben we een aantal belangrijke economische indices op een rijtje gezet. De data is afkomstig van de Wereldbank, dus betrouwbaar en altijd up-to-date, want het wordt automatisch ververst. Je kunt ook de gegevens van deze stad vergelijken met die van de andere Cities of Opportunity. Klik op het plusje rechtsboven de grafiek en selecteer het betreffende land.

Datasource Verenigde Arabische Emiraten Nederland Updated
Economische Groei (GDP Growth) World Bank + 3,49 % 2022 vs 2021 - 0,38 % 2022 vs 2021 26-10-2023
Bruto Nationaal Product (GDP) World Bank + 92,51 $ 2022 vs 2021 (miljarden) - 20,68 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 26-10-2023
Ease of doing business index World Bank - 0,84 Ranking 2019 vs 2018 + 0,01 Ranking 2019 vs 2018 26-10-2023
Bruto nationaal inkomen (GNI) World Bank + 55,12 $ 2022 vs 2021 (miljarden) + 49,24 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 26-10-2023

Feiten en cijfers Verenigde Arabische Emiraten

Hoofdstad Abu Dhabi (1.540.000 inwoners)
Andere belangrijke steden Dubai (3.500.000 inwoners), Sharjah (1.780.000 inwoners)
Gemiddelde leeftijd 30,3 jaar
Oppervlakte 83.600 km² – 2017
Aantal Inwoners 10.400.000 inwoners – 2018
Tijdsverschil +2 uur op de Nederlandse zomertijd en +3 uur op de Nederlandse wintertijd
Munt Emirati Dirham (AED)
Staatshoofd President Mohamed bin Zayed Al Nahyan
Voertaal Arabisch, Perzisch en Engels

Sectoren met kansen

Water In een regio waar het vrijwel nooit regent is zoetwater een grote uitdaging. Tegelijkertijd zijn ook afvalwater, bewustwording van het watergebruik, water binnen de agrarische sector en de stijgende zeespiegel issues. Genoeg uitdagingen dus die om Nederlandse oplossingen vragen.
Voeding Dubai is nagenoeg volledig afhankelijk van de import van voeding. Dubai wil dit graag veranderen, door lokaal zelf te gaan produceren. De Voedingssector is dan ook ongelofelijk populair, waarbij er specifiek kansen liggen voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in de agro- en tuinbouwsector. Omdat traditioneel verbouwen erg moeizaam gaat (door het klimaat en de ondergrond) zal hierbij een innovatieve benadering nodig zijn.
Energie Door de aanwezigheid van olie, is Dubai van oudsher sterk afhankelijk van de Energiesector. Echter, de olievoorraad gaat op termijn opraken (dit geldt overigens alleen voor Dubai, want Abu Dhabi heeft een van de grootste oliereserves ter wereld). Er is daarom een sterke behoefte aan nieuwe duurzame vormen van energie. Hier liggen kansen voor Nederlandse ondernemers in bijvoorbeeld de solar- of windenergie.

Tips voor zaken doen in Verenigde Arabische Emiraten

Bron: rvo.nl

Ga niet informeel gekleed

De kleding in de zakenwereld van de VAE is formeel. Draag bij voorkeur een kostuum met das. Liefst een kostuum van licht materiaal, vanwege de hitte.

Geef geen dure relatiegeschenken

Geschikte relatiegeschenken zijn onder meer (luxe) pennen met bedrijfslogo, agenda's, Delfts blauw en kalenders met Nederlandse taferelen. Het aanbieden van alcoholhoudende dranken is geen goed idee.

Spreek de zakenpartner persoonlijk

Persoonlijke ontmoetingen zijn essentieel. Schriftelijk contact alleen is niet voldoende. Op de Arabische zakencultuur is de kreet 'business is personal' van toepassing. Dit in tegenstelling tot de 'business is business'-houding van veel West-Europese en Noord-Amerikaanse zakenlieden.

Wees niet gehaast

Verwacht niet dat er meteen contracten kunnen worden afgesloten. Begin vooral met het opbouwen van een vertrouwensband met de zakenpartner. Verstevig en onderhoud het contact na de eerste ontmoeting. Resultaat bereiken in de Verenigde Arabische Emiraten kost geduld.

Neem de tijd

Neem ruim de tijd voor een gesprek over algemene onderwerpen zoals Nederland, het weer en – niet te vergeten – de gezondheid. Vermijd gespreksonderwerpen als politiek, religie en seks. Kom stipt op tijd, hoewel het vrij normaal is dat de zakenrelatie zelf wat later binnenkomt.

Spreek een paar woorden Arabisch

Het spreken van enkele Arabische woorden wordt op prijs gesteld. 'Assalaam alaykoem' (letterlijk: vrede zij met u) is een traditionele islamitische begroeting. Deze begroeting kunt u beantwoorden met 'wa alaykoem assalaam' (letterlijk: en vrede zij ook met u).

Wil je meer weten over Dubai

Onze steden experts kunnen je daarbij helpen