COVID-19 update: Zoals we allemaal  ondervinden, heeft Corona grote impact op het internationaal zakendoen. Mocht je nu tegen issues aanlopen die specifiek met Corona te maken hebben, neem dan met ons contact op of bekijk de coronapagina.

Video's Gepubliceerd op 16 november 2020

Ondernemen in Colombia | Ondernemerstips

In deze video krijg je relevante tips van ondernemers die je voorgingen, en in Colombia actief zijn. Zij hebben dagelijks te maken met de Colombiaanse manier van zakendoen, en hebben dan ook een goede kijk op de (zaken)cultuur en de do’s en dont’s.

Zo is het bijvoorbeeld niet aan te raden direct te beginnen over het turbulente verleden van het land (met name de drugsproblemen etc). en wordt het gewaardeerd als je je hebt verdiept in de mooie geschiedenis die Colombia rijk is. Ook investeren in de persoonlijke relatie betaalt zich uit. Vragen stellen over de familie wordt op prijs gesteld, het informele aspect is belangrijk in Colombia.

Houd bij het zakendoen rekening met het feit dat het kennisniveau in Colombia nog relatief laag is. Ze letten veelal op de prijs, in plaats van op de kwaliteit van een product. Een goede, bekende partij in de hand nemen en hierdoor kunnen laten zien waarom jouw kwalitatieve product voordelen heeft ten opzichte van een goedkoper alternatief, is aan te raden. De in de hand genomen partner bevestigt dit waardoor je meer kans hebt te slagen. Waar ze in Latijns Amerika nog weleens te laat zijn, kom je in Colombia voor een zakelijke afspraak wél op tijd, hier hechten ze veel waarde aan. Buiten op tijd zijn, moet je bij het zakendoen in Colombia ook je tijd nemen, en niet verwachten dat beslissingen snel genomen worden. Dit duurt in Colombia langer dan in Nederland. In Colombia schakel je met één persoon, heb je hier consensus mee bereikt dan ga je door naar de volgende in het besluitproces. Je kunt vaak niet goed inschatten waar je staat en hoe dicht je bij je doel bent, of bij de persoon die uiteindelijk de knoop doorhakt. Bekijk de video en kom nog meer te weten via deze ondernemers.