Nieuws Gepubliceerd op 22 april 2020

Colombia vertrouwt op sterke handelsband met Nederland

Vorige week organiseerde het Holland House Colombia een Webinar met de Colombiaanse Viceminister van Buitenlandse Handel, Laura Valdivieso, en de Presidente van ProColombia, Flavia Santoro, als belangrijkste sprekers.

De krimp van de Colombiaanse economie in 2020 wordt inmiddels geraamd op -2.4% en voor de handelsstromen in de regio Latijns-Amerika wordt gesproken over een daling van 20%. Colombia put moed uit het feit dat maatregelen snel en kordaat genomen zijn.

Het land geeft in deze tijden van crisis prioriteit aan de nationale economie en productie, maar de openheid richting het buitenland blijft. Voor ruim 150 producten zijn de importheffingen opgeheven, omdat deze van strategisch belang zijn voor het overwinnen van de situatie. Ook werd de 100 deelnemende Nederlandse bedrijven inzicht geboden in de maatregelen die de Colombiaanse overheid neemt om het internationale en binnenlandse transport op gang te houden en effectief te ondersteunen. De voortrekkersrol in de regio op het gebied van e-commerce en bezorgdiensten zorgt ervoor dat logistieke ketens kunnen blijven functioneren.

Het belang van de Nederlandse inbreng werd door ProColombia onderstreept. Bedrijven als Sana Commerce, Florius en Rockstart hebben recentelijk in het land geïnvesteerd en creëren honderden banen. Er is Colombia veel aangelegen deze werkgelegenheid te behouden en de Nederlandse bedrijven toegang te bieden tot steunmaatregelen.

De gevolgen van de afhankelijkheid van handelspartners nummer 1 en 2, respectievelijk de VS en China, zijn voelbaar. Europa, met Nederland als belangrijkste partner, lijkt daarmee aan gewicht te winnen richting de toekomst.

Wil je meer weten over de economische situatie, maatregelen en mogelijkheden in Colombia? Neem dan contact op met de NL Business Hub in Bogotá en vraag de opname van het Webinar op.