Gepubliceerd op 1 april 2019

5 redenen waarom je als Nederlandse Ondernemer aan de slag wilt gaan in Colombia

Steeds meer Nederlanders trekken als toerist naar Colombia. Het land heeft een prachtige kustlijn, de grootste biodiversiteit ter wereld en een open cultuur. Colombia heeft bovendien de laatste jaren een stuk minder last van het onveilige imago, waardoor er veel meer ruimte is om al haar positieve kanten te belichten. De prachtige kanten van het land heb je kunnen zien in het 19e seizoen van Wie is de Mol!

Colombia is echter niet alleen een interessante vakantiebestemming. Het wemelt er namelijk van de (zakelijke) kansen! We kunnen zelf een aantal redenen bedenken waarom het interessant is om zaken te doen in Colombia, maar het is interessanter om dit aan Nederlandse ondernemers ter plaatse te vragen… Aan de hand van hun verhalen presenteren wij vijf redenen waarom je als Nederlandse Ondernemer in Colombia aan de slag zou moeten gaan!

1.      Jonge en enthousiaste bevolking

Waar in Nederland er discussies gaande zijn over mogelijke problematiek van vergrijzing, is de situatie in Colombia volledig andersom. Colombia heeft namelijk een zeer jonge bevolking, aangezien meer dan de helft onder de 30 jaar is. De jonge Colombiaanse bevolking wordt door ondernemers omschreven als enthousiast, leergierig en op het buitenland georiënteerd. Ideale ingrediënten voor het vinden van menselijk kapitaal tijdens het ondernemen!

2.      Toegangspoort

Colombia wordt ook wel omschreven als de ideale toegangspoort tot het gehele Latijns-Amerikaanse continent. Het land heeft een strategisch gunstige ligging, waarbij het noordwestelijke deel verbinding heeft met Noord- en Midden-Amerika.

Daarbij heeft Colombia een kustlijn aan zowel de Europese als Aziatische kant. Als doorvoerland heeft dit voor de (logistieke) watersector zo zijn voordelen. Het is niet voor niets dat het Amerikaanse miljardenbedrijf Amazon, Colombia als land heeft gekozen om zijn eerste business in Latijns-Amerika te vestigen.

 

‘Cas Nieskens vertelt in de podcast grenzeloos ondernemen  dat hij een jaar lang onderzoek gedaan heeft naar de beste vestigingsplaats in Latijns-Amerika, waarbij hij heeft gekozen voor Colombia.’

3.      Interessante afzetmarkt

Colombia heeft een grote potentiële afzetmarkt met ruim 50 miljoen inwoners, waarvan ongeveer de helft in de grote steden woont. Colombia heeft maar liefst twaalf steden met meer dan 500.000 inwoners.

Wat ondernemers de laatste jaren zien is dat er sprake is van een groeiende middenklasse. Hierdoor is er een veel grotere vraag ontstaan naar wat meer luxeproducten. Een voorbeeld waarin deze ontwikkeling is terug te vinden zie je in de vraag naar producten op het gebied van voedingsmiddelen.

Nederlandse ondernemers omschrijven deze Colombiaanse markt als een grote, groeiende en veranderende afzetmarkt die een hoop (nieuwe) kansen biedt.

4.      Grote economische groei

De afgelopen tien jaar is de economische groei in Colombia gemiddeld zo’n vijf procent per jaar geweest. Ook is het land sterk teruggekomen van de pandemie, met een economische groei van 10,6 procent in 2021. Het gemiddeld te besteden maandelijkse inkomen (bruto nationaal product per hoofd van de bevolking) is in minder dan twee decennia 2,5 keer gegroeid! De regering wil een vervolg geven aan deze sterke groei door verder te investeren in de infrastructuur van het land. Hierdoor ontstaan weer meer mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers!

 

5.      Gunstig politiek beleid

Ondernemers die al in Colombia zaken doen omschrijven het land als een die open staat voor de rest van de wereld. Sinds 2013 heeft Colombia een vrijhandelsgedrag met de Europese Unie. Daarbij is er – in tegenstelling tot een buurland als Venezuela – sprake van een stabiel macro-economisch beleid.

Niet voor niets is het land recordhouder van het Latijns-Amerikaanse continent op het gebied van handelsverdragen. Colombia is duidelijk een land waarvan men wil dat het mogelijk is om erin en ervanuit te opereren als buitenlandse ondernemer. Deze houding is volgens andere ondernemers dan ook een uitgelezen mogelijkheid om hier je voordeel mee te doen.

Ondernemen in Colombia

Colombia heeft een ambitieuze bevolking, strategische ligging, groeiende middenklasse, economische groei en een politiek klimaat gericht op internationale handel. Alle ingrediënten zijn dan ook aanwezig om de stap te wagen naar dit prachtige land!

Onze plaatselijke business counsel in Bogotá

Ga naar Holland House Colombia