tip Gepubliceerd op 24 april 2020

5 Tips voor ondernemen in Roemenië

Ooit gedacht om een bedrijf op te zetten in Roemenië? Het land is een aantrekkelijke bestemming om zaken te doenZelfs bedrijven die al hun klanten in Nederland hebben zitten, vinden Roemenië een interessant land om te ondernemen dankzij het aanwezige menselijk kapitaal.  

Zakendoen in Boekarest, Roemenië?

Regelmatig ontvangen we tips van Nederlandse ondernemers die al actief zijn (geweest) in Roemenië. In dit artikel delen wij onze vijf favorieten met jou! 

1. Het is verplicht om een fysiek kantoor te hebben 

Om een bedrijf met personeel te kunnen starten in Roemenië, móet je een kantoor hebben. De overheid vereist namelijk dat jouw bedrijf een fysieke plek heeft die ze ook kunnen bezoeken. Op deze plek moet je tevens al jouw administratie opslaan. 

Een Nederlandse ondernemer heeft het bijvoorbeeld meegemaakt dat er ‘on the spot’ een huurcontract, dan wel een eigendomsbewijs overgelegd moest worden. Als je een bedrijf wil gaan vestigen is het dus belangrijk om al kantoorruimte (op het oog) te hebben. 

Ondernemen in Boekarest, Roemenië

 2. Doe niet alles zelf 

Een Nederlandse ondernemer is heel duidelijk wanneer wij hem vragen naar zijn ultieme tip. Als je helemaal blanco naar Roemenië gaat, heb je iemand nodig om je met een aantal zaken te helpen. Het vestigen van een bedrijf is bijvoorbeeld een bureaucratisch proces. Ook je salarisadministratie kan best wat rompslomp geven. Bovendien is een goede advocaat o zo belangrijk.  

Hoe vind je geschikte partijen die je kunnen helpen? Nederlandse ondernemers die wij spraken adviseren hiervoor de NRCC te gebruiken. De NRCC en haar community heeft binnen haar netwerk allerlei geschikte partijen die je kunnen begeleiden met het starten van een bedrijf in Roemenië. 

In dit artikel lees je wat de NRCC nog meer voor je kan doen!

 3. Je administratie moet waterdicht zijn 

De Roemeense overheid heeft niet het volledige vertrouwen in haar burgers, waardoor men erg streng is als het aankomt op bijvoorbeeld het terugvorderen van bijvoorbeeld BTW. 

Een Nederlandse ondernemer vertelt dat het al is voorgekomen dat hij letterlijk al zijn bonnetjes heeft moeten overleggen aan de lokale inspecteur. Wanneer dit niet tot in de details klopt, dan heb je de poppen aan het dansen. Een waterdichte administratie en goede accountant is dus een múst in Roemenië. 

4. Houdt rekening met het soms korte termijn denken 

In de Roemeense zakencultuur denkt men  korte termijn gericht. En opportunistisch. Het zou  onderhandelingsproces kan daardoor een uitdaging zijn voor Nederlandse ondernemersZo kun je aan het begin van het proces geconfronteerd worden met onredelijk hoge prijzendie vervolgens worden bijgesteld Deze opportunistische manier van zakendoen is iets waar je rekening mee wil houden. 

Een ander belangrijk gevolg van het soms korte termijn denken is dat je (mondelinge) afspraken vast moet leggen. Een Roemeense zakenpartner kan in zo’n geval niet zomaar van standpunt veranderen. Een Nederlandse ondernemer stelt dan ook: “alles moet hier op papier staan”. 

Lees hier een interview met Paul Renaud over zakendoen in Roemenië

5. Zoek contact met de NRCC

Als Nederlandse ondernemer doe je er verstandig aan om contact te zoeken met de Netherlands-Romanian Chamber of Commerce (NRCC) die gevestigd is in Boekarest. Deze bilaterale handelskamer kan je op allerlei manieren helpen om je bedrijf te laten groeien.  

De NRCC focust zich op evenementenwaarbij je kunt netwerken en kennis vergaren. Bovendien kan doen ze ook aan individuele matchmaking. Zo brengen ze Nederlandse bedrijven in contact met Roemeense dienstverleners en andere Nederlandse ondernemers in Roemenië zonder dat daar een bijeenkomst aan te pas komt. 

 

Meer tips over ondernemen in Roemenië?

Deze tips zijn samengesteld dankzij de input van meerdere Nederlandse ondernemers die zakendoen in Roemenië. Wil je meer tips & tricks over zakendoen in het land of ben je benieuwd naar de kansen die er liggen? NLinBusiness heeft een team van deskundigen die graag helpen met jouw vragen! 

Nearshoring guide 

De NL Business Hub in Roemenië, de NRCC, heeft een zogenaamde ‘nearshoring guide’ geschreven die je kan helpen bij verdere verdieping over ondernemen in het land.

Download de nearshoring guide hier