Tips2 oktober 2019

5 tips voor succesvol ondernemen in Hongkong

NLinBusiness ondersteunt ondernemers om een bedrijf te starten in Hongkong. Om hierbij zo goed mogelijk te helpen, spreken we regelmatig met ondernemers, lokale dienstverleners, ambassades en business councils/bilaterale handelskamers. Eerder gaven we al tips voor ondernemen in China, in dit artikel geven we je 5 tips om te ondernemen in Hong Kong!  

1. Bedrijf starten: kies de juiste structuur

Een bedrijf starten in Hongkong is relatief eenvoudig en kan binnen enkele dagen. Het is wel belangrijk om de juiste structuur voor je bedrijf te bepalen in verband met onder andere belasting en subsidies. Meld je het bedrijf aan als dochteronderneming van een internationaal bedrijf, een bijkantoor of een vertegenwoordiging van de firma waarvoor je werkt, of registreer je het bedrijf echt als eigen onderneming in Hongkong? Elke keuze heeft voor- en nadelen. Wat wel langer kan duren is het openen van een bankrekening. Houd hier rekening mee, dit vereist namelijk veel aandacht.

In Hongkong zelf zijn ook veel bedrijven actief met Nederlandstalige werknemers die je als ondernemer kunnen adviseren over het opzetten van een bedrijf in Hongkong en dit proces kunnen begeleiden. Een voorbeeld van een dergelijk bedrijf is InvestHK.  

2. Regel een werkvergunning en een Hong Kong Identity Card

Iedereen zonder Hong Kong Special Administrative Region Passport, Hong Kong Permanent Identity Card of Brits internationaal paspoort, heeft een visum nodig om aan de slag te gaan in Hongkong. Er zijn drie soorten visa: Employment Visa (werkvisa, voor als je werknemer bent), Investment as Entrepreneur Visa (voor ondernemers en investeerders) en een Dependant Visa (voor partners en kinderen van personen met een van de eerdergenoemde visa).  

De Hong Kong Immigration Department beoordeelt visa-aanvragen onder andere op werkervaring, vaardigheden, toegevoegde waarde voor de lokale economie en salaris. Visa worden altijd voor een bepaalde periode verstrekt en een vaste baan is een vereiste.  

Heb je een visum binnen? Dan ben je verplicht om binnen 30 dagen een Hong Kong Identity Card te regelen. Deze kaart is verplicht voor iedereen ouder dan 11 jaar.  

Meer weten over het aanvragen van een werkvergunning en identiteitskaart? Ga naar: www.immd.gov.hk. 

3. Kijk of je subsidie kunt ontvangen

Het midden- en kleinbedrijf is de drijvende kracht achter de economie van Hongkong. De overheid wil ondernemers dan ook graag financieel ondersteunen. Zo kan de overheid garant staan bij het afsluiten van een lening en kun je subsidie krijgen wanneer je exportplannen hebt.

4. Kies je zakenpartners zorgvuldig

Het vinden van de juiste zakenpartner of leverancier kan ingewikkeld zijn in het buitenland. Waar begin je met zoeken en hoe weet je wat voor vlees je in de kuip hebt? De beste manier om een sterk netwerk op te bouwen is door jezelf aan te sluiten bij de Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong. NLinBusiness heeft nauwe banden met deze kamer en brengt je graag met ze in contact.  

Daarnaast is het handig om toekomstig handelspartners zelf te controleren, dat kan via de databank van de overheidsafdeling ICRIS CSC Companies Registry. Deze website is beschikbaar in zowel Chinees als in het Engels. De informatie is deels gratis en deels tegen betaling beschikbaar.

Caption text

5. Relatiegeschenken: mag wel, hoeft niet

Het is je gelukt, eindelijk zit je aan tafel met de juiste zakenpartners. Maar hoe werkt een relatie opbouwen in Hongkong? Net als in China geldt: investeer in je relaties. Dat betekent samen uit eten, veel gesprekken voeren en vertrouwen op bouwen.  
 
Relatiegeschenken zijn niet gebruikelijk. Mocht je toch een geschenk willen geven aan zakenrelaties, houd dan rekening met het getal 4. De 4 is het ongeluksgetal en heeft een associatie met de dood. Alleen het getal 8 staat voor geluk en rijkdom. Geef ook geen scherpe voorwerpen en klokken. En tot slot: verpak een geschenk in kleurrijk papier. 

Ondernemen in Hongkong

Hongkong heeft alle ingrediënten voor een succesvolle ‘City of Opportunity’. Meer weten over ondernemen in Hongkong? Bekijk de stedenpagina 
 
Wil je maandelijks de laatste trends en tips van ondernemers over zakendoen in Azië (en meer!) in jouw mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 

  

Deze tekst is tot stand gekomen met behulp van de Guide to Setting-up a Business in Hong Kong van de Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong.