Gepubliceerd op 15 november 2023

Cultuurverschillen: laten zien dat je 'de baas' bent

Veel van de culturele tips die we bij RVO meegeven aan ondernemers, hebben te maken met de manier waarop je jezelf presenteert. "Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg" is typisch Nederlands. In veel andere culturen is het belangrijker om je positie te laten zien. Ga je op zakenreis naar een ander land, wat kun je dan verwachten, en hoe bereid je je voor?

In Nederland slaan we onszelf over het algemeen niet graag op de borst en waarderen wij het als de baas (zelfs de premier) gewoon naar het werk fietst. Als mijn baas op kantoor komt, pakt ze haar eigen koffie en gaat bij ons op een van de flexplekken zitten.

Mooi toch, denk je waarschijnlijk. Maar heb jij als ondernemer een vooraanstaande positie binnen je bedrijf, let er dan op dat het in andere culturen heel anders kan gaan.

In de meeste andere landen heeft men namelijk meer ontzag voor leidinggevenden. Zakelijke relaties zullen jouw autoriteit waarschijnlijk meer respecteren als je ook laat zien dat je 'de baas' bent in je bedrijf.

Natuurlijk is het belangrijkst dat je je zaken op orde hebt en iets goeds of unieks te bieden hebt. Maar hoe je overkomt, kan wel net het verschil maken voor je succes.

Lees verder via onderstaande link.

Bron: RVO.