Marktrapport19 december 2022

Tech Marktstudie Panama: Panama biedt kansen voor Nederlandse bedrijven in Digitale Technologie

Download marktrapport

Tech Marktstudie Panama: Panama biedt kansen voor Nederlandse bedrijven in Digitale Technologie

Volgens de recente studie "Digital Tech Sector in Panama, Business Opportunities for Dutch Companies", uitgevoerd door Holland House Panama hebben Nederlandse bedrijven in digitale technologieën goede kansen om de Panamese markt te veroveren in sectoren als Logistiek, Gezondheid, Fintech en Overheid

Dit komt omdat de IT-industrie in Panama nog in de kinderschoenen en de grote behoefte aan technologische oplossingen waar Nederlandse IT-bedrijven in excelleren.

Panama is een regionale handels, logistieke en financiële hub met de hoogste koopkracht en economische groei in Latijns-Amerika. Het land wil zich in het verlengde daarvan ook graag ontwikkelen als Digitale Hub. Met een uitstekend klimaat voor vestiging van tech bedrijven (mooie tech parks met vele incentives), de 2de hoogste vaste internetsnelheid van het continent, 8 glasvezelkabels onder het kanaal en een hoge penetratie van mobiele abonnementen heeft het hier een aantal mooie troefkaarten voor in handen. De IT-markt in Panama bereikte in 2020 naar schatting 1.42 miljard als bijdrage aan het bbp. 

Nederland is een van de grootste investeerders wereldwijd in Panama. ICT is naar handel de tweede grootste investeringssector voor NL-bedrijven en groeiende. Nederlandse & Curaçaose tech bedrijven als Dutch VR, Elsevier Health, Ibis Management en WEM doen al zaken in Panama.

De studie noemt aantal kansrijke Panamese sectoren met behoefte aan digitale oplossingen waar Nederlandse IT-bedrijven in excelleren:

  • Logistiek: Digitale transformatie wordt gezien als de sleutel om het concurrentievermogen van het Panamakanaal en de havens te verbeteren. Het Panamakanaal is van plan 500 miljoen dollar te investeren in projecten waarin nieuwe technologieën (sensoren, AI, AR/VR) worden gebruikt om de efficiëntie te verbeteren. Bij havens is er behoefte aan (verbetering van) informatiesystemen, real-time tracking & tracing, veiligheidsoplossingen voor havens, big data, groene technologie en cybersecurityoplossingen
  • Fintech: Panama heeft een van de hoogste percentages van personen zonder bankrekening (de zogenaamde “unbanked population”) in Latijns-Amerika. Dit biedt kansen voor IT-oplossingen gericht op de financiële inclusie van de bevolking (een markt van USD 2.61 B. en CAGR van 16.8% 2022-2027). Voor wat betreft technologische oplossingen voor financiële instellingen is er behoefte aan diensten voor online banking platforms, data analytics, de digitalisering van KYC en slimme contracten. In Panama zijn maar liefst 70 banken. 
  • Digital Health: De totale omzet in het e-Health segment is 43,79 miljoen dollar in 2022 met een jaarlijkse groei van 18.50% (CAGR 2022-2027). Panama implementeert een uitgebreid digitaal gezondheidssysteem, dat bestaat uit de volgende technologische programma's: Digitaal Klinisch Geschiedenissysteem; Digitaal Systeem van Medische Voorschriften; Digitaal Medisch Afspraken Systeem; Digitaal Telegeneeskundesysteem en Digitaal Ziekenhuisbeheersysteem. Momenteel wordt voor een bedrag van 1 miljard USD een hypermoderne "City of Health" afgebouwd in Panama-Stad.
  • Overheid: de overheid heeft een ambitieuze digitale transformatiestrategie vol initiatieven (=tenders) waardoor het vooruitgang heeft geboekt bij het gebruik van technologische platforms en digitalisering van procedures. Men wil deze verder verbeteren qua kwaliteit, responsiviteit en user experience. Er is verder behoefte aan oplossingen voor data-uitwisseling, digitalisering van documenten en procedures, biometrische oplossingen, software en mobiele apps voor overheidsonderdelen.

Vanwege de toename van cyberaanvallen en het grote aantal kritieke infrastructuren in Panama (kanaal, havens, financieel systeem), is Cybersecurity een horizontaal thema dat op alle bovengenoemde gebieden als hoge prioriteit terugkomt.

De studie geeft verder concrete informatie en tips hoe de kansen te verzilveren en de markt te betreden.

Bron: Holland House Panama