Tips28 november 2023

Succesvol verkopen in Frankrijk: 6 concrete tips.

Voor veel Nederlandse MKB-bedrijven biedt Frankrijk interessante kansen, maar het betreden van de Franse markt vraagt om een goede voorbereiding, inzicht in de lokale markt en begrip van de Franse gewoonten.

Hoe kun jij met succes verkopen in Frankrijk? Lees hier onze tips.

1. Ken de Franse markt
Om succesvol te zijn in Frankrijk, moet je een duidelijk zicht hebben op de Franse markt. In welke regio’s liggen de kansen voor jouw bedrijf en product? Wat zijn de juiste verkoopkanalen? En wie zijn jouw potentiële klanten? Het is van belang om de lokale behoeften en marktontwikkelingen te kennen, zodat je je aanbod kunt afstemmen op de Franse markt.

2. Heb een lokaal netwerk
Het hebben van een lokaal netwerk in Frankrijk is van onschatbare waarde. Dit netwerk biedt waardevolle informatie, opent deuren en verhoogt concreet je kansen.
Ga op zoek naar lokale partners of samenwerkingen om je te helpen bij het betreden van de markt en het opbouwen van relaties.

3. Spreek de Franse taal
In Frankrijk geven Fransen de voorkeur aan zakendoen in hun moedertaal, het Frans. Hoewel steeds meer Fransen in het Engels kunnen communiceren, biedt het spreken van de Franse taal je belangrijk voordeel. Je verlaagt de drempel om met je te communiceren, het laat zien dat je bereid bent om jouw gesprekspartner te respecteren en het voorkomt miscommunicatie.

4. Ken de Franse zakencultuur
De Franse zakencultuur verschilt op sommige punten van de Nederlandse. Fransen waarderen de pragmatische Nederlandse aanpak, maar hechten veel waarde aan vertrouwen, de persoonlijke relatie en communiceren vaak met meer nuance. Stel je bescheiden op, observeer, inventariseer de behoeften van je contactpersoon en bied oplossingen die aansluiten bij zijn of haar wensen. Ga niet te direct op je doel af, maar neem de tijd om relaties op te bouwen en vertrouwen te winnen.

5. Ken de Franse wetgeving
Het begrijpen van de Franse wetgeving is cruciaal om wettelijke verplichtingen na te komen en valkuilen te vermijden. Laat je goed adviseren door juridische en fiscale experts om ervoor te zorgen dat je aan alle wettelijke vereisten voldoet.

6. Heb geduld en vertrouwen
Het kan soms even duren voordat jouw eerste commerciële resultaten in Frankrijk er zijn. Het winnen van vertrouwen en het opbouwen van een persoonlijke relatie en duurzaam partnership kost even tijd, maar het hebben van geduld en vertrouwen loont.

Conclusie
Frankrijk biedt aantrekkelijke kansen voor Nederlandse MKB-bedrijven. Om met succes te verkopen in dit land, moet je de Franse markt begrijpen, een lokaal netwerk opbouwen, de Franse taal spreken, de zakencultuur respecteren en geduld en vertrouwen hebben.
Een lokale sales collega kan jouw kansen vergroten en een succesvolle start op de Franse markt versnellen, omdat deze de markt kent en vaak een netwerk meebrengt.

Bron: Oryx