Marktrapport27 maart 2022

Opportunities for AI, Blockchain and Bigdata to contribute to more resilient, liveable, and sustainable urban environments in South Africa

Download marktrapport

De vraag die het rapport onderzoekt, is hoe steden slimmer en veerkrachtiger kunnen worden met hulp van nieuwe digitale technologie. Daarbij gaat het vooral om de hulp van kunstmatige intelligentie (AI), blockchain en bigdata.

Het rapport onderzoekt daarbij welke mogelijkheden er zijn partnerschappen aan te gaan met Nederland. Het rapport is gemaakt in opdracht van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika.

Fintech 

Zuid-Afrika is het financiële hart van het Afrikaanse continent. Johannesburg is de thuisbasis van Afrika's grootste banken en Kaapstad is een creatieve hub met een bruisende start-upscene. Er zijn steeds meer durfkapitalisten en vermogende particuliere investeerders ('angel investors') actief in de sector. Naast de bancaire sector is ook de verzekeringssector in Zuid-Afrika goed ontwikkeld.

Fintech – de ontwikkeling van innovatieve financiële producten en diensten – laat in Afrika een sterke groei zien. De meeste mensen hebben een smartphone en staan open voor nieuwe technologie. Verschillende start- en scale-ups groeien hard, bijvoorbeeld de aanbieder van mobiele betalingen Yoco.

Zuid-Afrika kent een sterke bevolkingsgroei. Dat gaat gepaard met een groeiende middenklasse. Hierdoor wordt een flinke groei voorspeld in de vraag naar financiële diensten zoals leningen, verzekeringen, digitale betalingen en vastgoed.

Daarnaast zijn banken op zoek naar manieren om dienstverlening te verbeteren en te vergemakkelijken. Denk onder andere aan:

  • open banking (het delen van betaalgegevens);
  • betaalsystemen;
  • automatisering van processen;
  • beveiliging van financiële gegevens (cybersecurity).

Daarnaast liggen er kansen op het gebied van internationale betalingen, bijvoorbeeld geld dat door migranten wordt overgeboekt naar hun land van herkomst. Of de toepassing van blockchaintechnologie, bijvoorbeeld in de internationale handel. Uitdagingen liggen er ook in 'inclusieve financiering': het bieden van financiële dienstverlening aan het armere deel van de bevolking, en het bereiken van de informele economie. Veel digitale ontwikkelingen zijn door de coronapandemie versneld.

AI, Blockchain en Bigdata

In onderstaand rapport 'Opportunities for AI, Blockchain and Bigdata to contribute to more resilient, liveable, and sustainable urban environments in South Africa' worden 8 aspecten van de stedelijke omgeving in Zuid-Afrika bekeken. Dat zijn: transport en mobiliteit, waterbeheer, afvalbeheer, energie, gezondheid, veiligheid en beveiliging, communicatie, inclusiviteit, maatschappelijke betrokkenheid en burgerbetrokkenheid, en stedelijk bestuur en stadsplanning.

Bron: RVO.

Meer over deze organisatie
Samen werken aan duurzame welvaart, nationaal en internationaal, dat is Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Overheid
RVO

RVO, RVO

Bekijk meer