Inspiratie11 december 2018

Op handelsmissie naar Colombia

Medellín en Bogotá

Lise Hordijk vloog eind november naar Medellín en Bogotá. Haar ervaring met de handelsmissie. Lees maar mee.

De eerste dag van de missie begon met de kick-offmeeting van het agribusiness- en tuinbouwprogramma in Medellín, om 9.00 uur.  Eerst de officiële start door Loek Hermans, daarna een introductierondje van alle deelnemers, praktische informatie over de missie en een uitleg over het programma van de week. Twee presentaties over Colombia en de tuinbouwontwikkelingen en corporate social responsibility & sustainability in Colombia.

Een rondetafelgesprek met Nederlandse en Colombiaanse bedrijven ging over uitdagingen in de Colombiaanse industrie en post harvest. Zowel grote als kleine Colombiaanse kwekers waren aangeschoven om deel te nemen aan de gesprekken. Daarna hebben we samen geluncht en volgde er een matchmaking voor de bedrijven. Ik had afspraken met oud-collega’s uit de bloemenindustrie, van wie er ook een paar bij het rondetafelgesprek waren. Een van hen werkt voor een grote bloemenkweker die onder andere naar Europa en de Verenigde Staten exporteert.

Na de netwerkborrel zijn we met een groepje in de stad nog iets gaan eten en drinken; een goede gelegenheid om de andere deelnemers beter te leren kennen.

Koffie en avocado’s

Het mooie aan een zogeheten koninkrijkmissie is dat je meer te weten te komt over het Nederlandse Koninkrijk en de eilanden Aruba, Sint-Maarten en Saba, en je mede-landgenoten leert kennen.

Op de tweede dag van ons verblijf bezochten we een Nederlandse journalist die een koffiebedrijf is begonnen. We hebben geleerd dat de hoge kwaliteitskoffie vooral gebruikt wordt voor export en de lokale markt een lagere kwaliteit krijgt. Ook liet hij ons zien hoe het hele productieproces in elkaar steekt.

Vervolgens zijn we naar Green West gereden, dat avocado’s exporteert, onder andere naar Nederland. Leuk om een beter beeld te krijgen van de avocadoproductie – en het bedrijf heeft een geweldige ambitie om het komende jaar met 120 procent te groeien. Daarna zijn we naar Uniflor getogen voor een bezoek aan een chrysantenkweker die zich voornamelijk richt op de Amerikaanse en Canadese markt. Een warm familiebedrijf en heel leuk om te zien.

NL Business Hub

Terug in Bogotá begon het gezamenlijke missieprogramma en vond de accreditatie van Holland House Colombia van het NLinBusiness-netwerk plaats. Holland House Colombia is als eerste lid geworden van het NLinBusiness netwerk. Lees er meer over in het persbericht. Zie hieronder de foto en de video van het accreditatiemoment.

Trade dinner

Na een groepsfoto met onder anderen premier Rutte en minister Schouten, gaven de premier en VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer het woord aan bedrijven uit verschillende sectoren om ze hun succesverhalen in Colombia te laten delen. Daarna schoven we aan bij een trade dinner. Zo’n diner is een goede gelegenheid om zakelijke (in dit geval Colombiaanse) relaties en Nederlandse bedrijven actief in verschillende sectoren te spreken.

Seminars en debriefings

De officiële laatste dag van de handelsmissie stond in het teken van twee seminars: Feeding the cities en Colombia business dialogue, met een focus op water en logistiek.

’s Avonds volgden de debriefings, het laatste onderdeel van de handelsmissie waarbij de bedrijven hun ervaring over de missie deelden en vervolgstappen bespraken. Het was een mooi moment, omdat er veel goede eerste contacten zijn gelegd met Colombiaanse bedrijven en de bedrijven erg positief waren over de missie.

Fietsbeurs

Op mijn laatste dag in Colombia waren de meeste deelnemers van de handelsmissie al vertrokken. Een goed moment om bij te praten met Jan Willem van Bokhoven van Holland House Colombia over de follow-up van de missie.

Daarna ben ik naar Bicigo getogen, de fietsbeurs waar (natuurlijk!) ook een tiental Nederlandse bedrijven en organisaties die zich bewegen op het gebied van fietsmobiliteit aanwezig waren. Het Holland Paviljoen was neergezet in de vorm van een fietswiel, met daarin individuele bedrijvenstands. Weliswaar de kleinste delegatie, maar misschien wel met de meeste energie en enthousiasme.

Ik kijk terug op een indrukwekkende handelsmissie waarin we veel eerste contacten voor bedrijven hebben gelegd. Nu gaan we, in samenwerking met het Holland House Colombia en de partners in Nederland, samen kijken hoe we die verder kunnen helpen om (meer) zaken te doen in Colombia.’