Interviews26 oktober 2021

'Gedegen juridische en fiscale voorbereiding is dé basis voor succesvol zakendoen in Duitsland.'

“Als ik in Duitsland ben, gedraag ik mij als een Duitse. In Nederland als Nederlandse. Een heel praktisch voorbeeld is dat ik in Nederland eerder zal tutoyeren. In Duitsland is het heel gewoon om iemand met u aan te spreken. Het zijn hele typische gewoonten, maar in ieder land weer heel normaal.” Dat José van kinds af aan al deze twee culturen meekrijgt, helpt haar enorm in haar marketingfunctie. Al ruim twintig jaar werkt ze voor STRICK. “Ik moet ervoor zorgen dat STRICK in beide landen zichtbaar is.”

 

Juridisch-fiscale wegwijzer

Al meer dan dertig jaar is STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater de juridisch-fiscale wegwijzer voor Nederlandse bedrijven naar Duitsland. “STRICK biedt sinds 1988 Nederlandse ondernemers die in Duitsland zaken (willen) doen, alomvattend juridisch en fiscaal advies. Onze juristen en belastingadviseurs beschikken over economisch en commercieel inzicht en zijn zich terdege bewust van het belang van de ondernemer. Alle advocaten en belastingexperts van STRICK spreken Nederlands, net als een groot aantal medewerkers. De Nederlandse cliënten kunnen dus onderwerpen in eigen taal bespreken, terwijl onze mensen hen de Duitse wetgeving in het Nederlands uitleggen.”

 

Succesvol zakendoen in Duitsland

“Wij zeggen altijd: ‘Vroegtijdig advies is de bakermat van toekomstig succes’. Toch zie ik veel Nederlandse ondernemers die echt te snel willen. Ze hebben een idee, en hup ze willen internationaal ondernemen. Dan is vaak Duitsland de logische stap. Met enorm veel potentieel en grote afzetmarkt. Alleen vergeten ze in hun enthousiasme dat ze zich degelijk moeten voorbereiden, op zowel juridisch als fiscaal vlak. Duitsland is in afstand dichtbij, maar er gelden echt andere regels! Misschien dat tachtig tot negentig procent gelijk is, maar de valkuilen zitten vaak in de details. We zien zo vaak ondernemers die iets over het hoofd hebben gezien. Bijvoorbeeld in een contract.”

“Valkuilen voor Nederlandse ondernemers zitten in details”

Wegwijs maken in Duitse wet-en regelgeving 

“Dat is wat ik zo mooi vind aan mijn werk. Om die Nederlandse ondernemer wegwijs te maken zodat ze succesvol zijn. Zodat die eerste stap in Duitsland ook echt een succes is. Want de Nederlandse markt is toch echt te klein, en Duitsland is nu eenmaal de exportweltmeister. Nederlandse ondernemers met groeiambitie kunnen echt niet anders, dat is al van oudsher zo.” 

Volgens José zijn er vele kansen voor Nederlandse bedrijven in Duitsland. “Nederland is een innovatief  land, Nederlanders durven, zijn creatief en in de combinatie met Duitsland is echt heel mooi. Duitse ondernemers staan open voor innovatieve oplossingen, nieuwe ideeën. Hier is Nederland goed in. Hier zie ik Nederland als natuurlijke partner voor Duitsland.”

Vertrouwen en tijd

“Maar”, zegt José, “Duitse ondernemers willen wel zeker weten dat alles goed werkt en dat alles is getest. Je moet dus niet zomaar een Duitse ondernemer benaderen. Goede voorbereiding van de potentiële Nederlandse partner en kennis van zaken, daar geldt ook het juridische, is heel erg belangrijk. Dit heeft dus ook allemaal met vertrouwen te maken en dit kost tijd. Neem de tijd en bouw rustig de relatie op. Aan de andere kant moet je laten zien dat je product werkt en voldoet aan alle standaarden en eisen.”

 

Handelsmissies en beurzen

Hoe kom je dan aan contacten in Duitsland? “Een handelsmissie is wat mij betreft een goed middel om in contact te komen met een potentiële afnemer of een inkoper. Handelsmissies worden altijd heel goed georganiseerd en er zijn bijvoorbeeld al matchmakings. (Branche)beurzen zijn heel goed om te bekijken hoe de markt in elkaar zit, ook dat is een manier om contacten te leggen. Let er wel op dat je kijkt naar de branche waarin je zit. De maakindustrie of vleesindustrie verschillen nu eenmaal erg van elkaar. Er wordt anders zaken gedaan.”

“We zijn buren, maar er zijn wel degelijk verschillen”

Lokale ondersteuning is onmisbaar

Wat heb je aan lokale ondersteuning in Duitsland nodig om succesvol te zijn? Daar is José heel duidelijk in: “Dat is wat wij doen! Een Nederlandse advocaat kent de Duitse wetgeving niet. Dat kunnen ze er niet ‘even’ bij doen, mits ze echt gespecialiseerd zijn. Een Duitse advocaat weet ook hoe het in het land is. Hoe bijvoorbeeld de politieke situatie is, en hij kent de markt van binnenuit en heeft zijn netwerk.”

Laatste tip

Wat wil José nog mee geven aan ondernemers die overwegen zaken te gaan doen in Duitsland? “Leer de taal! Dat is echt onmisbaar. Door taal maak je connectie. Verdiep je in de Duitse cultuur, en weet dat die ook binnen Duitsland kan verschillen, het noorden van Duitsland kent weer andere omgangsvormen dan in bijvoorbeeld Beieren. Belangrijk is dat je weet hoe je je op moet stellen. Van west naar oost is echt niet hetzelfde.”

Naam bedrijf: STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater

Naam: José de Baan

Functie: Head of Marketing & Business Development

Branche/type onderneming/instelling: juridisch en fiscaal dienstverlener

Aantal medewerkers: rond de 60 fte

Exportland: Duitsland

Wat is je belangrijkste karaktertrek die geholpen heeft in internationaal zakendoen?