Nieuws11 november 2022

Dyami Insights: De Uitdagingen van Zakendoen in Colombia

Misschien gaat het bijzonder goed met jouw bedrijf en wil jij je product of jouw kennis naar het buitenland brengen. Misschien dat je tijdens de pandemie van het coronavirus thuis opgesloten zat, deed je verlangen naar een carrière elders. Of misschien heb je gewoon genoeg van de Hollandse grijze luchten en heb je zin in avontuur. Als je op zoek bent naar nieuwe kansen en een bloeiende omgeving, dan is Colombia wellicht het land voor jou.

Maar wat weet je er echt van? Misschien heb je de tv-serie Narcos bekeken of een heleboel boeken over Pablo Escobar gelezen. Je kent de FARC, of ​​de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, misschien als de guerrilla die het land decennialang terroriseerde en nu een vredesovereenkomst met de regering sloot. Je herinnert je misschien ook de belegering van het Paleis van Justitie in 1985 onder leiding van een andere guerrilla, de 19 april-beweging, of de autobom van 2019 die explodeerde in Bogotá waarvoor het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) verantwoordelijk was. Guerrillaoorlog en cocaïnehandel zijn ongetwijfeld (enkele van) de realiteiten van het land - vaak geromantiseerd voor amusementsdoeleinden. Dit zijn echter grote namen, grote evenementen, grote groepen. Mensen denken weinig aan het ‘alledaagse’ Colombia en denken zelden verder dan de eerste indrukken van het land.
 

Wist je bijvoorbeeld dat Colombianen, vooral in de hoofdstad, echte vroege vogels zijn? De meeste mensen stellen zich Colombia voor als een ‘siësta-paradijs’, maar in werkelijkheid gaat de wekker om 5.30 uur en beginnen de zaken om 7.00 uur. Eenmaal op het werk krijgt je zoveel tinto, of zwarte koffie, die je nodig heeft om alert te blijven. Voor de lunch ga je naar het restaurant op de hoek van de calle, waar je een volledige maaltijd en een tropisch sapje naar keuze kunt nuttigen voor ongeveer € 2,50 in totaal. Je kunt verwachten om 18.00 uur thuis te zijn - of 20.00 uur als je vastloopt in de spits.

Stel je voor dat het verkeer je niet bang maakt en dat je besluit naar een van de prominente steden zoals Bogotá, Medellín of Cali te verhuizen. Tijdens dit, door koffie gedreven, leven zou beveiligingsbewustzijn een van jouw belangrijkste zorgen moeten zijn. Niet uit angst voor de aanval van een FARC, maar voor de mogelijke ‘alledaagse’ gevaren van de stad. Niet alleen de ‘bedrijfscultuur’ kan anders zijn dan de Nederlandse, maar ook gebruiken, geschiedenis en percepties verschillen sterk van jouw vaderland. Als je zich daar niet van bewust bent, kan dat namelijk enkele problemen opleveren. Men moet daarom goed op de hoogte zijn van de omgeving waarin men wil opereren, om veiligheidsrisico's te evalueren en de veiligheid van zowel het bedrijf als de lokale bevolking te waarborgen.

Colombia is een land met tal van natuurlijke bronnen, getalenteerd menselijk kapitaal, een stabiel klimaat en een veelbelovende economische groei (in de tijd vóór Covid-19). Het is echter ook een plek die in zijn geheel moet worden begrepen, de kracht ervan moet worden gewaardeerd en goed moet worden gelet op de mogelijke problemen. De inkomensongelijkheid in Colombia is bijvoorbeeld een van de hoogste in Latijns-Amerika. De inkomensverschillen zijn duidelijk merkbaar als je door de straten van de hoofdstad loopt, waar chique gebouwen uitkijken op verarmde straten. Zulke zichtbare ongelijkheden, in combinatie met wijdverbreide corruptie en passiviteit van de overheid, wekken gemakkelijk onvrede en wrok onder de bevolking op. Nu de economische spanning van de Covid-19-uitbraak verslechtert en mensen zonder geld en voedsel zitten, moeten mensen die het land binnengaan bijzondere aandacht besteden aan zo'n sociale ‘bagage’ en voorzichtig zaken doen.

Gevoelig zijn voor de realiteit van het land en de lokale bevolking actief betrekken, kan vaak betekenen dat de kans op represailles, stakingen of plunderingen wordt verkleind, maar men moet zich bewust zijn van deze kwesties en er grondig over nadenken. In ‘alledaags Colombia’ is het zelfs niet ongebruikelijk om protesten te zien uitbreken in de straten van de belangrijkste steden. Ze variëren van kleine bijeenkomsten tot grote rellen, of de een kan evolueren naar de andere. Daarom is het altijd belangrijk om lokaal nieuws te volgen en te letten op wanneer aangekondigde stakingen zullen plaatsvinden.

In Bogotá zijn er al jaren studentenprotesten, die de hoofdstad soms dagenlang stilzetten. Zelfs als ze niet escaleren in geweld, kunnen wegen worden geblokkeerd en blijven mensen thuis of op het werk vastzitten. Voor een ondernemer die zich gemakkelijk moet kunnen verplaatsen en met de auto of het openbaar vervoer naar de werkplek moet, is dit natuurlijk niet een wenselijk scenario. Je moet echter ook weten dat wandelen, naast lang woon-werkverkeer (bijvoorbeeld van het noorden van de stad naar het centrum), meestal redelijk veilig is als er een (vreedzaam) protest gaande is, zolang je maar weet waar je heen moet en vermijd het middelpunt van de commotie.

Het is echter ook belangrijk om te begrijpen waar alle woede vandaan komt. De meest recente protesten waren gericht op politiegeweld, na onduidelijke omstandigheden over de moord op meer dan 10 mensen in Bogotá en na een video van een politieagent die een jonge rechtenstudent executeerde. Als reactie op deze protesten stelde president Ivan Duque een paar dagen geleden voor om zich te registreren voordat hij verplicht protesteerde en het dragen van kappen tijdens schermutselingen illegaal. Dergelijke maatregelen consolideren de macht van de politie over demonstranten en gaan niet in op verzoeken van mensen. Verdere protesten en stakingen zijn al gepland en zullen waarschijnlijk niet snel eindigen.

Deze feiten tonen aan dat het probleem niet alleen ligt bij de protesten, die soms, en meestal tegen het einde van de dag, kunnen uitmonden in gewelddadige botsingen, maar ook ernstige scheuren vertoont in het structurele apparaat van het land. Staatstroepen die geweld gebruiken tegen burgers, een niet reagerende politieke klasse en grote economische ongelijkheden zorgen voor een explosief recept. Daar komt nog bij dat de Covid-19-maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan, de Colombiaanse economische ontwikkeling waarschijnlijk zullen vertragen en de werkloosheidscijfers zullen verhogen.

President Duque heeft een hulppakket opgezet om zowel bedrijven als werknemers te helpen, maar de hulp is mogelijk onvoldoende. Als de situatie aanzienlijk verslechtert of als de regering de levering van het hulppakket vertraagt, zullen de protesten waarschijnlijk weer oplaaien. Daar komt nog bij dat, sinds de covid-19 lockdown in augustus is opgeheven, kleine criminaliteit en aanvallen op persoonlijke veiligheid weer zullen toenemen, nadat ze in het voorjaar aanzienlijk zijn gedaald. Dit maakt beveiligingsbewustzijn belangrijker dan ooit.

Als dit je vreemd in de oren klinkt, maak je geen zorgen - Colombia is radicaal anders dan Nederland, maar dat betekent niet dat er niet kan worden geleefd, verkend en geliefd. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken promoot Colombia momenteel als een land met tal van kansen in verschillende sectoren - en ze hebben gelijk. Als je een bedrijf hebt (of van plan bent er een te bouwen), je houdt van warm weer, zwarte ‘tinto’ koffie en een fervente sociale omgeving, dan moet je Colombia in gedachten houden. Bewustwording moet gewoon jouw sleutel zijn om in veiligheid te leven en met respect voor de cultuur en geschiedenis van de gastheer. Uiteindelijk is het begrijpen van de context een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen, want het verzekeren van een cultuurgevoelige benadering van zaken kan ook de levensduur en duurzaamheid van jouw project ten goede komen.

Maar hoe doe je dat? Vertrouwen op lokale organisaties zoals Holland House Colombia (Bogotá, Cl. 90 # 19-41) kan een nuttige eerste stap zijn. Ook een beroep doen op lokale kennissen, vrienden of misschien zelfs familie is een andere oplossing. Maar hoe zorg je voor de veiligheid van je product, je medewerkers en het welzijn op lange termijn van je businessplan? Daarvoor zijn wij van mening dat men, voordat men zaken gaat doen in het buitenland, moet weten wat men zou kunnen aantreffen als men eenmaal het vliegveld verlaat. En we kunnen helpen bij het opbouwen van die kennis.

Bron: Dyami.