Kans

Cursus: De persoonlijke werking van Guanxi: bouwen aan een goed netwerk in China

INTRODUCTIE 

In een relatie georiënteerde samenleving als de Chinese, werkt men vanuit het besef dat ieder persoon deel is van een gemeenschap. Men bouwt het liefst een kring van mensen om zich heen om zich veilig te voelen, dat vormt de basis voor elk handelen. In China wordt graag zaken gedaan vanuit wederzijds vertrouwen, toewijding en wederkerigheid. Als Nederlandse ondernemer moet je zien deel te worden van hun netwerk. Krediet krijgen, en daarmee voorrang op anderen - hoe pak je dat aan? 

(Deze training kent een minimaal aantal deelnemers. De trainer bevestigt de training).

DOELGROEP

 • Ondernemers en werknemers die al actief zijn in China   
 • Zakelijke professionals voor wie China nieuw is en geen tijd willen verliezen met het stoten van hun neus

LEERDOEL

 • Besef ontwikkelen voor belang van guanxi  
 • Begrip krijgen van inzet van hiërarchie  
 • Snappen hoe aanzien en gezichtsverlies een relatie beïnvloeden 
 • Leren hoe functionele vriendschappen aan te gaan 
 • Praktische tips voor relatie bouw, ook op afstand 

OPBOUW

1x 60 minuten in een Online Classroom. De training vindt plaats op 23 september 2021.  

(Live Webinar met minimaal 4 en maximaal 6 personen) 

ONDERWERPEN

Tijdens de training komen de volgende zaken aan bod: 

 • Confucianistische doctrine betreffende relaties en hiërarchie
 • Organische groei vanguanxibij Chinezen 
 • Het concept van ‘Mianzi’ en ‘Lian’ (face)
 • Guanxi in de praktijk
 • Inzetsocialmedia 
 • Best practices

OVER 

Lilian Kranenburg en Lianne Baaij zijn beiden Nederlander en sinoloog en hebben ruime ervaring met het geven van interculturele trainingen aan zakelijke professionals in Nederland en China. Zij werken al jaren samen in trainingen die tot doel hebben om deelnemers op te leiden om interculturele verwachtingen te managen om zo effectief te kunnen opereren in een Nederlands-Chinese (werk) omgeving. 

Lilian Kranenburg heeft een Master Degree in Sinologie aan de Universiteit Leiden (1986). Zij is communicatieadviseur en intercultureel trainer bij ChinaMoves (2008).   

Lilian identificeert en analyseert communicatieproblemen tussen westerse en Chinese klanten en helpt deze op te lossen. Zij heeft ruime internationale werk- en woonervaring in Londen (11 jaar), Hong Kong en Taiwan (<twee jaar). Sinds 1983 is zij een regelmatige bezoeker van China. Lilian is voorzitter van China Kennisnetwerk Guanxi.     

Lianne Baaij heeft een Bachelor Degree Chinese Taal aan de Hogeschool Maastricht (1991) en een Master Degree Sinologie aan de Universiteit Leiden (1994). Ze is beëdigd tolk-vertaler Mandarijn en een gecertificeerd trainer. Lianne heeft veel verschillende paden gevolgd om het werken met Chinezen onder de knie te krijgen. 

Ze werkte in functies als regiomanager China bij een handelsfirma, vertaler en trainer bij een communicatiebureau en salesmanager bij een Chinese luchtvaartmaatschappij. Tijdens haar carrière heeft Lianne haar interculturele vaardigheden ontwikkeld om zaken te doen met Chinezen en ze spreekt vloeiend Mandarijn. In 2004 startte ze China Access, een professioneel vertaal- en trainingsbureau, met een breed portfolio van tevreden klanten.

OVERIGE

Deze training sluit naadloos aan op de volgende trainingen: Modern China verklaard vanuit historisch perspectief, Chinese filosofen in ondernemers-jas en De Chinese politiek als raamwerk voor ondernemen in China.  

Wij geven ook in-company trainingen, waaronder de China Culture Challenge. Je kunt contact opnemen via het contactformulier. We helpen je graag verder!

Meer over deze organisatie
Adviesbureau voor bedrijven die werkzaam zijn in China

The China Trainers

Commerciële Dienstverlener
Lianne Baaij & Lianne Kranenburg

Lianne Baaij & Lianne Kranenburg, Eigenaren | Sinologen

Bekijk meer