Tips21 juni 2019

5 tips voor succesvol zakendoen in Colombia

Download tips

Wij steunen jou graag in je ondernemersreis naar Colombia. Om je zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen spraken wij een aantal ondernemers die je zijn voorgegaan. We vroegen hen naar hun persoonlijke ervaringen met het zakendoen in Colombia. In dit artikel geven we je 5 tips voor zakendoen in Colombia.

1.      Bouw persoonlijke relaties met je lokale netwerk

Wil je succesvol zijn in het buitenland, dan is een goed lokaal netwerk een must-have. De Nederlandse ondernemer omschrijft Colombia wat betreft zakendoen als een land met een redelijk gesloten cultuur. Het ‘ons kent ons’ principe is de Colombianen dan ook niet vreemd. Dus wil je binnenkomen bij een bedrijf waarmee je zaken wilt doen, dan moet je eerst het vertrouwen winnen. Om dit vertrouwen te winnen, is het superhandig om een bekende binnen het desbetreffende bedrijf te hebben.

Bouw dus zoveel mogelijk persoonlijke relaties op met mensen die tot het bedrijf waarmee je zaken wilt doen behoren. 

Bouw je netwerk op via de After work borrel Bogotá!
Georganiseerd door Nederlanders in Bogotá. Meld je aan via afterworkborrelbogota@gmail.com 

2.      Doe research, luister naar je klant

Een open deur, maar toch belangrijk om te benoemen: luister naar je klant. Wil je een goede start hebben in een land, dan is het cruciaal om onderzoek te doen en goed scherp te hebben of de behoeften van de klant in Colombia hetzelfde zijn als die in Nederland, want dit kan, afhankelijk van het product, erg verschillen! 

Zo vertelde een Nederlandse ondernemer uit de e-commerce sector dat de klant in Colombia vrij veel verschilt met de Nederlandse klant als het op e-commerce aankomt; "De e-commerce in Nederland is zich momenteel sterk aan het ontwikkelen op mobile first. Nederlandse klanten doen steeds meer aankopen via de mobiel, dus is het belangrijk om ons hierop te focussen. In Colombia blijkt dat de klant nog niet zover is en is mobile first nog niet van toepassing. Dit beïnvloedt onze strategie daar enorm."

3.      Wees selectief in je werving

Goed (lokaal) personeel is bij het internationaal ondernemen veelal de sleutel naar succes. Nederlandse ondernemers beschrijven Colombiaanse werknemers als ‘verbazingwekkend goed’. Ze zijn enthousiast, leergierig, loyaal en goed opgeleid. 

Echter, kan het voorkomen dat een Colombiaan die bij je solliciteert een CV aanlevert van maar liefst 12 kantjes. Allerlei documenten worden toegevoegd, zoals diploma’s, certificaten en aanbevelingsbrieven. Waar we in Nederland een CV als deze een beetje overkill zouden vinden, is het tegelijkertijd een kans om eens grondig door deze documenten heen te gaan.

En blijf natuurlijk wel kritisch. Een Nederlandse ondernemer die je in Colombia is voorgegaan heeft in het wervingsproces uit 10.000 cv’s (van dus ±10 pagina’s), drie top werknemers kunnen selecteren.

4.      Vestig je in de juiste stad en wijk

Colombia is op het gebied van zakendoen een land vol met kansen om je business naar uit te breiden, maar bij de keuze waar je jouw bedrijf precies gaat vestigen wil je natuurlijk uiterst kritisch zijn. Iedere stad en wijk is weer net iets anders. 

Volgens de ondernemers ter plekke is het belangrijk om te letten op veiligheid, maar ook te kijken naar faciliteiten als werkplekken, horeca en de mogelijkheid tot openbaar vervoer. Bovenal wil je jezelf in een omgeving vestigen waar er een ondernemers/startup cultuur heerst met gelijkgestemden.

Voor hulp omtrent personeel, vestiging van je bedrijf en andere praktische zaken kun je terecht bij het door ons geaccrediteerde NL Business Hub: Holland House Colombia in Bogotá. 

5.      Wees geduldig en houd je doel voor ogen

Ondernemers beamen dat zakendoen in Colombia niet een kwestie is van 'snel ernaartoe gaan en de week erna een contract tekenen’. Een unanieme tip van de ondernemers ter plaatse is dan ook om een lange termijn focus te houden en ruim de tijd te nemen voor het bouwen van je bedrijf.