Gepubliceerd op 28 mei 2020

Nederlandse ondernemers in Chili positief over maatregelen die lokale overheid neemt om impact coronavirus te beperken

Nederlandse bedrijven en ondernemers in Chili maken zich zorgen over de negatieve effecten van het coronavirus, maar zijn positief over hoe de Chileense overheid bedrijven ondersteunt. Dat blijkt uit de tweede Global Corona Survey die NLinBusiness onder ruim 750 ondernemers wereldwijd heeft afgenomen.

Bijna alle respondenten vrezen dat de crisis grote impact gaat hebben op de jaaromzet. Chili is daarop geen uitzondering, maar in Chili gevestigde ondernemers zijn relatief optimistisch over de omvang van die impact. Waar Nederlandse bedrijven in sommige andere landen uitgaan van een jaaromzet die 50 tot 75% lager is, verwacht men in Chili in 2020 een omzetverlaging van 35%.

Dit relatieve optimisme is onder meer het gevolg van de maatregelen die de Chileense overheid tijdens de crisis heeft genomen. Nederlandse ondernemers in Chili maken gebruik van nuttige middelen als belastinguitstel en leningen door (staats)banken, en beoordelen de maatregelen over het algemeen positiever dan ondernemers in andere landen.

Ook het belang van samenwerking en kennisdeling, aangejaagd door de lokale business hubs, wordt door de onderzoeksresultaten onderstreept. Naast algemene informatie over de situatie en hulp bij het contact met de lokale autoriteiten, hebben ondernemers veel behoefte aan het uitwisselen van ervaringen en succesverhalen met andere ondernemers. 

In dat kader organiseert Holland House Chile momenteel regelmatig webinars, waarin experts de Chileense situatie van meerdere kanten belichten. Uiteraard bent u van harte welkom om hieraan deel te nemen. Aanmelden voor het eerstvolgende webinar kan via gerente@hollandhouse.nl.

Wilt u meer informatie over de economische situatie, maatregelen en mogelijkheden in Chili? Neem dan contact op met Holland House Chile!

Meer weten over het onderzoek? Het rapport met alle resultaten vindt u hier.