Gepubliceerd op 4 april 2019

De 5 belangrijkste trends in export

Succesvol Trends in Export evenement 2019

Op woensdag 3 april 2019 vond het Trends in Export evenement, van Evofenedex en Atradius, mede mogelijk gemaakt door NLinBusiness, plaats in de Johan Cruijf Arena, Amsterdam. Met naar schatting 450 bezoekers, was het weer een mooie editie waar de belangrijkste export trends voor 2019 besproken zijn. Daarnaast zijn er ook kennissessies geweest om een verdieping te geven op bepaalde onderwerpen. Als NLinBusiness hebben wij een kennissessie georganiseerd met als onderwerp de ‘soft landing in Polen’. Een samenvatting van de kennissessie, en de, door ons geselecteerd, 5 belangrijkste uitkomsten van het onderzoek lees je hieronder.  

5 belangrijkste Trends in Export 2019

1. Groei exportomzet blijft op niveau

In 2018 zagen Nederlandse exporteurs hun exportomzet met 9% groeien. Dit komt overeen met de prognose die gemaakt is in 2017. Volgens het rapport komt de exportgroei al jaren uit op een groei van 8% of 9%, met uitzondering van het jaar 2016. Driekwart van de bedrijven die een stijging zag in omzetgroei van de export dankt dit aan een toename van het aantal orders van klanten.

 

2. Verwachting voor 2019 blijft positief

Exporteurs zijn positief gezind over 2019. Drie op de vijf bedrijven verwacht een gemiddelde exportgroei van 8% voor dit jaar. Ruim de helft van de bedrijven die naar Duitsland exporteert verwacht in 2019 een stijging van omzet in het land. Hiermee is Duitsland het land waar het vaakst een omzetstijging in wordt verwacht. Echter doet het exporteursvertrouwen wel een stapje terug. Het vertrouwen dat exporteurs hebben in het economisch klimaat voor 2019 komt uit op een 6,6. In 2018 was dat 7,2, het hoogst in 10 jaar.

 

3. Meeste exportomzet komt uit EU-landen

In het onderzoek komt ook naar voren dat exporteurs aangeven 69% van hun exportomzet te realiseren in de interne markt. Zo is Duitsland al jaren het nummer 1 exportland voor Nederlandse bedrijven. België neemt de tweede plek als handelspartner binnen de EU in en Frankrijk en de Verenigd Koninkrijk plek 3 en 4. In de top 10 staan onder andere ook Polen, Spanje, Italië en Oostenrijk.

De top bestemmingen buiten de EU zijn al jaren onveranderd. Zo staan Zwitserland, Noorwegen, Verenigde Staten, Rusland en China in de top 5.

 

4. Ruime meerderheid blijft leveren aan Verenigd Koninkrijk ondanks Brexit

68% van de exporteurs geeft aan te blijven leveren aan het Verenigd Koninkrijk. Hierbij veranderd het productaanbod nauwelijks. Vooral kleinere bedrijven met een omzet tot €2,5 miljoen geven vaker aan van afzetmarkt te gaan veranderen of wel te blijven leveren aan het Verenigd Koninkrijk, maar hun productaanbod aan te passen. Daarnaast geeft een kleine minderheid van de exporteurs aan in Britse ponden te blijven factureren, waarbij de helft wel het valutarisico afdekt. In de andere gevallen waren bedrijven al overgegaan op facturatie in een andere valuta of is in 2018 gestopt met het factureren in Britse ponden.

 

5. EU doet het goed, maar moet meer en beter doen

De helft van de exporteurs is van mening dat het zakendoen in het buitenland door de centrale inspanningen van de EU makkelijker is geworden. Verder vindt 63% van de exporteurs dat de EU meer tegenspel moet bieden aan de VS als het gaat om de toekomst van de WTO en het gebruik van tarieven.

Kennissessie NLinBusiness

Kennissessie ‘Soft landing Polen’

Tijdens het Trends in Export evenement zijn er een aantal kennissessies geweest. Tijdens deze sessies werd er dieper ingegaan op bepaalde onderwerpen. Als NLinBusiness hebben wij 2 kennissessies gefaciliteerd met als onderwerp een ‘soft landing’ in Polen. Polen staat in de top 10 van exportmarkten vanuit Nederland.  Warschau, de hoofdstad van Polen is één van onze Cities of Opportunity. Jesper van Dijk, Manager Finance bij Green Partners, gaf ondernemers een kijkje in Green Partners’ ondernemersreis naar Polen, en gaf enkele tips voor ondernemers die van plan zijn om de stap naar Polen te maken.

De belangrijkste tip van Jesper aan andere ondernemers was om te zorgen voor een stabiele basis. “Polen is een bureaucratisch land waarbij het belangrijk is om je documenten op orde te hebben om zaken te doen. Daarbij is het dus ook belangrijk om voldoende tijd te rekenen voor fiscaal-juridische zaken.”

Daarnaast gaf Jasper ook aan dat een samenwerking belangrijk is. “Probeer niet zelf het wiel uit te vinden, dat hebben anderen allang gedaan. Zoek daarom naar een ervaren en bij voorkeur Nederlandse ondernemersmentoren die je wegwijs kunnen maken.”

Ook ondernemen in het buitenland?

Bij NLinBusiness helpen wij ondernemers die de stap willen maken naar internationaal ondernemen. Benieuwd wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Laat hier je gegevens achter