Ondernemen in Roemenië

Zakelijke kansen in Roemenië

Roemenië biedt mogelijkheden in de sectoren energie, high tech systemen & materialen en life sciences & health voor Nederlandse ondernemers. NLinBusiness.com ondersteunt Nederlandse bedrijven bij het benutten van deze kansen met een sterk platform, marktinformatie en waardevolle contacten. Lees hier alles over ondernemen in de razendsnel opkomende Roemeense markt.

Partnernetwerk
Partners in Roemenië
Onze keuze

Netherlands Romanian Chamber of Commerce (NRCC)

Business Council
Maurits Dohmen

Maurits Dohmen, Executive Director

Meer info

Culture-Inc

Commerciële Dienstverlener
Esther Janssen

Esther Janssen, Coach

Meer info

Elceco

Commerciële Dienstverlener
Marloes Wittebroek

Marloes Wittebroek, Eigenaar | Directeur

Meer info

Nederlandse ambassade in Boekarest

Ambassade
Nederlandse ambassade in Boekarest

Nederlandse ambassade in Boekarest, Consulaire afdeling

Meer info

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Overheid
RVO

RVO, RVO

Meer info

#1nspiring

Commerciële Dienstverlener
Bart Jenezon

Bart Jenezon, Business Developer

Meer info

evofenedex

Ondernemersvereniging
Martijn Laan

Martijn Laan, Senior Marketeer

Meer info

Tips voor zakendoen in Roemenië

1. Ken de voertaal

Check van tevoren welke taal de zakenpartner spreekt. De jongere generatie spreekt meestal goed Engels. Verder komt het ook voor dat zakenpartners alleen Roemeens, of als 2e taal Duits of Frans spreken. Regel wanneer nodig een goede tolk. Ook is het goed om te weten dat het Roemeens een Romaanse taal is, net zoals het Frans en Italiaans. Roemenen zijn hier trots op, omdat dit hen onderscheidt van andere Oost-Europese landen.

2. Wees persoonlijk

Vertrouwen en persoonlijke relaties zijn essentieel in Roemenië. Roemenen praten daarom vaak eerst over koetjes en kalfjes, voordat ze ter zake komen. Een goede zakenrelatie opbouwen kost tijd, maar kan veel deuren openen. Complimenten komen goed over. Onpersoonlijkere manieren van contact leggen, zoals ‘cold calling’, werken minder goed dan kennismaken via een kennis of op evenementen. Onderhoud ook na het 1e contact de zakenrelatie goed.

3. Volg de etiquette tijdens diners

Bij een uitnodiging voor diner is het netjes om op tijd te komen. Draag nette kleding en wacht tot de gastheer- of vrouw een stoel aanwijst. Begin pas met eten nadat hij of zij ‘pofta buna’ (eet smakelijk) zegt. Het is beleefd om erop te staan dat men vol zit. Dit zien Roemenen als beleefd, maar nemen zij niet serieus.

4. Respecteer de hiërarchie

Ouderen hebben veel aanzien in Roemenië, ook in het zakenleven. Binnen het bedrijf zien Roemenen hen als degenen die het beste de beslissingen kunnen nemen. Ook titels en opleidingen zijn belangrijk. Toon respect voor deze zaken bij Roemeense zakenpartners.

5. Let op bij relatiegeschenken

Promotiegeschenken, bloemen of bonbons zijn geschikte relatiegeschenken. Roemenen stellen deze altijd op prijs. Geef bij bloemen wel een oneven aantal. Een even aantal is namelijk voor begrafenissen.

6. Draag geen informele kleding

De zakelijke dresscode in Roemenië is vrij formeel. Een (mantel)pak of andere nette kleding is daarom een must. Niet alleen bij vergaderingen, maar bijvoorbeeld ook tijdens zakendiners. Bij twijfel is het niet vreemd om na te vragen of informelere kleding past bij een bepaalde gelegenheid. Let er verder op dat een tas niet op de grond staat. Dit brengt volgens Roemenen ongeluk.

7. Delegeer niet bij onderhandelingen

In Roemeense bedrijven beslist altijd de hoogste in rang. Onderhandel daarom alleen met gelijken in rang, anders kan het zijn dat de gesprekspartner geen beslissingen mag nemen. Delegeer het onderhandelen ook niet aan iemand uit het eigen bedrijf, die als lager in de hiërarchie gezien kan worden.

8. Wees niet onbeleefd

Bij Roemenen staat beleefdheid en hoffelijkheid hoog in het vaandel. Ze zijn erg gastvrij en open. Toon hen dezelfde beleefdheid. Dit kan bijvoorbeeld door opbouwende kritiek in een vergadering altijd op de groep als geheel te richten, en niet op individuele personen.

Niet gevonden wat je zocht? NLinBusiness.com kan jou persoonlijk verder helpen

NLinBusiness.com is hét platform voor internationaal zaken doen. Wij zijn in het leven geroepen om mkb bedrijven te ondersteunen in zaken doen in het buitenland. Neem gerust contact met ons op met een specifieke vraag.

Lise Hordijk

Lise Hordijk

International Business Manager voor NLinBusiness.com