NLinBusiness.com / Landen / Vietnam

Ondernemen in Vietnam

Wij helpen je graag op weg

NLinBusiness is er voor de MKB ondernemer met ambities in het buitenland. Via ons internationaal netwerk vind je de juiste informatie en contacten om snel je weg naar het buitenland te vinden. Ook voor Vietnam staan we klaar zodat jij kan starten, opschalen of uitbreiden met je bedrijf in Vietnam.

Ervaringen van ondernemers in Vietnam

Huug Eijkelkamp - Royal Eijkelkamp

Huug Eijkelkamp - Royal Eijkelkamp

“Geloof in jezelf en blijf geloven in wat je doet. Ook al kom je drempels tegen en maak je vervelende dingen mee, het komt goed"

Lees verder
Guy Ponsen - BERG Toys

Guy Ponsen - BERG Toys

"Meestal lees ik me in en probeer ik zo veel mogelijk ondernemers te spreken die de markt al een beetje kennen. Maar uiteindelijk ga je gewoon, moet je eens gaan…

Lees verder
Patrick Lohle - CleanDye

Patrick Lohle - CleanDye

“Ik ben mee geweest op handelsmissie naar Vietnam en was gecharmeerd van het land en de vriendelijkheid van de mensen. Ze kijken altijd vooruit. Dat vond ik inspirerend"

Lees verder

Ontmoet de NL Business Hub in Ho Chi Minh

 

Onze partners in het buitenlandde NL Business Hubs, zijn te vinden in meer dan 25 landen evertellen je alles over de lokale cultuur en de marktkansen van het land waar jij zaken wil doen.

Wil je zakendoen in Vietnam? We brengen je graag in contact met Guido van Rooy, Director NL Business Hub in Ho Chi Minh, Dutch Business Association Vietnam (DBAV).

Lees hier meer over de NL Business Hub in Ho Chi Minh

 

Neem vrijblijvend contact op
Guido van Rooy Director NL Business Hub in Ho Chi Minh, Dutch Business Association Vietnam (DBAV)

Neem vrijblijvend contact op

Heb je vragen over zakendoen in Vietnam? Guido helpt je graag verder.

Neem contact op

Contact dienstverlener

"*" indicates required fields

Stel direct je vraag aan deze dienstverlener via dit formulier.
Naam*

Evenementen in of over zakendoen in Vietnam

Business Days Azië 2024

Rotterdam, Nederland
Ontdek de kansen voor uw bedrijf tijdens de Business Days Azië, op 5 en 6 maart 2024.  Tijdens deze Business Days gaan we in op marktkansen in China, Japan, Taiwan,…
Bekijk evenement

Economische missie Agrofood, tuinbouw, water en logistiek naar Vietnam

Hanoi | €950,00
Bent u actief in agrofood, tuinbouw, water of logistiek? En wilt u uw marktkansen onderzoeken in Vietnam? Neem dan deel aan de economische missie naar Vietnam. Deze missie staat onder…
Bekijk evenement

Actuele informatie over de markt in Vietnam

Actuele marktrapporten, onderzoeken over sectoren en branches, veelgestelde vragen, tips en ervaringen van ondernemers, nieuwsberichten en podcasts. Alle relevante en beschikbare marktinformatie over Vietnam, afkomstig van ons NL Business netwerk, vind je in dit overzicht.

Letter of Credit biedt zekerheid en kansen in het buitenland

Letter of Credit biedt zekerheid en kansen in het buitenland

Als je goederen importeert of exporteert, zorgen verschillende factoren voor onzekerheid. Krijg ik mijn geld wel? Is het product volgens afspraak? Met een Letter of Credit neem je bijna alle…

Lees verder
Marktrapport Vietnam: digitalisering en HTSM-kansen in de maakindustrie

Marktrapport Vietnam: digitalisering en HTSM-kansen in de maakindustrie

Wat gebeurt er op het gebied van digitalisering en Hightech Systemen en Materialen (HTSM) in Vietnam? En welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven in de maakindustrie? Er is onderzoek gedaan…

Lees verder
De feestdagen van Vietnam

De feestdagen van Vietnam

De Feestdagen van Vietnam Wanneer je op zakenreis gaat naar Vietnam is het belangrijk om rekening te houden met de lokale feestdagen. Deze kunnen namelijk anders zijn dan wat we in…

Lees verder
GRAFISCH EXPORTLAND NL | Branchebrede groei mogelijk, maar daarvoor wel buitenland nodig.

GRAFISCH EXPORTLAND NL | Branchebrede groei mogelijk, maar daarvoor wel buitenland nodig.

Volgens Dick Naafs, oud-ondernemer en huidig voorzitter van de grafimediabranchevereniging KVGO is branchebrede groei mogelijk. Maar daarvoor moeten we wel naar het buitenland.‘NL staat bekend als zeer betrouwbaar’Naafs pakt er…

Lees verder

E-book: Succesvol zakendoen in Vietnam

Weten waar de zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven liggen in Vietnam? Download het e-book en lees alles over succesvol zakendoen in Vietnam

Download het e-book

Tips voor zakendoen in Vietnam

1. Bouw een relatie op met je zakenpartner

Vergaderingen met Vietnamezen zijn formeel, maar zoals in veel Aziatische landen is de persoonlijke relatie van essentieel belang voor een succesvolle samenwerking. Vietnamezen hechten veel waarde aan het sociale aspect van zaken doen. Samen eten en borrelen in een informele setting is dan ook een onderdeel van zakendoen. Lekker netwerken onder het genot van een hapje en een drankje dus. But be prepared: een etentje kan nog weleens lang duren, want bij elke slok wordt er geproost.

2. Verdiep je in de cultuur

Er is veel bijgeloof in de Vietnamese cultuur. Zo zijn er veel ‘lucky days’ en ‘lucky numbers’, maar ook ‘unlucky days’ en ‘unlucky numbers’. Dit kan invloed hebben op de dagen dat er zaken worden gedaan; wel zo handig om hier rekening mee te houden. Vermijd ook de kleuren blauw en zwart voor relatiegeschenken, en gebruik vooral de kleuren rood en goud. Ook leuk: Vietnamezen zijn gek op bier, voetbal en karaoke. Doe er je voordeel mee!

3. Let op de verschillende dialecten per regio

In Vietnam is de hoofdtaal Vietnamees, maar afhankelijk van de regio zijn er ook een aantal dialecten. Een Vietnamees uit het noorden heeft een ander dialect dan een Vietnamees in het zuiden. De dialecten verschillen zo erg dat ze elkaar soms niet kunnen verstaan. Hoewel Engels steeds meer gebruikt wordt, is het nog steeds verstandig om met een vertaler te werken om misvattingen te voorkomen. Let er dus wel op dat je vertaler hetzelfde dialect spreekt als degene waarmee je zaken wilt doen, anders kan het nog weleens lastig worden.

4. Ja betekent ook nee

Vietnam behoort tot de landen met een high-context culture. Dit houdt in dat Vietnamezen niet zo direct zijn als de Nederlanders, en hierdoor weleens het ene zeggen, maar eigenlijk wat anders bedoelen. Vraag daarom altijd goed door, want een ‘ja’ kan ook ‘ik snap het niet’ of gewoonweg ‘nee’ betekenen.

5. Onderhandel tot je erbij neervalt

Vietnamezen hebben een winnaarsmentaliteit en zijn daarbij gek op onderhandelen. Ga hier in mee, en onderhandel totdat het contract getekend is. Geloof ons, je zult er echt een veel betere deal aan overhouden.

6. Verschillende regio’s, verschillende wetgeving

Zoals we al eerder aangaven zijn er qua taal nogal wat verschillen tussen Noord- en Zuid-Vietnam. Maar dit geldt ook voor de wetgeving. Lees je dus goed in voordat je met je briljante plan aan de slag gaat. Halverwege de uitvoering erachter komen dat het toch niet kan, is best wel…vervelend.

7. Focus, focus, focus

Als je dacht dat je wel even kon improviseren in Vietnam, dan heb je het mis! Hoewel de Vietnamezen ontzettend vriendelijk zijn, en het land prachtig is, zul je wat obstakels moeten overwinnen om succesvol te zijn. Zorg dat je een goed plan hebt en doelgericht te werk gaat om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Bovendien is focus houden wel zo handig voor je effectiviteit.

8. Er is altijd iets wat je niet zult begrijpen

En dat is oke! Vietnamezen en Nederlanders zijn nou eenmaal niet hetzelfde, maar dit is ook het uitdagende van het ondernemen in het buitenland. Zolang je respectvol blijft, interesse toont en je verdiept in hoe zij te werk gaan, kom je een heel eind. En als dat niet helpt, kun je nog altijd over voetbal beginnen, onder het genot van een Heineken biertje.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met op met NLinBusiness. Wij kunnen je verder op weg helpen of in contact brengen met de juiste personen binnen het netwerk van NLinBusiness.

Stel hier je vraag

 

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met maandelijks nieuwe updates

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.