Ondernemen in Spanje

Wij helpen je graag op weg

NLinBusiness is er voor de ondernemer met ambities in het buitenland. Via ons internationaal netwerk vind je de juiste informatie en contacten om snel je weg naar het buitenland te vinden. Ook voor Spanje staan we klaar zodat jij kan starten, opschalen of uitbreiden met je bedrijf in Spanje.

Marktinformatie over Spanje

Actuele marktrapporten, onderzoeken over sectoren en branches, veelgestelde vragen, tips en ervaringen van ondernemers, nieuwsberichten en podcasts. Alle relevante en beschikbare marktinformatie over Spanje, afkomstig van ons NL Business netwerk, vind je in dit overzicht.

€ 900.000 extra subsidie beschikbaar voor DHI

€ 900.000 extra subsidie beschikbaar voor DHI

Er is € 900.000 extra subsidie beschikbaar voor de subsidieregeling Demonstratieprojecten, Haalbaarheidsstudies en Investeringsvoorbereidingsprojecten (DHI). Dit geld is bedoeld voor DHI-projecten in opkomende en ontwikkelde markten. Aanvragen kunnen tot en met…

Lees verder
Neem vrijblijvend contact op
Lise Hordijk International Business Manager

Neem vrijblijvend contact op

NLinBusiness helpt je verder met jouw vraag over ondernemen in Spanje.

Neem contact op

Contact dienstverlener

"*" indicates required fields

Stel direct je vraag aan deze dienstverlener via dit formulier.
Naam*

Evenementen in of over zakendoen in Spanje

Tips over ondernemen in Spanje

1. Overweeg een tolk

Beheersing van de Spaanse taal is belangrijk. Schrijf informatiemateriaal dan ook in het Spaans. Soms wordt Engels gesproken, maar Spaans is vaak effectiever. Overweeg ook een tolk en houd rekening met regionale talen.

2. Gebruik de juiste namen

In Spanje bestaat de naam uit de voornaam, naam van de vader en naam van de moeder. Bij geschreven correspondentie en officiële documenten worden beide achternamen gebruikt. Aanspreektitels zijn señor of señora voor de achternaam en don of doña voor de voornaam.

3. Neem de tijd voor etentjes

Spanjaarden doen vaak zaken tijdens de lunch of het diner. Lunches zijn vaak warm en bestaan uit meerdere gangen. In de zomer wordt vaak vroeg begonnen en ’s middags niet meer gewerkt. Sommige bedrijven sluiten zelfs in de maand augustus. Daarnaast zijn bedrijven vaak op vrijdagmiddag gesloten.

4. Draag geen informele kleding

De kledingstijl in de traditionele zakenwereld is klassiek en formeel. Dit wordt ook van de zakenpartner verwacht. Bij deze bedrijven is een werknemer niet te zelfstandig en toont ook geen initiatief. Hij maakt ook geen grapje over de baas en spreek hem niet tegen. Bij jongere bedrijven en in de ICT heerst een minder formele bedrijfscultuur.

5. Geef geen duur geschenk

Hou regelmatig contact met de zakenrelatie en investeer in een goede persoonlijke relatie. Een relatiegeschenk wordt gewaardeerd, maar is niet echt nodig. Spanjaarden pakken een cadeau direct uit. Een aandenken uit Nederland is gepast. Als een cadeau te duur is, zien Spanjaarden dit echter als omkoping.

6. Heb geen haast

Spanjaarden willen meer weten over het karakter van hun zakenpartner voordat ze zakendoen. Ze nemen de tijd om een belangrijke beslissing te nemen. Ze zijn soms ook te laat voor een afspraak en missen soms een deadline. Na een zakelijke afspraak is het gebruikelijk schriftelijk een overzicht met de belangrijkste zaken vast te leggen en te mailen.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met op met NLinBusiness. Wij kunnen je verder op weg helpen of in contact brengen met de juiste personen binnen het netwerk van NLinBusiness.

Stel hier je vraag

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met maandelijks nieuwe updates

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.