NLinBusiness.com / Landen / Roemenië

Ondernemen in Roemenië

Wij helpen je graag op weg

NLinBusiness is er voor de ondernemer met ambities in het buitenland. Via ons internationaal netwerk vind je de juiste informatie en contacten om snel je weg naar het buitenland te vinden. Ook voor Roemenië staan we klaar zodat jij kan starten, opschalen of uitbreiden met je bedrijf in Roemenië.

Ervaringen van ondernemers in Roemenië

Wat doet de Netherlands Romanian Chamber of Commerce (NRCC)?

Wat doet de Netherlands Romanian Chamber of Commerce (NRCC)?

NRCC ondersteunt en promoot de Nederlands-Roemeense business community. Ze biedt een bilateraal netwerk van ruim 200 leden, waar zakelijke kansen gecreëerd worden en een groot aantal activiteiten georganiseerd wordt.

Lees verder
Ondernemers in Bulgarije en Roemenië over hun eerste stappen

Ondernemers in Bulgarije en Roemenië over hun eerste stappen

"Nederlandse ondernemers exporteerden in 2017 voor bijna 1 miljard euro naar Bulgarije. Buurland Roemenië behoort tot de top 30 van belangrijkste exportmarkten van Nederland. Wij stellen je twee bedrijven voor…

Lees verder
Interview: Paul J.R. Renaud over de groeipotentie in Roemenië

Interview: Paul J.R. Renaud over de groeipotentie in Roemenië

"De overheid is niet erg proactief in de ondersteuning van het bedrijfsleven. Daarom hebben ondernemers het heft zelf in handen genomen. Het is bijzonder om te merken hoeveel effect de…

Lees verder
Neem vrijblijvend contact op
Maurits Dohmen

Neem vrijblijvend contact op

De Netherlands Romanian Chamber of Commerce (NRCC) helpt je verder met jouw vraag over ondernemen in Roemenië.

Neem contact op

Contact dienstverlener

"*" indicates required fields

Stel direct je vraag aan deze dienstverlener via dit formulier.
Naam*

Evenementen over zakendoen in Roemenië

Handelsreis Roemenië

Roemenië | €3.570,00
De handels- en studiereis naar Roemenië is er op gericht om ondernemers kennis te laten maken met de mogelijkheden die Roemenië zakelijk biedt. We bezoeken de steden Boekarest, Brasov en…
Bekijk evenement

Marktinformatie over Roemenië

Actuele marktrapporten, onderzoeken over sectoren en branches, veelgestelde vragen, tips en ervaringen van ondernemers, nieuwsberichten en podcasts. Alle relevante en beschikbare marktinformatie over Roemenië, afkomstig van ons NL Business netwerk, vind je in dit overzicht.

Whitepaper | in 5 stappen internationaal verzekeren

Whitepaper | in 5 stappen internationaal verzekeren

Internationaal verzekerd zijn is minstens zo belangrijk als lokaal verzekerd zijn. Veel ondernemers zijn staan daar niet direct bij stil en betalen de prijs achteraf.  Doorloop onderstaande 5 stappen en…

Lees verder
Whitepaper | Belangrijke aspecten van internationaal verzekeren

Whitepaper | Belangrijke aspecten van internationaal verzekeren

Internationaal ondernemen is fantastisch, maar let op deze belangrijke aspecten van internationaal verzekeren! Vaak kom je er pas later achter, maar wanneer je zakendoet in het buitenland is het erg…

Lees verder
“Mag ik zakendoen met een organisatie?” Bepaal in 3 stappen of er sancties zijn.

“Mag ik zakendoen met een organisatie?” Bepaal in 3 stappen of er sancties zijn.

De vraag “mogen wij zakendoen met een organisatie buiten Nederland?” vergt veel uitzoekwerk. Sancties vanuit verschillende instanties zoals de EU, USA, of UN kunnen van toepassing zijn. Via onderstaande 3…

Lees verder
Verslag NRCC Webinar: Macro-economische ontwikkelingen en vooruitzichten van Roemenië

Verslag NRCC Webinar: Macro-economische ontwikkelingen en vooruitzichten van Roemenië

Op donderdag 14 mei organiseerde de Netherlands-Romanian Chamber of Commerce (NRCC) in samenwerking met de Raffeisen Bank een webinar over de macro-economische ontwikkelingen en vooruitzichten van het land. In het speciaal werd er aandacht besteed aan de gevolgen van de coronacrisis.  …

Lees verder

Tips voor zakendoen in Roemenië

1. Ken de voertaal

Check van tevoren welke taal de zakenpartner spreekt. De jongere generatie spreekt meestal goed Engels. Verder komt het ook voor dat zakenpartners alleen Roemeens, of als 2e taal Duits of Frans spreken. Regel wanneer nodig een goede tolk. Ook is het goed om te weten dat het Roemeens een Romaanse taal is, net zoals het Frans en Italiaans. Roemenen zijn hier trots op, omdat dit hen onderscheidt van andere Oost-Europese landen.

2. Wees persoonlijk

Vertrouwen en persoonlijke relaties zijn essentieel in Roemenië. Roemenen praten daarom vaak eerst over koetjes en kalfjes, voordat ze ter zake komen. Een goede zakenrelatie opbouwen kost tijd, maar kan veel deuren openen. Complimenten komen goed over. Onpersoonlijkere manieren van contact leggen, zoals ‘cold calling’, werken minder goed dan kennismaken via een kennis of op evenementen. Onderhoud ook na het 1e contact de zakenrelatie goed.

3. Volg de etiquette tijdens diners

Bij een uitnodiging voor diner is het netjes om op tijd te komen. Draag nette kleding en wacht tot de gastheer- of vrouw een stoel aanwijst. Begin pas met eten nadat hij of zij ‘pofta buna’ (eet smakelijk) zegt. Het is beleefd om erop te staan dat men vol zit. Dit zien Roemenen als beleefd, maar nemen zij niet serieus.

4. Respecteer de hiërarchie

Ouderen hebben veel aanzien in Roemenië, ook in het zakenleven. Binnen het bedrijf zien Roemenen hen als degenen die het beste de beslissingen kunnen nemen. Ook titels en opleidingen zijn belangrijk. Toon respect voor deze zaken bij Roemeense zakenpartners.

5. Let op bij relatiegeschenken

Promotiegeschenken, bloemen of bonbons zijn geschikte relatiegeschenken. Roemenen stellen deze altijd op prijs. Geef bij bloemen wel een oneven aantal. Een even aantal is namelijk voor begrafenissen.

6. Draag geen informele kleding

De zakelijke dresscode in Roemenië is vrij formeel. Een (mantel)pak of andere nette kleding is daarom een must. Niet alleen bij vergaderingen, maar bijvoorbeeld ook tijdens zakendiners. Bij twijfel is het niet vreemd om na te vragen of informelere kleding past bij een bepaalde gelegenheid. Let er verder op dat een tas niet op de grond staat. Dit brengt volgens Roemenen ongeluk.

7. Delegeer niet bij onderhandelingen

In Roemeense bedrijven beslist altijd de hoogste in rang. Onderhandel daarom alleen met gelijken in rang, anders kan het zijn dat de gesprekspartner geen beslissingen mag nemen. Delegeer het onderhandelen ook niet aan iemand uit het eigen bedrijf, die als lager in de hiërarchie gezien kan worden.

8. Wees niet onbeleefd

Bij Roemenen staat beleefdheid en hoffelijkheid hoog in het vaandel. Ze zijn erg gastvrij en open. Toon hen dezelfde beleefdheid. Dit kan bijvoorbeeld door opbouwende kritiek in een vergadering altijd op de groep als geheel te richten, en niet op individuele personen.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met op met NLinBusiness. Wij kunnen je verder op weg helpen of in contact brengen met de juiste personen binnen het netwerk van NLinBusiness.

Stel hier je vraag

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met maandelijks nieuwe updates

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.