NLinBusiness.com / Landen / Italië

Ondernemen in Italië

Wij helpen je graag op weg

NLinBusiness is er voor de ondernemer met ambities in het buitenland. Via ons internationaal netwerk vind je de juiste informatie en contacten om snel je weg naar het buitenland te vinden. Ook voor Italië staan we klaar zodat jij kan starten, opschalen of uitbreiden met je bedrijf in Italië.

Marktinformatie over Italië

Actuele marktrapporten, onderzoeken over sectoren en branches, veelgestelde vragen, tips en ervaringen van ondernemers, nieuwsberichten en podcasts. Alle relevante en beschikbare marktinformatie over Italië, afkomstig van ons NL Business netwerk, vind je in dit overzicht.

Resultaten Europese Tuinmonitor Consumentenonderzoek

Resultaten Europese Tuinmonitor Consumentenonderzoek

Vanuit de Nederlandse sector van tuinproducenten hebben 12 bedrijven aangegeven hinder te hebben ondervonden van Brexit. De betreffende getroffen Nederlandse ondernemers, actief in de tuinbranche, willen de Europese markt intensiever…

Lees verder
Factsheet Personeel in Italië

Factsheet Personeel in Italië

Deze factsheet geeft inzicht in uw werkgeverskosten & -verplichtingen in Italië. Ook treft u een overzicht aan van een in Italië gebruikelijk arbeidsvoorwaardenpakket en de bijbehorende kosten op jaarbasisDe factsheet…

Lees verder
IPM infographic

IPM infographic

Deze updated IPM infographic is een handige tool voor een simpele introductie van IPM voor werkgevers die op zoek zijn naar de beste verzekeringen, benefits en diensten voor hun internationaal…

Lees verder
Podcast: Italië, drink eerst koffie en ontmoet de familie voordat je over zaken praat

Podcast: Italië, drink eerst koffie en ontmoet de familie voordat je over zaken praat

Over de afleveringCoos Wessels van het bedrijf Cirtec reinigt in La Belle Italia rioolwater. Van het wc-papier dat uit het water komt, worden nieuwe producten gemaakt die vooral in de…

Lees verder
Neem vrijblijvend contact op
Lise Hordijk International Business Manager

Neem vrijblijvend contact op

NLinBusiness helpt je verder met jouw vraag over ondernemen in Italië.

Neem contact op

Contactformulier

"*" indicates required fields

Laat je gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met je op.
Naam*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Evenementen in of over ondernemen in Italië

EFIB 2024

Marseille, Frankrijk
The European Forum For Industrial Biotechnology & The Bioeconomy (EFIB) is Europe’s primary conference dedicated to the economic and green contribution to Europe from innovation and manufacture within industrial biotechnology…
Bekijk evenement

9 Tips bij ondernemen in Italië

1. Investeer in de relatie

Italianen zijn dialooggericht en onderhouden relaties het liefst face-to-face. De talen in het handelsverkeer zijn Italiaans, Engels en Frans. In bepaalde streken in het noorden spreken Italianen ook Duits. Enige kennis van de Italiaanse taal kan helpen bij het zakelijke contact en is soms zelfs noodzakelijk. Schriftelijke communicatie heeft minder effect dan mondelinge. Familie is erg belangrijk voor Italianen. Vraag regelmatig naar hun welzijn.

2. Blijf rustig

Italianen kunnen tijdens vergaderingen en onderhandelingen temperamentvol uit de hoek komen als ze het ergens mee oneens zijn. Dat soort reacties is heel gewoon in Italië. Het Italiaanse taalgebruik is indirect. Het maken van goede sier speelt daarbij ook een rol. Soms lijkt een ‘bel discorso’ (letterlijk een mooi betoog, mooie woorden) belangrijker dan de boodschap zelf.

3. Wees geduldig met de zakenrelatie

Heb geduld in het opbouwen van de zakelijke relatie. Tijdens het zakelijke gesprek is het belangrijk om niet al te snel tot zaken te (willen) komen. Een eerste fase bestaat vaak uit kennismaken en elkaar aftasten. Het kan ook een hele kunst zijn om in contact te komen met de juiste persoon: diegene met een beslissingsmandaat. De structuur van de meeste bedrijven is ook anders dan in Noord-Europa. Bij middelgrote en grote ondernemingen heerst een sterkere hiërarchie dan wij in Nederland gewend zijn.

4. Geef originele geschenken

Relatiegeschenken in Italië moeten een bepaalde uitstraling hebben. Zakenpartners waarderen een origineel geschenk in een decoratieve verpakking. Zeker als het een geschenk uit hun eigen regio is.

5. Verlies het humeur niet

Zakelijke ontmoetingen in Italië zijn zeer formeel. Tijdens zakelijke gesprekken zal men een gesprekspartner niet snel tutoyeren of bij de voornaam noemen. Wachten op de afspraak is niet uitgesloten. Houd hier rekening mee en verlies het humeur niet. Wacht geduldig af. De potentiële Italiaanse zakenpartner doet niet snel zaken met iemand die hij niet goed kent.

 

6. Geen negatief commentaar

Laat negatief commentaar op Italië of op iets Italiaans achterwege. De Italianen uiten zich niet negatief over de bureaucratie waarmee zij te kampen hebben. Vermijd gevoelige onderwerpen zoals maffia, de immigrantencrisis en corruptie. Het is belangrijk de Italiaanse zakenpartner in zijn waarde te laten. Vanwege het indirecte Italiaanse taalgebruik kan een kritische noot in een gesprek beter worden vermeden, zeker bij een beginnend contact.

7. Plan niet op lastige tijdstippen

Het is beter geen afspraken te maken voor het eerste en laatste uur van de werkdag of direct na lunchtijd (die sterk varieert). Een zakenlunch vormt een goede gelegenheid voor een eerste kennismaking. Er zijn veel gespreksonderwerpen die bij een kennismaking aan de orde kunnen komen, zoals familie, sport, vakantie en gastronomie. Het is niet ongebruikelijk naar de herkomst van iemand te vragen. De Italiaan hecht vaak meer waarde aan de regio waar hij vandaan komt dan aan zijn Italiaanse nationaliteit.

8. Ga met zorg gekleed

Uiterlijk is belangrijk in Italië. Italiaanse zakenlui zijn goed gekleed en de kwaliteit van de kleding is erg goed. De Italiaan weet verzorgde en modieuze kleding te waarderen. Tijdens de eerste ontmoeting beoordelen zakenpartners het uiterlijk. Geef veel complimenten. Dat lijkt overdreven maar werkt heel effectief.

9. Gebruik de titel

Spreek de zakenpartner aan met zijn of haar titel, zoals dottore/dottoressa, avvocato of ragioniere (accountant), gevolgd door de familienaam. Ook personen zonder titel worden regelmatig daarmee wél aangesproken; hiermee wordt dan de kundigheid en/of belangrijkheid van een persoon onderstreept. Wanneer het verzocht wordt, is aanspreken bij de voornaam oké, maar dat is niet gebruikelijk.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met op met NLinBusiness. Wij kunnen je verder op weg helpen of in contact brengen met de juiste personen binnen het netwerk van NLinBusiness.

Stel hier je vraag

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met maandelijks nieuwe updates

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.