Gepubliceerd op 28 februari 2024

Cursus: Zakelijk succes in China: wat u moet weten – deel 1: Fundamentals

Nederland is het minst hiërarchische land ter wereld, China een van de meest hiërarchische. Dat grote contrast creëert wederzijds onbegrip. U loopt het risico dat u als egalitaire Nederlander onbedoeld lomp overkomt en de vraag oproept waarom de baas niet de baas is. Maar nog veel belangrijker: het leidt tot gebrek aan kennisdeling en feedback, wat cruciaal is voor uw succes in China. In dit leerblok gaat u doorgronden welke impact hiërarchie heeft op communicatie, feedback en leiderschap. Daarnaast legt u de basis voor uw zakelijke succes in China door te doorgronden welke rol vertrouwen speelt in het zakendoen in China. Hoe dat anders is dan in Nederland, hoe u klanttevredenheid creëert, personeel behoud en vertrouwen inzet om kennisdeling en feedback te activeren.

Aan de hand van een reeks van videos die Chinees gedrag op de werkvloer laten zien, leert u op een leuke, afwisselende, interactieve en praktische manier. U past het geleerde direct toe binnen uw bedrijf en leert tevens van uw mede-cursisten.

(Deze training kent een minimaal aantal deelnemers. De trainer bevestigt de training).

DOELGROEP

Kwartiermakers die een sterk markaandeel in China willen behalen om de toekomst van het bedrijf te waarborgen.

Bedrijven die deals uitrollen in China en willen zorgen dat alle betrokken afdelingen de Chinese klant en stakeholders begrijpen.

Bedrijven die de interne samenwerking met hun Chinese kantoor willen versterken.

LEERDOEL

Na deze training bent u in staat om:

  • De impact van hiërarchie te ondervangen in uw China strategie
  • De waarde van vertrouwen in een zakelijke Chinese setting te activeren
  • Gedrag te lezen (op fundamental niveau)
  • (Re)acties te anticiperen
  • Klanttevredenheid te verhogen
  • Talent langer aan u te binden

OPBOUW

Online Classroom: 90 minuten

Begrip: herkennen, doorgronden en anticiperen van zakelijk gedrag

Zelfreflectie: u bent de helft van het cultuurverschil dus hoe komt u over?

Koppeling naar uw bedrijf: welke mogelijke impact hebben hiërarchie en vertrouwen op het succes van uw bedrijf? Hoe kunt u deze kennis inzetten om uw succes te versnellen?

ONDERWERPEN

Allereerst leert u hiërarchie te begrijpen en te herkennen. Hoe verandert gedrag als de hiërarchie verandert? Hoe gedraagt men zich naar u als Nederlander? Hoe kunt u aan het gedrag aflezen hoe belangrijk een Chinees u vindt? Daarna leert u het fenomeen vertrouwen te begrijpen. Waarom is vertrouwen uw grootste succesfactor in China? Met wie bouwt u dit? Wat levert het op? Hoe wint u dit? Hoe kunt u aan het gedrag aflezen hoe sterk het vertrouwen is?

Vervolgens gaat u doorgronden en anticiperen: wat wordt er van u verwacht? Wat wordt verteld, wat wordt niet verteld en in welke situatie? Wanneer gedragen Chinezen zich, in onze ogen, lomp? Wanneer gedraagt u zich, in Chinese ogen, lomp? En hoe is vertrouwen anders dan in Nederland? Welk competitief voordeel biedt dit?

Daarna gaat u reflecteren binnen uw eigen bedrijf. Wat herkent u bij uw Chinese team, klanten en stakeholders? Wat vinden zij wellicht moeilijk or onbegrijpelijk aan uw Nederlandse organisatie? Wie moet u aan Nederlandse kant meekrijgen? Wat voor impact kan dit creëren? Wat kunt u voorkomen? Wat zijn makkelijke versnellers?

OVER GLOBAL BUSINESS ACADEMY

Ilse Kerling, de oprichter van Global Business Academy, heeft 13 jaar in Azië gewoond en gewerkt. Ilse heeft meerdere business units opgezet, oa voor Verizon. Ze leidde regionale teams en deed zaken van China tot Australië en India tot Japan. Terug in Nederland, begon Ilse met het ondersteunen van MKB bedrijven in hun expansieplannen voor Azië. Al snel viel het haar op dat professionals precies weten wat ze willen bereiken, maar niet nadenken over hoe ze dat het snelste kunnen bereiken. Daarmee vond ze haar passie.

Wij staan voor zakelijke, praktische kennis. Al onze trainers hebben met de voeten in de klei gestaan. Ons doel is niet de training. Ons doel is het vergroten van zakelijk succes voor onze klanten. Wij werken met bedrijven als Ahold, Akzo Nobel, Arcadis, Aviko, Dow, DSM, Infosys, Kiremko, KPMG, NXP, Prime Vision, Tata, Zeelandia en vele meer. Van uitvoerende functies tot en met C-level en Raden van Bestuur.

Cultuurverschillen kunt u niet eenzijdig overbruggen. Daarom trainen wij tevens uw Chinese medewerkers over de Nederlandse zakencultuur. Aansluitend houden wij dual team sessies met als doel bv. alignment en continuous improvement.