Gepubliceerd op 2 juni 2021

Ondernemersverhaal: Dimitri van den Oever - ‘Praat met Nederlanders die al actief zijn in Duitsland. Luister & versnel.'

Dimitri verhuisde 18 jaar geleden voor zijn werkgever naar Duitsland. Hij begon voor zichzelf om meerwaarde te brengen in de recruitmentbranche. Het kon én moest beter. Dat leidde tot de oprichting van Van den Oever Consulting. Nu is hij partner van de Pape Consulting Group AG, een toonaangevende Executive Search Firma in München.  

Hij was HR directeur Europa en Afrika voor zijn werkgever. Zodoende had hij, als klant, veel contact met headhunters, recruiters en HR consultants. Het viel hem op dat die zogenaamde ‘adviseurs’ helemaal niet adviseren en betrokken zijn. Bij een vacante positie landden er alleen een aantal CV’s op zijn bureau, in de hoop dat de goede er wel bij zou zitten. Hij miste de persoonlijke kant van recruitment en goede advisering om te komen tot de beste fit tussen job en sollicitant.

Waarbij je als adviseur je verdiept in de klant, de werkgever, direct leidinggevende en de potentiele werknemer. Dat leidt tot hoge kwaliteit en de beste match.

Internationaal ondernemen niet veel anders dan in Nederland ondernemen

Het was voor Dimitri logisch om internationaal te gaan ondernemen. Hij wist uit ervaring dat bedrijven die internationaal werken graag met mensen willen samenwerken die beide kanten goed kennen. Doordat Dimitri veel internationaal onderweg was heeft hij een groot netwerk opgebouwd. 

"Internationaal ondernemen is voor mijn gevoel niet veel anders dan zakendoen in Nederland, zeker niet als je in Europa blijft. Natuurlijk moet je weten wat je doet en er ook internationaal net zoveel energie in stoppen als bij een start in Nederland, maar als er markt is voor jouw product of dienst, dan is er altijd een weg die naar succes leidt’" is de vaste overtuiging van Dimitri.

'Internationaal ondernemen is voor mijn gevoel niet veel anders dan zakendoen in Nederland, zeker niet als je in Europa blijft.'

Een dingetje is ‘vertrouwen’. Internationaal geef je zaken eerder uit handen aan een lokale manager. Het is uitermate belangrijk een goede partner te vinden en goede personele beslissingen te nemen.

Dimitri geeft daarbij een tip; "focus op je kernactiviteit en organiseer bijvoorbeeld je administratieve werkzaamheden op een andere manier. Dan kun je vanaf het begin meer aan je merk bouwen en succesvol verkopen."

Dimitri van den Oever

Lokale ondersteuning maakt internationaal ondernemen makkelijker

Als je lokaal de goede ondersteuning zoekt maak je minder onnodige fouten. Je kunt natuurlijk eigenwijs alles zelf blijven doen, maar Dimitri heeft gemerkt dat Nederlanders in het buitenland graag medelanders helpen. En met een glimlach voegt hij daar aan toe: ‘En je beslist natuurlijk zelf welke goede raad je aanneemt of niet.’

'Nederlanders in het buitenland helpen graag medelanders.'

Hij had de stap naar ondernemerschap veel eerder moeten  wagen. ‘Ik heb veel zelf gedaan, ook omdat ik al 18 jaar in Duitsland woon en leef, maar achteraf had ik toch wat meer hulp kunnen gebruiken. Vooral om in contact te komen met potentiele klanten. Nu weet ik dat veel Nederlanders in Duitsland je hierbij graag helpen.’

Online netwerken werkt ook, maar houd focus

Een netwerk is zeer behulpzaam bij het opbouwen van je business. Kijk wie er al in het land actief is en neem contact op met Businessclubs of forums. Ook het Consulaat is een goed adres voor informatie en hulp.

Linkedin en Facebook zijn ook goede kanalen om mensen te vinden die al in je doelland actief zijn. Dimitir vertelt: ‘Ik heb veel contacten via deze platformen kunnen vinden die nu ofwel klant zijn, ofwel kandidaat voor bepaalde vacante functies. Maar het gaat ook om tips over lokale bureaucratie, verzekeringen of culturele aanpassing. Veel mensen hebben dat allemaal al meegemaakt en delen hun kennis en ervaring graag.’

Door Corona zijn er nu geen netwerkevenementen waafr je fysiek naar toe kan ghaan. ‘Ik heb mijn business heel goed in deze tijd opgebouwd door online zichtbaar en actief te zijn’, aldus Dimitri. Er zijn veel online netwerkevenementen die behulpzaam zijn, onder andere ook van NLinBusiness.

Ook meedoen aan een virtueel netwerkevenement? Doe mee met het virtueel netwerkgesprek op 29 juni 2021 om 16:00 uur!

Er zijn zoveel netwerkmogelijkheden, online en offline, dat je snel verleid wordt om je richting te veranderen. Dimitri adviseert om regelmatig tijd te nemen om te reflecteren of jouw idee/concept nog steeds bij de markt past. En houd focus op wat je wilt bereiken. Laat je niet te veel afleiden.

Tips

  • Praat met medelanders die hier al actief zijn. Is er een samenwerking mogelijk? Concentreer je op jouw kernactiviteit, besteed administratie en andere operationele taken uit.
  • Leer de taal! Duitsers vinden ons Nederlandse dialect sympathiek, maar je moet wel professioneel kunnen communiceren. Investeer in een cursus Duits voordat het avontuur begint.

Op zoek naar een cursus? In de International Business Academy bieden we verschillende cursussen aan om je voor te bereiden op zakendoen in Duitsland. Maak een goede start met de cursus 'e-Coaching Zakelijk Duits (1-op-1 training)'. Wil je meer weten over zakendoen in Zuid-Duitsland? Dan is de cursus 'Kickstart zakencultuur Duitsland' wel wat voor jou. 

Benieuwd naar het hele aanbod? Je vindt alle cursussen omtrent Duitsland hier: International Business Academy cursussen Duitsland.