Gepubliceerd op 27 januari 2020

Noria - Schonere wateren door het probleem bij de bron aan te pakken

Rinze de Vries

Op de Aquatech in RAI Amsterdam interviewden we Rinze de Vries, oprichter en eigenaar van het bedrijf Noria Sustainable Innovators. Noria richt zich op de ontwikkeling van innovatieve methodes en technieken om het plastic afval probleem in het water aan te pakken. Ze richten zich op de aanpak van dit probleem vanaf het moment dat het plastic in het water terechtkomt, totdat het de zee bereikt.

Rinze groeide op in Friesland en is een echte waterrat. Kiten, zwemmen, duiken, windsurfen, hij heeft het allemaal gedaan. Tijdens zijn studies aan de TU Delft  (werktuigbouwkunde, technische bestuurskunde en daarna nog civiele techniek), raakte hij steeds meer geïnteresseerd in watermanagement. “Nederland is goed met water, we staan erom bekend dat we erg goed zijn in waterregulatie. Vroeger richtte dit zich vooral op waterkwantiteit, het tegengaan van overstromingen en dergelijke. Vandaag de dag is er ook steeds meer aandacht nodig voor de kwaliteit van water, zorgen dat het afval uit het water wordt gehaald bijvoorbeeld”, aldus Rinze.

"Nederland is goed met water, we staan erom bekend dat we erg goed zijn in waterregulatie"

Prijsvraag

In de laatste periode van zijn studie werd door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een prijsvraag uitgeschreven. Zij zaten met een lastige kwestie: De gemalen die zij gebruiken voor het pompen van het binnenwater naar de Noordzee bevatten krooshekken. Deze krooshekken hebben openingen van 10 centimeter zodat vissen door de openingen kunnen om naar zee te gaan. Echter betekent dit dat er dan ook plastic doorheen kan. De vraag was dan ook om een oplossing voor dit probleem te bedenken. Rinze is gaan nadenken over dit vraagstuk en kwam met een oplossing: een machine die ervoor zorgt dat het plastic direct achter het gemaal uit het water wordt gehaald. Door de jury werd het idee van Rinze bekroond als beste idee, hij won hiermee de prijsvraag. Vandaag de dag is er een prototype van de machine dat kan worden geïnstalleerd en gebruikt. Noria Sustainable Innovators was geboren.

De machine verzamelt het plastic

Yes!Delft

Rinze is met Noria Sustainable Innovators ingetrokken in het oude kantoor van Swapfiets, wat in Delft gevestigd is. Dit kantoor is onderdeel van Yes!Delft, een community met werkplekken voor allerlei startups. Daarnaast studeerde Rinze af en begon te werken bij Movares. Hier leerde hij Arnoud van der Vaart kennen. Arnoud zat in zijn team, richtte daarna binnen Movares zijn eigen team op en was altijd heel geïnteresseerd in Noria Sustainable Innovators. Hij vond het inspirerend iets te doen om de wereld beter te maken. Tijdens het Validation lab (10 weeks programma waarin je jouw markt gaat zoeken en gaat praten met potentiele klanten) bij Yes!Delft werd Rinze aangeraden een co-founder te zoeken om het ondernemen voor Noria Sustainable Innovators makkelijker te maken. Deze co-founder vond hij in Arnoud.

Rinze en Arnoud

Een van de voordelen van kantoor houden in Yes!Delft is het contact met andere ondernemers. “Er zitten heel veel startups, ook startups die twee jaar geleden zijn begonnen. Als wij een vraag hebben over bijvoorbeeld het betalen van belasting, dan kunnen we heel makkelijk bij hen terecht”, aldus Rinze. Dit gevoel van het hebben van een community vindt Rinze heel erg waardevol. Als we hem vragen hoe hij denkt over een community op het digitale platform van NLinBusiness is zijn antwoord duidelijk: “Dit is super waardevol, het hebben van een community is ontzettend handig. Dat je elkaar als ondernemer om hulp kunt vragen. Dat er iemand is die zegt, dit heb ik twee jaar geleden ook meegemaakt en dat heb ik op deze manier opgelost”.

Als wij een vraag hebben over bijvoorbeeld het betalen van belasting, dan kunnen we heel makkelijk bij hen terecht".

Een goed netwerk is essentieel

Wat is essentieel om jouw bedrijf over de grens te krijgen? We vroegen Rinze hoe hij de stap heeft gemaakt: “Ons netwerk was essentieel voor deze stap. Via het netwerk van Rijkswaterstaat werden wij gewezen op een subsidie van Interreg.” Het Interreg Community Initiative is een Europees programma dat zich inzet voor grensvervaging in Europa en wordt betaald door de Europese Unie. Ze proberen de samenwerking tussen regionale gebieden in verschillende landen te bevorderen. Deze subsidie van Interreg zou Noria Sustainable Innovators goed kunnen gebruiken. Ze zijn dan ook hard bezig om in één van de pilots mee te mogen doen. Als Rinze deze contacten bij Rijkswaterstaat niet had gehad was de stap naar Duitsland nog niet gemaakt, hij was zich dan namelijk (nog) niet bewust geweest van deze mogelijkheid. Voor de subsidie zitten Nederlandse, Belgische en Duitse partijen in een samenwerkingsverband. Ze zijn op zoek naar 5 systemen die plastic uit de Maas halen. Om in aanmerking te komen voor de subsidie moest Rinze wel een Duitse partij erbij halen. Voorwaarde is namelijk dat er wordt samengewerkt met een partij uit één van de andere lidstaten.

Onze Oosterburen

We vroegen ons af of Rinze cultuurverschillen merkt. Duitsland mag dan wel een buurland zijn, toch doen ze het daar heel anders dan in Nederland. “Wij merken dit eigenlijk niet zo, echter zit de Duitse partij waar wij mee willen gaan samenwerken in Aken en is dat echt op de grens met Nederland. Hier is de cultuur heel erg vergelijkbaar met de Nederlandse cultuur”, zegt Rinze. Ondanks dat de Duitse partij Reac in Aken zit wil Rinze wel direct een Duitssprekend persoon aannemen wanneer hij zelf volledig actief is daar. “Ik denk dat dit essentieel is voor een goede samenwerking en het creëren van een goed systeem daar”, aldus Rinze.

Was Duitsland ook zonder deze mogelijke subsidie de volgende stap geweest, al was deze dan pas op een later moment gezet? “Ik denk van wel. Heel veel Nederlandse rivieren komen door Duitsland heen of beginnen hier. Op het moment dat wij daar dichter bij de steden kunnen zitten dan voorkomen we dat daar het plastic echt in het water terecht komt en komt het uiteindelijk niet in Nederland terecht. Soms zijn er kleine dammetjes waar bijvoorbeeld plastic in blijft hangen totdat het micro plastic wordt. Dit is dan voor ons weer heel nadelig want wij halen alleen macro plastic uit de rivier. Omdat we dicht bij de bron zitten met deze machines moet dit voldoende zijn maar is Duitsland voor ons wel belangrijk”, aldus Rinze.

Op de vraag of ze makkelijk voet aan de grond denken te krijgen in Duitsland gaf Rinze het volgende antwoord: “ Voor ons is het denk ik niet heel lastig als we de subsidie binnen zouden halen, al denk ik dat het zeker helpt dat we een product maken dat tot een schonere wereld leidt. Daarnaast bieden we niet alleen een product maar echt een dienst. We monitoren om te kijken wat er nodig is, dan maken we de machines, plaatsen deze, onderhouden ze en halen ze ook leeg. Omdat we dan een grote hoeveelheid van het proces in eigen beheer hebben kunnen we dit goedkoper faciliteren. Het enige dat we dan nodig hebben is een lokale partij die met een elektrische vrachtwagen het plastic kunnen ophalen.”

Wat is de droom? 

“We willen echt service neerzetten en partijen ontlasten. In Nederland heb je Waterschappen, provincies en gemeentes die dit probleem allemaal opgelost willen hebben maar dit niet zelf doen. Daarop hebben wij gedacht, als jullie ons gezamenlijk betalen lossen wij het probleem op, en hoeven onze klanten niet meer te vergaderen over wie de probleemeigenaar is”, aldus Rinze.

“Uiteindelijk moeten we natuurlijk ook nog een goede oplossing bedenken voor het opgevangen plastic. We willen dit recyclen en er dan een nieuw Noria systeem van maken. Het enige wat we moeten checken is of dit niet gaat afbreken tot microplastic, dit willen we natuurlijk niet. We zijn in gesprek met diverse partijen die plastic kunnen sorteren, het natuurlijke materiaal zoals planten moet natuurlijk niet bij het afval terecht komen. Wat voor partij we gaan kiezen weten we nog niet”.