Gepubliceerd op 21 juni 2019

Mijn positieve start in Colombia

Wie denkt aan Nederland, die denkt aan fietsen. En onze favoriete manier van verplaatsen is ook buiten de landsgrenzen populair. Een aantal bedrijven in deze sector zijn dan ook actief in het buitenland. Zo ook in Colombia, waar de in november 2018 georganiseerde handelsmissie gericht op onder andere de fietsmobiliteit sector zijn vruchten lijkt af te werpen. We spraken Robert van Hees van het Nederlandse bedrijf 4Wieler.nl. Lees hier over het proces van starten in Colombia voor de Leidse ondernemer! 

 

Robert van het Nederlandse bedrijf 4Wieler.nl

Robert vertelt over zijn bedrijf, waarmee hij de Colombiaanse markt wil gaan betreden. Wijontwerpen en bouwen fietsen met vier wielen. Deze fietsen bieden maximum comfort, stabiliteit en veiligheid. Onze vierwielers zijn er in modellen geschikt voor een, twee, drie of vier personen, en ook als e-bike met eventueel dubbele motoren en forse accu’sHierbij richten we ons op mensen die op zoek zijn naar wat meer stabiliteit op de fiets. Denk aan mensen met een beperking, senioren of mensen met evenwichtsproblemen. Echter, de doelgroep is natuurlijk veel breder. We bedienen inmiddels ook de markt van taxivervoeren daarnaast ontwikkelen we vrachtfietsen geschikt voor grote volumes, allemaal op basis van het model met vier wielen.

Mee op handelsmissie

Genoeg positieve ontwikkelingen dus, voor wat Robert noemt; de meest stabiele fiets ter wereld. Er liggen dan ook genoeg buitenlandse kansen in het verschiet. Een van deze kansen deed zich aan toen Robert vorig jaar werd uitgenodigd om me mee op handelsmissie richting Colombia te gaan. ‘We zijn in Colombia terechtgekomen via de handelsmissie die plaatsvond in november 2018. Deze missie had onder andere als focus de sector fietsmobiliteit en was gekoppeld aan de fietsbeurs BiciGo. Op deze beurs was een prachtig Holland paviljoen ingericht gericht op fietsen. Als lid van de Dutch Cycling Embassy zijn we destijds door de Ambassade in Bogota benaderd om met ons bedrijf 4Wieler.nl deel te nemen.’  

 

Samenwerken met lokale partners

Tijdens de productieve handelsmissie – waar minister-president Mark Rutte ook bij aanwezig was – heeft elke deelnemer gezocht naar een aantal interessante partijen om een mogelijke samenwerking mee aan te gaan. Voor Robert van Hees en zijn bedrijf heeft dit sindsdien een hoop op gang gebracht. Hij is inmiddels al vier keer terug geweest in Colombia. ‘Via de handelsmissie heb ik een Colombiaanse partner ontmoet. Met hem ben ik nu druk bezig om allerlei zaken voor te bereiden voor onze markttoegang. We willen een stabiele organisatie opbouwen en genoeg marktonderzoek doen, voordat we de markt daadwerkelijk betreden. We krijgen uitstekende hulp van de Ambassade en in het speciaal Holland House Colombia en als alles goed blijft gaan, verwachten we in 2020 te kunnen beginnen met het leveren van de eerste 4Wielers.’ 

 

Marktverkennend onderzoek en de vergelijking met Nederland

De komende tijd zal Robert nog meer tijd besteden om markt verkennend onderzoek te doenin Colombia. Dit marktonderzoek is heel belangrijk aangezien 4Wieler.nl een aantal problemen waar het in Nederland tegen aanloopt wil vergelijken met de situatie in Colombia. In Nederland zijn er toch nog wel wat vooroordelen over vierwielfietsen, zeker onder fietsenmakers.  Men stelt dat de fietsen zwaar sturen en een grote draaicirkel hebbenZe hebben er duidelijk nog nooit op eentje gereden… Of eens rustig op onze website gekeken. Daarbij is de markt in Nederland zeer competitief, aangezien deze nagenoeg volledig in handen is van slechts een paar spelers. Dit maakt het lastig voor de kleine speler die we nu nog zijn. 

 

Positieve resultaten

Tot nu toe stelt Robert dat de resultaten van zijn onderzoek zeer positief zijn. De relatief onontgonnen markt in Colombia is toch wel anders. Mijn ervaring met het ondernemen in Colombia is dat ik heel positief verrast ben. Ik zie enorme kansen voor mijn business in het land. Problemen waar ik in Nederland zakelijk gezien tegen aanloop gelden natuurlijk ookniet per definitie in Colombia.’. 

De eerste Colombiaanse klanten dienen zich dan ook al aan.  ‘We hebben een Spaanstalige website gelanceerd, 4ciclos.co, waar informatie beschikbaar is over onze propositie. Het feit dat er nu al aanvragen binnenkomen, onderstreept nog maar eens de potentie van het ondernemen in Colombia!